تحلیل دلار همیشه حائز اهمیت بوده است و بسیاری از مردم در دنیا به دنبال آن هستند و خواهان پیش بینی قیمت دلار در آینده می باشند.

از طرف دیگر دلار، به عنوان یکی از ارزهای حیاتی در صحنه جهانی، همواره موضوع تجزیه و تحلیل‌ و پیش‌بینی‌های مالی بوده و تأثیرگذاری قابل توجه آن بر بازارهای اقتصادی جهانی بی‌دریغ است.

حقیقت این است که دلار، به عنوان ارز برگزیده در معاملات بین‌المللی و سرمایه‌گذاری مالی جهانی، بسیار مهم است. تحولات اقتصادی، سیاسی و اجتماعی در ایالات متحده آمریکا و سایر نقاط جهان ممکن است بر وضعیت دلار تاثیرگذار باشد. در این مقاله، هدف ما بررسی و تحلیل وضعیت فعلی و آینده دلار است و پیش‌بینی‌هایی درباره پیشرفت این ارز در آینده ارائه خواهیم کرد.

 

موارد کلیدی

  • علی رقم برخی از چالش ها دلار در مقابل سایر ارزها تقویت شده است.
  • همه‌گیری، جنگ‌ها و بحران انرژی نقش دلار را به عنوان ارز مورد علاقه معامله‌گران تضعیف نکرده است.
  • اما چه چیزی برای معیار بازار فارکس در پیش است؟

با وجود همه‌گیری، جنگ روسیه و اوکراین، بحران انرژی، ضعف اقتصادی و نرخ‌های بهره بالا، دلار آمریکا همچنان ارز مورد علاقه معامله‌گران فارکس است. همچنین با بهره مندی از ضعف یورو، استرلینگ، و به ویژه ین، دلار آمریکا طی دو سال گذشته تقویت شده و شاخص دلار در برابر سبدی از ارزهای دیگر به رشد خود ادامه می دهد.

اما چه چیزی باعث شد که دلار تا این حد قوی باشد و بتواند در برابر شوک های ناشی از رویدادهای خارجی که اقتصاد را تضعیف کرده است، مقاومت کند؟ در ادامه به این سوال پاسخ می دهیم و به تحلیل و پیش بینی قیمتی دلار خواهیم پرداخت.

 

دلار (USD) چیست

دلار، واحد پول ایالات متحده آمریکا، به عنوان یک معیار برتر در بازار ارز و پایه تجارت جهانی تلقی می‌شود. دولت فدرال امریکا این واحد پول را در سال 1785 به‌کار گرفت. تا سال 1893، نرخ تبادل دلار ایالات متحده با پشتیبانی از ذخایر نقره و طلا در یک سیستم به نام تبادل دوفلزی (bimetallic exchange) حمایت می‌شد.

 

تحلیل دلار
دلار یک ارز جهانی است که بسیاری از اقتصادهای جهانی از آن استفاده می نمایند.

 

اهمیت نقره کاهش یافت که منجر به ترک نقش آن در کنترل نرخ تبادل شد. به جای این کار، استاندارد طلا به کار گرفته شد و نرخ تبادل به طور کامل به ارزش طلا مرتبط شد. هرچند این سیستم تغییراتی را تجربه کرد، اما تا سال 1971 به قوانین خود پایبند بود.

از سال 1944 تا 1971، دلار ایالات متحده به عنوان ارز محوری در توافق نرخ تبادل ثابت به نام برتن وودز بود. این توافق مقرر کرد که ارز کشورهای پیرو توافق باید نرخ تبادل با دلار را به صورت ثابت در 19 دلار برای هر اونس طلا حفظ کنند، که باعث استحکام ارزش معاملات، تبادلات و محدود کردن جریانات سرمایه شد.

ایالات متحده استاندارد بورس طلای برتون وودز را که تا سال 1971 وجود داشت، کنار گذاشت تا به نفع نرخ ارز منعطف و مبارزه با فشارهای تورمی جهانی باشد. از آن زمان، نرخ تبدیل دلار آمریکا مبتنی بر بازار بوده و مقامات پولی و مالی برای جلوگیری از کاهش ارزش و ایجاد ثبات برای سرمایه‌گذاران خارجی تلاش می‌کنند.

 

عملکرد دلار آمریکا در سال 2023 چگونه بوده است

در اکتبر 2022، دلار آمریکا در برابر سایر ارزهای اصلی به بالاترین حد دو دهه اخیر رسید. در اوایل سال، چندین شاخص اقتصادی ایالات متحده، از کاهش تولید ناخالص داخلی گرفته تا تعدیل تورم و کاهش قیمت انرژی، حکایت از اوج نرخ بهره و کاهش ارزش دلار داشت.

شاخص DXY که دلار را در برابر سبدی متشکل از شش ارز از جمله یورو، استرلینگ و فرانک سوئیس مقایسه می‌کند، طی دو ماه گذشته 5 درصد افزایش یافته است، اگرچه از سطح ابتدایی سال 2023 فاصله زیادی نداشته است.

چه عاملی این تغییر را به وجود آورد؟ رشد بهتر از انتظار در اقتصاد آمریکا، که توسط حقوق بالا و بازار کار قوی پیش‌برده شده است، بسیاری از این بازیابی را تشکیل می‌دهد. به علاوه، احتمال رکود شدید در آمریکا کاهش یافته است.

در همین حال، رشد اقتصادی چین به دلیل عدم حمایت سیاسی قابل توجه پتانسیل خود را از دست داده است و بزرگترین اقتصاد منطقه یورو، آلمان، وارد رکود شده است این در حالی است که فرانسه خبر از رشد بسیار کم در درآمدهای سه ماهه خود داده است.

 

تحلیل دلار آمریکا: چه عواملی بر عملکرد دلار تأثیر می‌گذارد

عوامل متعددی بر عملکرد دلار آمریکا تأثیرگذار است که ما در تحلیل دلار، مهمترین آنها را بررسی خواهیم کرد:

  • نرخ بهره بانکی

نرخ Federal Funds نرخ بهره ای است که با آن بانک های تجاری ذخایر اضافی را به صورت یک شبه به یکدیگر قرض می دهند. نرخ هدف توسط کمیته بازار آزاد فدرال رزرو تعیین می شود و به عنوان نرخ بهره پایه برای کنترل عرضه پول در ایالات متحده عمل می کند.

مقررات بانک‌های تجاری ایالات متحده، درصد معینی از کل سپرده‌ها را ملزم می‌کند که در ذخایر نگهداری شوند تا از ثبات مالی و پرداخت بدهی بانک‌ها اطمینان حاصل شود.

علاوه بر این، نرخ بهره بانکی نقش مهمی در کنترل عرضه پول در اقتصاد ایالات متحده دارد. هنگامی که تقاضای زیادی برای دلار آمریکا وجود دارد، اغلب به دلیل کمبود ارز، ارزش آن افزایش می یابد. افزایش نرخ بهره بانکی می تواند توان اقتصاد را تقویت کند و همچنین به مقابله با تورم فزاینده کمک کند.

 

تحلیل دلار
تحلیل دلار: نحوه تغییر نرخ بهره در طول سال های مختلف

 

  • تقاضای دلار

دلار آمریکا به عنوان ارز پیوسته توسط کشورهایی مانند اکوادور، پورتوریکو و زیمبابوه به عنوان نرخ ارز ثابت استفاده می‌شود. استفاده گسترده از آن به عنوان یک ارز مهم، آن را به ارز اصلی جهانی برای معاملات کالاهای اولیه تبدیل کرده است. نهادهای مالی اصلی و بانک‌های مرکزی ارزهای رزروی را برای معاملات بین‌المللی نگه می‌دارند تا خطرات نرخ ارز را کاهش دهند.

با این حال، ارزهای جایگزین مانند یورو، ین ژاپن، پوند استرلینگ بریتانیا، و ارزهای ذخیره کوچکتر مانند دلار کانادا و دلار استرالیا، وضعیت دلار آمریکا را به عنوان ارز ذخیره اولیه به چالش کشیده اند. این جایگزین‌ها به تدریج سلطه دلار را تضعیف می‌کنند و می‌توانند بر تقاضای آینده آن تأثیر بگذارند.

 

  • تورم

تورم نرخی است که در آن قدرت خرید یک ارز در طول زمان کاهش می یابد. دلار ضعیف تر می تواند منجر به افزایش قیمت واردات و در نتیجه افزایش تورم شود. این امر فشار اضافی را بر اقتصاد آمریکا افزوده و باعث مواجهه با تورم رو به افزایش و محدودیت‌های احتمالی از استقراض بیشتر می شود.

 

تحلیل دلار: تورم مصرف کننده ایالات متحده در طول سال های مختلف

 

دولت اغلب نرخ هدف بهره بانکی را افزایش می دهد که منجر به افزایش نرخ بهره در کوتاه مدت می شود. این امر هزینه اعتبار را افزایش می دهد که به نوبه خود با کاهش عرضه پول، ثروت اقتصاد را افزایش می دهد. با این حال، می‌تواند مصرف‌کنندگان و کسب‌وکارها را از گرفتن وام منصرف کند، پس‌انداز را تشویق کند و امکان کسب سود بالاتر را به همراه داشته باشد.

 

  • عملکرد اقتصاد ایالات متحده

وقتی اقتصاد ایالات متحده عملکرد قوی داشته باشد، ارزش دلار افزایش می یابد. دلار انعطاف پذیری خود را پس از همه گیری کرونا نشان داد و با افزایش سریع نرخ بهره در مقایسه با سایر اقتصادهای جهانی، به قدرت سابق خود بازگشت. سرمایه‌گذاران خارجی افزایش نرخ بهره را جذاب می‌دانند، زیرا ممکن است در هنگام معاملات دلار، درآمد آن ها را افزایش دهند.

از سوی دیگر، ضعف در عملکرد اقتصادی ایالات متحده ممکن است منجر به کاهش ارزش دلار گردد. این افت قابل توجه در ارزش دلار ممکن است تأثیرات منفی بر اقتصادهای جهانی داشته باشد. با کاهش ارزش دلار، ارزهای دیگر نیز ممکن است ارزش خود را از دست بدهند، به ویژه ارزهایی همچون یورو، یوان چین و ین ژاپن، زیرا اقتصادهای آنها به شدت به صادرات وابسته‌اند.

در حالی که عواملی مانند تراز تجاری، محیط سیاسی و رویدادهایی مانند جنگ می توانند بر نوسانات دلار تأثیر بگذارند، موارد ذکر شده در تحلیل دلار بسیار حائز اهمیت است و تأثیر قابل توجهی بر عملکرد آن دارند.

 

تحلیل دلار: بررسی عملکرد تاریخی USD

در تحلیل دلار باید عملکرد تاریخی این ارز را بررسی نمایید، در طول سال‌ها، دلار آمریکا دوره‌هایی از قدرت و ضعف را تجربه کرده است که غالباً تحت تأثیر متقابل پیچیده عوامل اقتصادی، ژئوپلیتیکی و مالی بوده است.

در اینجا برخی از وقایع تاریخی و نقاط عطف در عملکرد دلار آمریکا آورده شده است که برای تحلیل دلار باید آن ها را نیز در نظر داشته باشید:

قرارداد برتون وودز (1944)

دلار آمریکا با نرخ اولیه 35 دلار به ازای هر اونس طلا، به عنوان ارز ذخیره اولیه جهان تأسیس شد.

شوک نیکسون (1971)

رئیس جمهور آن زمان آمریکا ریچارد نیکسون تبدیل دلار به طلا را به حالت تعلیق درآورد و عملاً به سیستم برتون وودز پایان داد. این حرکت تغییر قابل توجهی را در نقش دلار به عنوان یک ارز فیات نشان داد.

پلازا آکورد (1985)

دلار در اوایل دهه 1980 به بالاترین حد خود رسید که باعث تلاش هماهنگ اقتصادهای بزرگ برای کاهش ارزش دلار شد. این توافق منجر به کاهش قابل توجه ارزش دلار شد.

در پلازا آکورد، تصمیم به کاهش ارزش دلار نسبت به سایر ارزها گرفته شد تا مشکلات تجارتی ایالات متحده بهبود یابد و صادرات آمریکا افزایش یابد. این توافقات همچنین هدف داشتند تا فشارهای نرخ ارزها را تسهیل کنند و تعادل جاری آمریکا را بهبود بخشند.

بحران بزرگ مالی (2008-2009)

ارزش دلار در طول بحران مالی جهانی افزایش یافت زیرا سرمایه گذاران به دنبال امنیت بودند. در سال 2008  نرخ مبادله یورو به دلار 0.62 شد که یک نقطه اوج قابل توجه برای دلار بود.

همه گیری کووید 19 (2019-2020)

ویروس کرونا منجر به افزایش ناگهانی در تقاضای دلار آمریکا در اوایل سال 2020 شد، به حدی که به بالاترین میزان 17 ساله رسید. نرخ ارز یورو به دلار آمریکا (EUR/USD) در مارس 2020 به 1.07 کاهش یافت.

نرخ ارز فعلی (2023)

از سال 2023، نرخ مبادله EUR/USD در حدود 1.13 است که نشان دهنده قدرت نسبی دلار در برابر یورو است. نرخ مبادله USD/JPY تقریباً 115 است که نشان دهنده ارزش بالای دلار در مقایسه با ین ژاپن است.

 

تحلیل دلار: بررسی آخرین عملکرد دلار

عواملی مانند سقف بدهی، درگیری در اوکراین، بیماری همه گیر و نرخ بهره بالا به شدت بر عملکرد اخیر دلار تأثیر گذاشته است و باید در تحلیل دلار به این موارد توجه کنید.

در حالی که علیرغم پایان وضعیت اضطراری بهداشتی، اثرات این بیماری همه گیر در اقتصاد آمریکا ادامه دارد، عوامل دیگر همچنان بر مسیر دلار آمریکا فشار می آورند.

کاهش ارزش یورو در برابر دلار به دو دلیل اصلی رخ داد: نگرانی در مورد رکود اقتصادی بالقوه اروپا، که با تشدید بحران انرژی تشدید شده است و ریسک گریزی سرمایه گذاران، که آنها را به سمت دلار آمریکا به عنوان یک دارایی امن سوق می دهد، بنابراین مبادلات یورو/دلار را تحت فشار قرار می دهد.

بسیاری از تحلیلگران بر این باورند که افزایش نگرانی ها در مورد بحران انرژی در اروپا، همراه با اخبار مثبت از گزارش مشاغل ایالات متحده، نگرانی های مربوط به رکود اقتصادی کلان در اروپا را تشدید کرده است و باعث افزایش نرخ دلار شده است.

 

برای تحلیل دلار به بهترین شکل همیشه عملکرد دلار را در برابر وقایع تأثیرگذار تاریخی بررسی نمایید

 

پیش بینی دلار برای سال 2023

همانطور که در نظرسنجی رویترز از استراتژیست‌های فارکس نشان می‌دهد، قدرت دلار تا پایان سال همچنان قابل توجه خواهد بود. این کارشناسان بر این باورند که دلار آمریکا با ریسک هایی رو به بالا مواجه است.

با اقتصاد قوی و افزایش نرخ سود اوراق خزانه داری آمریکا که در بین کشورهای توسعه یافته از بالاترین مقادیر برخوردار است، دلار تقویت شده و حتی در مواجهه با ضعف گاه به گاه، مقاومت قابل توجهی نسبت به اکثر ارزهای اصلی نشان داده است.

این عملکرد باعث بازنگری در مورد ضعیف در دوره‌های کوتاه و متوسط می‌شود. به ویژه، 81 درصد غالبیت غیرقابل انکار تحلیلگران، که 43 نفر از کل 53 پاسخ دهنده در نظرسنجی رویترز در دوره 1 تا 6 سپتامبر شرکت کردند، اعلام کردند که دلار آمریکا روند رو به رشدی در کوتاه مدت خواهد داشت.

جین فولی، رئیس استراتژی FX در رابوبانک، اظهار داشت: “ما پیش بینی می کنیم که قدرت دلار در سه ماه آینده ادامه یابد و دلار وارد یک روند صعودی کوتاه مدت شود.

با این وجود، اجماع بین تقریباً 70 استراتژیست ارز خارجی نشان می دهد که دلار ممکن است در طول یک سال نسبت به اکثر ارزهای اصلی ضعیف شود. این تضعیف ممکن است در سال بعد، به ویژه با نزدیک شدن به اولین کاهش نرخ بهره فدرال رزرو، آشکارتر شود.

 

تحلیل دلار و دیدگاه تحلیلگران معروف درباره پیش بینی قیمتی USD

بر اساس نظر کارشناسان گلدمن ساکس، در صورت افزایش نگرانی‌های سیستمی که باعث ادامه روند نزولی سهام خواهد شد، احتمالاً دلار آمریکا نسبت به سایر ارزها بهترین عملکرد را خواهد داشت، به جز یوآن ژاپن و فرانک سوئیس.

آنها اظهار می نمایند که ضعف اخیر دلار که از آغاز سال شروع شده است احتمالاً در کوتاه مدت از بین خواهد رفت، مگر اینکه نگرانی های مربوط به سیستم بانکی کاهش یابد و فدرال رزرو تصمیم بگیرد چرخه افزایش نرخ بهره خود را زودتر از حد انتظار به پایان برساند.

تحلیلگران گلدمن ساکس همچنین اشاره می‌کنند که در صورت اعتماد فزاینده به چشم‌انداز رشد جهانی و روندهای کاهش تورم که می‌تواند نوسانات نرخ بهره را کاهش دهد، افت مجدد ارزش دلار آمریکا ممکن است رخ دهد. با این حال، آنها خاطرنشان می کنند که این سناریو در حال حاضر دور از ذهن است.

جین فولی، رئیس استراتژی FX در رابوبانک، معتقد است که قدرت دلار در سه ماه آینده ادامه خواهد داشت. با این حال، تحلیلگران پیش‌بینی می‌کنند که وقتی فدرال رزرو کاهش نرخ بهره را آغاز کند، وضعیت در میان‌مدت تا بلندمدت تغییر خواهد کرد و باعث می‌شود که ارز ایالات متحده برخی از مزیت‌های نسبی خود را از نظر بازدهی از دست بدهد.

لی هاردمن، تحلیلگر ارشد ارز در MUFG، پیش بینی می کند که با شروع کاهش نرخ بهره توسط فدرال رزرو، دلار طی شش تا نه ماه آینده دوباره تضعیف شود.

 

  • یورو هنوز کم ارزش است

نیکولای مارکوف، اقتصاددان ارشد در Pictet Asset Management، اشاره می کند که مدل ارزش گذاری آنها بر اساس برابری قدرت خرید نشان می دهد که دلار هنوز به طور قابل توجهی بیش از حد ارزش گذاری شده است.

او معتقد است که یورو، علیرغم افزایش اخیر، هنوز کمتر از ارزش واقعی است و باید به سمت سطوح  1.25 در برابر دلار افزایش یابد. به گفته مارکوف، ارزش “تعادلی” دلار باید تا سال 2027 به حدود 0.77 سنت فرانک برسد.

با اینکه روند کاهشی دلار آمریکا یک روند طولانی مدت بوده است، اما سوالاتی درباره مسیر آینده‌اش مطرح می‌شود. مارکوف توضیح می‌دهد که چندین عامل چرخه اقتصادی و ساختاری باید مدنظر قرار گیرند.

از نظر چرخه اقتصادی، ایالات متحده به عنوان کشوری دیده می‌شود که به دوره‌ای از کاهش سرعت اقتصادی نزدیک می‌شود و احتمالاً در سال آینده با رکود رو به رو شود.

انتظار می رود فدرال رزرو به هدف نرخ بهره خود برسد و احتمالاً آن را تا 25 واحد پایه دیگر افزایش دهد که نشان دهنده پایان چرخه انقباض است و انتظارات بازار به سمت شروع کاهش نرخ بهره در سه ماهه اول سال بعد تغییر می کند.

 

پیش بینی دلار برای سال 2024

پیش‌بینی‌ها برای سال ۲۰۲۴ یک دامنه از احتمالات نشان می‌دهند، به ویژه در ارتباط با نرخ جفت ارز یورو/دلار (معمولاً به نام “کیبل” معروف است). اکثر کارشناسان انتظار دارند که نرخ این جفت ارز از کانال قیمت فعلی خارج شود و یک دامنه جدید با حد پایینی حدود 1.15 و حد بالایی نزدیک به 1.30 شکل بگیرد. این تغییر ممکن است سطوح بالایی را که در گذشته دست یافته‌اند، آزمایش کند.

با این حال، دیدگاه متضادی وجود دارد، جایی که برخی معتقدند یورو/دلار ممکن است ثبات فعلی خود را از دست بدهد و به طور بالقوه به زیر آستانه 1 دلار در هر یورو برسد.

در زمینه سال 2024، ممکن است روند صعودی بازار برای یورو در برابر دلار اتفاق بیفتد. به گفته تحلیلگران، جفت ارز EUR/USD به بالاترین سطح قیمتی خود در سال های 2014، 2016 و 2018 بازمی گردد.

اکثر تحلیلگران یک روند نزولی شدید اولیه را برای دلار در نیمه اول سال 2024 پیش بینی می کنند و به دنبال آن یک معکوس و بازگشت به سطوح ابتدایی سال پیش بینی می شود.

 

نتیجه گیری

در بررسی آخرین روندها و تحلیل دلار آمریکا، این ارز جهانی نشان می‌دهد که با وجود تغییرات گسترده در شرایط اقتصادی و سیاسی، مقاومت چشمگیری در برابر چالش های مختلف داشته است.

پیش‌بینی‌ها همچنین نشان می‌دهند که در سال 2024، یورو ممکن است وارد یک روند صعودی شود و به سطوح بالایی که در سال‌های گذشته دست یافته است، بازگردد که این امر باعث تضعیف دلار و کاهش ارزش آن خواهد شد

با توجه به متغیرهای فعلی اقتصاد جهانی و تغییرات در عوامل بازار، این تحولات اهمیت بسیاری برای سرمایه‌گذاران و افراد مشغول به فعالیت در بازار فارکس و سایر بازارهای مالی دارد.

دقت کنید که برای دستیابی به بهترین تحلیل دلار و پیش بینی درست از آن باید به عوامل نامبرده شده در این مقاله دقت فرمایید و نحوه عملکرد دلار را در برابر وقوع اتفاقات تاریخی تأثیرگذار بررسی نمایید.

 

سوالات متداول

 

  • USD چیست؟

USD (دلار)، واحد پول ایالات متحده آمریکا، به عنوان یک معیار برتر در بازار ارز و پایه تجارت جهانی تلقی می‌شود. دولت فدرال امریکا این واحد پول را در سال 1785 به‌کار گرفت. تا سال 1893، نرخ تبادل دلار ایالات متحده با پشتیبانی از ذخایر نقره و طلا در یک سیستم به نام تبادل دوفلزی (bimetallic exchange) حمایت می‌شد.

  • تورم چه تأثیری بر دلار آمریکا دارد؟

دلار ضعیف تر می تواند منجر به افزایش قیمت واردات و در نتیجه افزایش تورم شود. این امر فشار اضافی را بر اقتصاد آمریکا افزوده و باعث مواجهه با تورم رو به افزایش و محدودیت‌های احتمالی از استقراض بیشتر می شود.

  • نرخ بهره بانکی چیست؟

نرخ Federal Funds نرخ بهره ای است که با آن بانک های تجاری ذخایر اضافی را به صورت یک شبه به یکدیگر قرض می دهند. نرخ هدف توسط کمیته بازار آزاد فدرال رزرو تعیین می شود و به عنوان نرخ بهره پایه برای کنترل عرضه پول در ایالات متحده عمل می کند.

 

دیدگاهتان را بنویسید