تحلیل تکنیکال چیست؟ بررسی 6 ابزار کاربردی در Technical Analysis

تحلیل تکنیکال یک عملیات تحلیلی در معاملات بازارهای مالی مختلف از جمله فارکس و ارزهای دیجیتال است که برای ارزیابی سرمایه‌گذاری‌ها و شناسایی فرصت‌های معاملاتی با تجزیه و تحلیل روندهای آماری جمع‌آوری‌شده از فعالیت‌های معاملاتی، مانند حرکت قیمت و حجم، به کار می‌رود. 

برخلاف تحلیل فاندامنتال، که تلاش می‌کند ارزش اوراق سهام یا ارز دیجیتال را بر اساس نتایج معاملاتی مانند فروش یا خرید ارزیابی کند، تحلیل تکنیکال بر مطالعه قیمت و حجم معاملات تمرکز دارد. 

در این مقاله قصد داریم به صورت کامل با روش تحلیل تکنیکال آشنا شویم همچنین مهمترین ابزارهای موجود در تحلیل تکنیکال را که باعث بالا رفتن درصد موفقیت معاملات ما می شود را بررسی نماییم، پس مثل همیشه تا انتها همراه ما بمانید:

درک تحلیل تکنیکال

ابزارهای تحلیل تکنیکال برای بررسی روش‌هایی که عرضه و تقاضا برای سهام بر تغییرات قیمت، حجم و نوسانات ضمنی تأثیر می‌گذارد، استفاده می‌شود.

این روش تحلیلی با این فرض عمل می‌کند که فعالیت‌های معاملاتی گذشته و تغییرات قیمت یک سهم می‌توانند شاخص‌های ارزشمندی از حرکت‌های قیمتی آتی آن سهم در صورت همراه شدن با قواعد و اصول سرمایه‌گذاری یا معاملات مناسب باشند.

اغلب برای تولید سیگنال‌های معاملاتی کوتاه‌مدت از ابزارهای مختلف چارت استفاده می‌شود، اما همچنین می‌تواند به بهبود ارزیابی قدرت یا ضعف یک سهم نسبت به بازار گسترده‌تر یا یکی از بخش‌های آن کمک کند. این اطلاعات به تحلیلگران کمک می کند تا برآورد کلی ارزش گذاری خود را نسبت به روند بازار بهبود بخشند.

تحلیل تکنیکال همانطور که امروزه می شناسیم اولین بار توسط چارلز داو و نظریه داو در اواخر دهه 1800 معرفی شد.

 چندین محقق قابل توجه از جمله ویلیام پی همیلتون، رابرت ریا، ادسون گولد و جان مگی بیشتر به مفاهیم نظریه داو کمک کردند که به شکل گیری چهارچوب کلی تحلیل تکنیکال کمک کردند.

بر اساس تلاش های انجام شده این افراد امروزه تحلیل تکنیکال تکامل یافته است و صدها الگو و سیگنال را در بر می گیرد که طی سال ها تحقیق توسعه یافته اند.

موارد استفاده از تحلیل تکنیکال

تحلیل تکنیکال را می‌توان برای سهام، شاخص‌ها، کالاها، معاملات آتی یا هر ابزار قابل معامله که در آن قیمت تحت تأثیر عرضه و تقاضا قرار می‌گیرد، اعمال شود.

 داده‌های قیمت (یا همانطور که جان مورفی آن را «اقدامات بازار» می‌نامد) به هر ترکیبی از سود باز، زیاد، کم، بسته، حجم برای یک اوراق بهادار معین در یک بازه زمانی خاص اشاره دارد.

 بازه زمانی می تواند بر اساس داده های قیمت روزانه (1 دقیقه، 5 دقیقه، 10 دقیقه، 15 دقیقه، 30 دقیقه یا ساعتی)، روزانه، هفتگی یا ماهانه باشد که چند ساعت یا چندین سال طول می کشد.

تجزیه و تحلیل تکنیکال را می توان برای نمودارهایی اعمال کرد که عملکرد قیمت را در طول زمان نشان می دهد. نمودار زیر نمودار هفتگی Alphabet Inc (GOOGL) را نشان می دهد. 

نمودار هفتگی یک نمای بلند مدت از حرکت و روند قیمتی را ارائه می دهد. در نمودار GOOGL می توانید روند صعودی و نزولی را مشاهده کنید.

تحلیل تکنیکال

تصویر1 : چارت گوگل در تایم فریم هفتگی که این تایم فریم یکی از بهترین تایم فریم ها برای تحلیل تکنیکال است.

در زیر نمودار روزانه GOOGL را مشاهده می کنید که نمای کوتاه‌مدت‌تری از عملکرد قیمت سهام را نشان می‌دهد.

تحلیل تکنیکال

تصویر2 : تایم فریم روزانه که تحلیل تکنیکال در این تایم فریم بیشتر برای معاملات فیوچرز و اهرم دار مناسب است.

فرضیات کلیدی تحلیل تکنیکال

تحلیل تکنیکال را می توان برای سهامی که قیمت تحت تاثیر نیروهای عرضه و تقاضا قرار دارد، اعمال کرد. وقتی نیروهای دیگر بر قیمت سهام تأثیر می‌گذارند، تحلیل تکنیکال ممکن است به درستی پاسخ گو نباشد. برای موفقیت، تحلیل تکنیکال سه فرض کلیدی را در مورد سهام یا ارزهای دیجیتالی که در حال تجزیه و تحلیل هستند مطرح می کند:

   1. نقدینگی

 سهام پرمعامله و با نقدینگی بالا به سرمایه گذاران و تریدرها اجازه می دهد تا به سرعت معامله کنند زیرا خریداران و فروشندگان زیادی وجود دارد.

 معاملات سهام با نقدینگی کم دشوارتر است زیرا خریداران یا فروشندگان کمی وجود دارد. بنابراین، اگر می‌خواهید سهامی را که دارای نقدینگی پایین است معامله کنید، ممکن است مجبور شوید قیمت ورودی یا خروجی خود را به میزان قابل توجهی تغییر دهید تا معامله انجام شود.

 علاوه بر این، سهام با نقدینگی پایین اغلب با قیمت پایین (گاهی کمتر از یک پنی به ازای هر سهم) معامله می‌شوند، به این معنی که دستکاری قیمت‌ آنها آسان‌تر است و ممکن است قیمت برخلاف تحلیل انجام شده حرکت کند.

بخوانید  الگوهای هارمونیک در تحلیل تکنیکال / معرفی 6 الگوی کاربردی هارمونیک

 این نیروهای خارجی که بر روی سهامی با نقدینگی کم معامله می شوند، تأثیر می گذارند، آنها را برای تحلیل تکنیکال نامناسب می کنند.

   2. تغییرات مصنوعی قیمت

 تغییرات مصنوعی قیمت می تواند به طور چشمگیری بر نمودار قیمت تأثیر بگذارد و اعمال تجزیه و تحلیل تکنیکال را دشوار کند. این نوع تاثیر قیمت از منابع خارجی را می توان به راحتی با بررسی داده های گذشته قبل از تغییر قیمت برطرف کرد.

   3. تأثیرات اخبار

تحلیل تکنیکال نمی تواند رویدادهای مهمی مانند تغییرات سیاسی، تغییرات اقتصادی نظارتی و رویدادهای ژئوپلیتیکی را پیش بینی کند. وقتی خبرها بر قیمت تأثیر می‌گذارند، تحلیل گران باید صبورانه منتظر بمانند تا نمودار ثابت و کم نوسان شود و بتواند بعد از هضم این اخبار یک روند مشخص بیابد.

مهم است که قبل از اعمال تجزیه و تحلیل تکنیکال، تعیین کنید که آیا سه الزامات نام برده شده وجود دارد یا خیر. این بدان معنا نیست که تجزیه و تحلیل تکنیکال هر سهمی که قیمت آن تحت تأثیر یکی از این عوامل قرار می گیرد بی فایده است، اما بر دقت آن تحلیل تأثیر منفی می گذارد.

مهمترین مفاهیم در تحلیل تکنیکال کدامند؟

مفاهیم متعددی در تحلیل تکنیکال وجود دارد که برای استفاده از این روش تحلیلی در راستای کسب موفقیت در معاملات خود حتما باید آن ها را به یاد داشته باشید، این مفاهیم عبارت اند از:

  • قیمت ها نشان دهنده تمام اطلاعات هستند

این مفهوم به معنای این است که هر نوع اطلاعات، خبر، تغییر در عوامل اقتصادی یا هر عامل دیگری که می‌تواند قیمت یک دارایی مالی (مانند سهام) را تحت تأثیر قرار دهد، در حال حاضر در قیمت آن دارایی انعکاس پیدا کرده است.

 به عبارت دیگر، با توجه به این مفهوم، نیازی به تحلیل گزارشات مالی و توجه به اخبار یا هر نوع اطلاعات دیگری نیست، زیرا هر آنچه که نیاز دارید هم اکنون در قیمت دارایی مالی مدنظرتان موجود است.

  • روند قیمت ها به صورتی است که الگوها را تشکیل دهند

تحلیل‌گران تکنیکال اعتقاد دارند که روند های قیمتی بازار، به صورت تصادفی و بدون هدف مشخص حرکت نمی کنند و اغلب الگوهای خاص و مشخص شده ای را شکل می دهند که برای پیش بینی روند قیمت در آینده شناخته می شوند.

تحلیل‌گران تکنیکال از الگوهای معروف استفاده می نمایند تا بتوانند روند قیمتی در آینده را به درستی پیش بینی کنند و در معاملات خود بتوانند موفق عمل کنند.

  • روند قیمتی در آینده بارها در گذشته اتفاق افتاده است

این مفهوم به این معناست که در بازارهای مالی همانند فارکس یا کریپتوکارنسی، در موقعیت ها مختلف و زمان های گوناگون رفتارهای مشابهی در روند قیمت تکرار می‌شود. این تشابه رفتاری حاصل احساسات و تصمیم گیری ها، سرمایه‌گذاران مختلف می باشد.

نقاط قوت تحلیل تکنیکال

در این قسمت به نقاط قوت تحلیل تکنیکال میپردازیم که می تواند شما را برای موفقیت در معاملات خود یاری برساند:

  • تمرکز بر روی قیمت

اگر هدف پیش‌بینی قیمت آتی باشد، تمرکز بر حرکت قیمت منطقی است. روند قیمت معمولاً مقدم بر تحولات اساسی است. با تمرکز بر قیمت، تحلیل‌گران به طور خودکار روی آینده تمرکز می کنند. 

بازار به عنوان یک شاخص پیشرو در نظر گرفته می شود و به طور کلی اقتصاد را بین شش تا نه ماه هدایت می کند. منطقی است که به طور مستقیم به روند قیمت نگاه کنید تا با بازار همگام شوید.

 اغلب اوقات، تغییر روند کلی یک احتمال ضعیف می باشد، اگرچه بازار مستعد نوسانات ناگهانی است، نکاتی معمولاً قبل از حرکت‌های مهم ایجاد می‌شوند. یک تحلیل‌گر به دوره های انباشت به عنوان شواهدی از افزایش قریب الوقوع قیمت و دوره های توزیع به عنوان شواهدی از کاهش قریب الوقوع آن اشاره می کند.

  • حمایت و مقاومت

تجزیه و تحلیل نمودار ساده می تواند به شناسایی سطوح حمایت و مقاومت کمک کند. این سطوح معمولاً با دوره‌های ازدحام (محدوده معاملاتی) مشخص می‌شوند که در آن قیمت‌ها در یک محدوده مشخص برای یک دوره طولانی حرکت می‌کنند.  

سطوح حمایت و مقاومت به ما می‌گویند که عرضه و تقاضا در چه نقاطی بیشترین مقدار را دارند. هنگامی که قیمت ها از محدوده معاملات خارج می شوند، نشان می دهد که یکی از عوامل عرضه یا تقاضا بر دیگری برتری پیدا کرده است.

 اگر قیمت ها بالاتر از باند بالای محدوده معاملاتی حرکت کنند، آنگاه تقاضا بیشتر از عرضه است. اگر قیمت ها به زیر باند پایین تر حرکت کنند، عرضه بیشتر از تقاضا است.

  • اطلاعات مفید در نمودارها

حتی اگر شما یک تحلیلگر فاندامنتال آزموده و واقعی باشید، نمودار قیمت می تواند اطلاعات ارزشمند زیادی را ارائه دهد.

بخوانید  پراپ تریدینگ چیست، معرفی 5 شرکت برتر Prop Trading

 نمودار قیمت یک گزارش جامع و مفید از روند قیمت سهام در یک دوره زمانی است. در اکثر نمودارهای سهام، نوارهای حجم در پایین نمایش داده می شوند. با توجه به نمودارها به راحتی می توان موارد زیر را شناسایی کرد:

  1. واکنش های مهم بازار قبل و بعد از اتفاق افتادن رویدادهای مهم
  2. نوسانات گذشته و حال قیمت
  3. حجم معاملا یا سطوح مهم معاملاتی
  4. قدرت نسبی رشد یک سهم خاص در مقابل کل بازار
  • کمک به یافتن نقطه ورود مناسب در معاملات

تحلیل تکنیکال می تواند به زمان بندی یک نقطه ورودی مناسب کمک کند. برخی از تحلیلگران از تحلیل فاندامنتال برای تصمیم گیری در رابطه با خرید و از تحلیل تکنیکال برای تصمیم گیری در مورد زمان خرید استفاده می کنند.

 بر کسی پوشیده نیست که زمان بندی می تواند نقش مهمی در عملکرد داشته باشد. تجزیه و تحلیل تکنیکال می تواند به شناسایی سطوح تقاضا (حمایت) و عرضه (مقاومت) و همچنین شناسایی سطوح شکست آن ها کمک کند. صرفاً انتظار برای شکست بالاتر از مقاومت یا خرید نزدیک به سطوح حمایتی می تواند بازده را بهبود بخشد.

دانستن تاریخچه قیمت سهام نیز مهم است. اگر سهامی که شما فکر می‌کردید در 2 سال گذشته عالی بود، در این دو سال به صورت ثابت معامله شد، به نظر می‌رسد که معامله گران وال استریت نظری خلاف شما دارند.

 اگر سهام قبلاً به طور قابل توجهی پیشرفت کرده است، ممکن است عاقلانه باشد که منتظر عقب نشینی و اصلاح قیمتی برای ورود باشید.

تحلیل تکنیکال

تحلیل تکنیکال همانند تحلیل فاندامنتال دارای نقاظ ضعف و قوتی است که با آن ها آشنا می شویم.

نقاط ضعف تحلیل تکنیکال

در ادامه با مهمترین نقاط ضعف موجود در تحلیل تکنیکال آشنا می شویم:

  • تعصب تحلیل‌گر

درست مانند تحلیل فاندامنتال، تحلیل تکنیکال ذهنی است و جهت گیری های شخصی ما می تواند در تحلیل منعکس شود.

 مهم است که هنگام تجزیه و تحلیل نمودار از این جهت گیری ها آگاه باشید. اگر تحلیلگر یک ذهنیت تنها مثبت گرا داشته باشد، جهت گیری صعودی تحلیل تکنیکال را تحت الشعاع قرار می دهد. از سوی دیگر، اگر تحلیلگر یک خرس دائماً ناراضی و منفی گرا باشد، احتمالاً تحلیل تکنیکال او دارای مشکلاتی می شود.

  • سناریوهای متفاوت

این یک واقعیت است که تحلیل تکنیکال قابل تفسیر است. حتی با وجود استانداردهایی که وجود دارد، اغلب دو تحلیلگر به یک نمودار نگاه می کنند و دو سناریو متفاوت را ترسیم می کنند یا الگوهای متفاوتی را می بینند. هر دو قادر خواهند بود با سطوح حمایت منطقی و مقاومت و همچنین شکست های کلیدی برای توجیه موقعیت خود دست یابند.

 در حالی که این می تواند یک موضوع ناامید کننده باشد، باید به این نکته اشاره کرد که تحلیل تکنیکال بیشتر شبیه یک هنر است تا علم، شبیه به اقتصاد. شما نیمه خالی لیوان را می بینید یا نیمه پر؟ همه چیز به خود تحلیل گر و ذهنیت او بستگی دارد.

  • تأخیر بالا

تحلیل تکنیکال به دلیل تاخیر زیاد مورد انتقاد قرار گرفته است. تا زمانی که روند شناسایی شود، بخش قابل توجهی از حرکت قبلاً انجام شده است. پس از چنین حرکت بزرگی، نسبت پاداش به ریسک زیاد نیست. تأخیر یک انتقاد خاص بر نظریه داو است.

  • پشیمانی معامله گران

همه سیگنال ها و الگوهای تحلیل تکنیکال به درستی کار نمی کنند. وقتی شروع به مطالعه تحلیل تکنیکال می‌کنید، با مجموعه‌ای از الگوها و شاخص‌ها مواجه می‌شوید که قوانینی برای تطبیق دارند.

 به عنوان مثال هنگامی که خط گردن الگوی سر و شانه شکسته شود، سیگنال فروش داده می شود. اگرچه این یک قانون است، اما ثابت نیست و می تواند تحت تأثیر عوامل دیگری مانند حجم باشد. در همین راستا، آنچه برای یک سهم خاص کار می کند ممکن است برای سهام دیگر کارایی نداشته باشد.

 میانگین متحرک 50 روزه ممکن است برای شناسایی حمایت و مقاومت IBM عالی باشد، اما میانگین متحرک 70 روزه ممکن است برای یاهو بهتر عمل کند. اگرچه بسیاری از اصول تحلیل تکنیکال جهانی هستند، اما هر الگو ویژگی های خاص خود را دارد.

مهمترین ابزارهای تحلیل تکنیکال

در تحلیل تکنیکال، ابزارها مختلفی وجود دارد که به تحلیل‌گران کمک می‌کند تا با بازار بهتر ارتباط برقرار نمایند و روندهای قیمتی را بهتر پیش بینی کنند. درادامه به معرفی مهمترین ابزارهای تحلیل تکنیکال می پردازیم:

  • نمودارها

نمودار یا چارت از برجسته ترین ابزارهای تحلیل تکنیکال است. نمودارها شامل سه نوع اصلی نمودار میله ای، نمودار شمعی و نمودار خطی می شوند.

  • نمودار خطی (Line Chart):

نمودار خطی شامل قیمت‌های بسته‌شده‌ی هر تایم فریم (مثلاً روز، هفته، ماه) است. در این نوع از نمودار یک خط ساده درست می شود که حاصل بهم پیوستن نقاط گوناگون است.

  • نمودار شمعی (Candlestick Chart):

نمودار شمعی همانند نمودار خطی هستند، اما برای رابطه بین قیمت باز شدن و بسته شدن تأکید بیشتری دارد. بدنه اصلی کندل اختلاف قیمت بین باز شدن و بسته شدن را نشان می دهد. اگر قیمت بازشدن بالاتر از قیمت بسته‌شدن باشد، کندل قرمز است.

بخوانید  نرخ بهره به زبان ساده + تاثیرات Interest Rate

 برعکس اگر قیمت بسته شدن بالاتر از باز شدن باشد کندل سبز رنگ می باشد. شدوها یا سایه‌ها نشان‌دهنده بالاترین و پایین‌ترین قیمت‌ها در تایم فریم های مشخص شده هستند.

  • نمودار میله‌ای (Bar Chart):

که در ای چارت نشان دهنده قیمت باز شدن، بسته شدن، بالاترین و پایین‌ترین قیمت در یک دوره زمانی معین (مثل تایم فریم روزانه) میله است. قسمت پایینی میله نشان‌دهنده قیمت باز شدن و قسمت بالایی نشان‌دهنده قیمت بسته شدن است.

  • ار اس ای (RSI):

شاخص قدرت نسبی یا همان RSI یک شاخص حرکتی است که در تحلیل تکنیکال استفاده می شود. RSI سرعت و بزرگی تغییرات روند قیمت سهام را اندازه گیری می کند تا شرایط بیش از حد یا کمتر از ارزش گذاری شده در قیمت آن سهام را ارزیابی کند.

  • همگرایی/ واگرایی میانگین متحرک (MACD):

همگرایی/واگرایی میانگین متحرک MACD یک شاخص حرکتی پیرو روند است که رابطه بین دو میانگین متحرک نمایی  EMA قیمت سهام را نشان می دهد.

Bollinger Band یک ابزار تحلیل تکنیکال است که توسط مجموعه‌ای از خطوط روند تعریف می‌شود. آنها به عنوان دو انحراف استاندارد، مثبت و منفی، به دور از میانگین متحرک ساده SMA  قیمت یک اوراق بهادار یا سهم ترسیم شده‌اند و می‌توانند بر اساس ترجیحات کاربر تنظیم و شخصی سازی شوند.

  • سطوح حمایتی و مقاومتی

یکی از مهمترین ابزارهای تحلیل تکنیکال سطوح حمایتی/ مقاومتی هستند، سطوحی که بر سر راه روند قیمتی وجود دارند و روند بارها و بارها با این دو سطح برخورد می کند.

  • الگوهای موجود در چارت

الگوهای متنوعی در تحلیل تکنیکال وجود دارند که به عنوان یک ابزار قدرتمند شما را در انجام یک تحلیل تکنیکال دقیق و صحیح یاری می رسانند در ادامه با 3 تا از مهمترین الگوهای موجود برای تحلیل تکنیکال به صورت کامل آشنا می شویم:

  • الگوی سر و شانه

الگوی سر و شانه در تحلیل تکنیکال استفاده می شود. این یک الگوی مشخص است که یک روند صعودی به نزولی را پیش‌بینی می‌کند. این الگو به عنوان یک خط پایه با سه قله ظاهر می شود، که در آن دو قله بیرونی نزدیک به قله وسطی هستند و  قله وسط بالاترین ارتفاع را دارد.

  • الگوی فنجان و دسته

 الگو فنجان و دسته یکی از معروفترین الگوهای تحلیل تکنیکال است و به عنوان یک الگوی ادامه دهنده و صعودی شناخته می شود و از دو قسمت فنجان و دسته تشکیل شده است.

  • الگوی مثلثی نزولی

الگوی مثلثی دارای دو نوع صعودی و نزولی است اما نوع نزولی آن در میان معامله گران بسیار محبوب است، در الگوی نزولی دو کف تشکیل شده هم اندازه اما ضلع بالایی کوتاه تر است، اما در صعودی دو سقف انجام شده هم اندازه و ضلع پایینی کوتاه تر است.

تحلیل تکنیکال

ابزارهای متعددی وجود دارد که می توانید با استفاده از آن ها تحلیل تکنیکال خود را بسیار دقیق کنید.

کلام پایانی

چگونه تحلیل تکنیکال را یاد بگیریم؟ روش های مختلفی برای یادگیری تحلیل تکنیکال وجود دارد. اولین قدم یادگیری اصول سرمایه گذاری، سهام، بازار و امور مالی است. 

همه اینها را می توان از طریق کتاب، دوره های آنلاین، مطالب آنلاین و کلاس ها انجام داد. هنگامی که اصول اولیه درک شد، می توانید با حساب دموی خود شروع به تمرین تکرار کنید تا تجربه کافی را در زمینه تحلیل تکنیکال بدست آورید و سپس در حساب واقعی خود از آموخته های خود استفاده نمایید تا بتوانید نتیجه دلخواه را کسب کنید.

FAQ

  1. تحلیل تکنیکال چیست؟

تحلیل تکنیکال یک عملیات تحلیلی در معاملات بازارهای مالی مختلف از جمله فارکس و ارزهای دیجیتال است که برای ارزیابی سرمایه‌گذاری‌ها و شناسایی فرصت‌های معاملاتی با تجزیه و تحلیل روندهای آماری جمع‌آوری‌شده از فعالیت‌های معاملاتی، مانند حرکت قیمت و حجم، به کار می‌رود.

    2. فرضیات کلیدی تحلیل تکنیکال کدامند؟

نقدینگی- تغییرات مصنوعی قیمت- تأثیر اخبار

    3. سه الگوی مهم در تحلیل تکنیکال شامل کدام الگوها هستند؟

الگوی سر و شانه- الگوی فنجان و دسته- الگوی مثلثی

دیدگاهتان را بنویسید