انتخاب سهام برای سرمایه گذاری کار سختی است و فهمیدن چارت قیمت هر شرکت اولین قدم برای رسیدن به هدف است. در مقاله آموزش بورس: خواندن چارت قیمت برای شما توضیح می دهیم که چطور می توان چارت قیمت یک شرکت را خواند.

 پیشنهاد می شود قبل از خواندن این مقاله، مطلب چرا وارد بورس شویم را مطالعه کنید. 

آموزش بورس: خواندن چارت قیمت – چارت قیمت چیست؟‌

 

یکی از بهترین مراجع برای دیدن آمار بورس، Google Finance است. در مثالی که قرار است به شما خواندن چارت قیمت را توضیح دهیم،‌ از آمار شرکت Apple در Google Finance استفاده خواهیم کرد.

اگر به بازار بورس ورود کرده باشید، قطعا تا الان می دانید حروفی که جلوی اسم شرکت وجود دارد، نام آن در سهام را نشان می دهد. برای مثال نشان تجاری شرکت اپل AAPL است که با جست و جوی آن در Google Finance به صفحه زیر بر میخوریم.

آموزش بورس: خواندن چارت قیمت

حالا با کلیک کردن روی دکمه باز کردن،‌صفحه چارت قیمتی به صورت تمام صفحه جلوی شما قرار می گیرد.

آموزش بورس: خواندن چارت قیمت

در چارت قیمت بالا، فیلترها جوری اعمال شده اند که عملکرد این شرکت را تنها در ده سال گذشته به شما نشان دهد.

حالا به بخش اصلی مقاله می رویم و به شما یاد می دهیم که چطور این چارت قیمت را مثل یک حرفه ای بخوانید و تحلیل کنید.

 

آموزش بورس: خواندن چارت قیمت  – شناسایی خط روند

آموزش بورس: خواندن چارت قیمت

خطی که در تصویر مشخص شده است، همان خط روند معروفی است که در اخبار بورس همیشه در رابطه با آن می شنوید که آیا بالا رفته است یا پایین. در حالی که خط روند اولین چیزی است که به چشمتان می خورد و خیلی راحت می توانید آن را پیدا کنید، نکاتی هستند که در اینجا میخواهم به آنها اشاره کنم.

اولین نکته ای که باید یادتان باشد، این است که سهام شرکت هایی که ریزش بزرگی دارند، قطعا سعود بزرگی نیز خواهند داشت. اگر به نصیحتی که توسط همه سرمایه گذار ها گفته می شود گوش کنید، می بینید که در سرمایه گذاری در بورس باید احساسات خود را کنترل کنید تا بتوانید به سرمایه گذاری موفق تبدیل شوید.

به ریزش یا صعود قیمت سهام خود عکس العمل مثبت یا منفی نشان ندهید، شما از این قسمت از چارت قیمت تنها برای این استفاده می کنید که بفهمید در بازار چه می گذرد و مقاله آموزش بورس: خواندن چارت قیمت  نیز برای این نوشته شده است تا بتوانید این چارت را خوب متوجه شوید.

در اصل خط روند باید اطلاعاتی بیشتر از نوسان فعلی قیمت به شما بدهد. برای مثال،‌ از عکس بالا در میابیم که شرکت اپل در بازه زمانی 2009 تا 2012 صعودی باورنکردنی در سهام خود داشته است.

 

 

اما از سال 2012 تا 2013 چه اتفاقی افتاد؟ قیمت سهام این شرکت شروع به ریزش کرده و حتی در جایی می توانیم ببینیم که بیشتر از 40 درصد افت قیمت داشته است.

یکی دیگر از کاربردهای اساسی خط روند، تخمین زدن تاثیر اخبار روی نوسانات قیمت سهام یک شرکت است. برای مثال وقتی افت زیادی روی قیمت سهام یک شرکت دیده می شود، بهتر است اخبار شرکت را دنبال کنید تا ببینید چه اتفاقی باعث این مساله شده است. البته اکثر شرکت های بزرگ مثل اپل از بحران های مانند این به راحتی بیرون می آیند.

بخوانید  درس های مهم از روش کار ایلان ماسک

برای آنهایی که نمی دانند،‌شرکت اپل در بازه زمانی 2012 تا 2013 اتفاقات زیادی در آن رخ داد که روی قیمت سهامش تاثیر زیادی داشت.

اول از همه مدیر عامل معروف شرکت، استیو جابز در سال ۲۰۱۱ از مقام خود استعفا داد. بعد از آن  در سال 2012 اپل متوجه شد که حاشیه سودش از محصولاتش در حال کم شدن است، با وجود اینکه در بازار گوشی های هوشمند در حال رشد بود. در نهایت آنها تلاش کردند تا فروش گوشی های هوشمند خود را در کشورهای در حال توسعه بیشتر کنند.

فاکتورهایی که بالاتر توضیح دادیم به اضافه برخی موارد دیگر، باعث شد قیمت سهام اپل در این سالها بریزد.

اما مدیر عامل جدید شرکت اپل تیم کوک،‌تغییراتی در استراتژی شرکت داد و از سال 2013 به بعد همانطور که می بینیم سهام شرکت اپل دوباره رشد کرد.

درسی که در اینجا یاد میگیریم این است که در نگاه اول از خط روند برای در آوردن آمار قیمت سهام شرکت استفاده کرده و سپس با مطالعه بیشتر این خط جزئیات عملکرد شرکت در سال های مختلف را بفهمیم.

آموزش بورس: خواندن چارت قیمت  – محدوده حمایت و مقاومت

 

قسمت بعدی که باید در خواندن چارت قیمت به آن توجه کنید، محدوده حمایت و مقاومت است.

این محدوده ها، مراحلی هستند که قیمت سهام در بازه زمانی خاصی در آن قسمت باقی می ماند. محدوده حمایت جایی است که در آن احتمال ریزش قیمت خیلی کم است و محدوده مقاومت جایی است که احتمال رشد قیمت در آن بعید است.

این محدوده ها زمانی تغییر میکنند که اتفاقی بزرگ در شرکت بیافتد، برای مثال حاشیه سود شرکت بیشتر یا کمتر شود.

این محدوده ها را در اصل مثل سرعت گیر در خیابان بدانید که به شما اجازه نمی دهند سرعتتان از حد خاصی بیشتر یا کمتر بشود.

هدف ما از محاسبه این محدوده ها این است که بفهمیم کی باید بخریم و کی بفروشیم و مقاله آموزش بورس: خواندن چارت قیمت  تلاش دارد این را به شما یاد بدهد،‌برای مثال به چارت قیمت اپل مراجعه می کنیم:‌

آموزش بورس: خواندن چارت قیمت

تحلیل این محدوده ها ذهنی بوده و هرکسی به طریقی آن را تفسیر می کند، اما پروسه تحلیل یکی است. اول از همه بدانید که هر کسی محدوده حمایت و مقاومت را با توجه به مقدار سرمایه گذاری خود و اینکه چه مدتی می خواهند سهام را نزد خود نگه دارند، تعیین می کند.

بنابراین، اگر قصد دارید سهام خود را برای مدت طولانی نگه دارید،‌بهتر است محدوده حمایت و مقاومت زیادی تعیین نکنید،‌ چون بالا پایین شدن متعدد قیمت برای شما اهمیت زیادی ندارد. اما اگر شما از آن دسته از سهام دارانی هستید که به صورت کوتاه مدت سرمایه گذاری می کنند، باید محدوده های بیشتری را تعیین کنید تا بتوانید خط روند را به صورت دقیق تری تحلیل کنید.

اجازه دهید عکس بالا را برایتان با جزئیات بیشتری شرح بدهم‌:

 

  • خط A اولین محدوده حمایتی شرکت اپل است. با توجه به نوسان خط روند قبل از این محدوده،‌من اطمینان دارم که قیمت سهام اپل از این محدوده پایین تر نمی آید. بنابراین با این قیمت خرید کردن سهام کار عاقلانه ای است .
  • خط B اولین محدوده مقاومتی است که من تعیین کردم. من در اینجا مشاهده می کنم که قیمت به بیشترین حد ممکن رسیده و احتمال بیشتر شدنش وجود ندارد. در این مرحله بهتر است به فروش سهام خودم فکر کنم.
  • همانطور که می بینید،‌خط C نشان دهنده این است که سهام بار دیگر سقوط کرده و محدوده حمایت دیگری در اینجا درست شده است و بهترین وقت برای خرید است.
  • خط D نشان می دهد که سهام این شرکت به صورت قابل توجهی رشد کرده است، بنابراین من اینجا محدوده مقاومت خود را تعیین می کنم.
  • و در ادامه  با خط های E ، F ، G و H مشاهده می کنید که خط روند در طی سال های مختلف محدوده های حمایت و مقاومت جدیدی را برای شرکت ایجاد کرده اند.
بخوانید  پرایس اکشن + 12 مرحله یادگیری

اگر برایتان پیچیده به نظر می آید،‌نگران نشوید، اکثر این محدوده ها به صورت حدسی تعیین می شوند.

اگر قرار بود امروز سهام اپل را بخرم، با مشاهده محدوده حمایت و مقاومت می فهمم که بیشترین قیمتی که می توانم سهام خود بفروشم به قیمت ۱۳۰ دلار برای هر سهم بوده و کمترین قیمتی که این سهام سقوط می کند ۹۰ دلار برای هر سهم است.

با دانستن این، من مطمئن می شوم که قیمت سهام در صورت اینکه خبر بزرگی درز نکند، از ۹۰ دلار پایین تر نرفته و از ۱۳۰ دلار بیشتر نخواهد شد.

در حال حاضر که هر سهم ۱۱۳ دلار قیمت دارد، به نظر می آید موقعیت خوبی است که شروع به خریدن سهم کرد. حتی اگر دوست دارید که حس بهتری نسبت به خریدتان داشته باشید می توانید صبر کنید تا قیمت های به زیر ۱۱۰ دلار نیز برسد.

با علم به اینکه محدوده مقاومت می توانند به شما کمک کنند تصمیم بگیرید کی سهم خود را بخرید یا بفروشید، یادتان باشد این خط ها موضوعی شخصی هستند و به شما مسیر واضح و مشخصی برای خرید و فروش نمی دهد و شما در تعیین این محدوده ها باید از قدرت تحلیل و قضاوت خودتان استفاده کنید.

تشخیص زمان تقسیم سهام و سود سهام

 

در قسمت پایین چارت قیمت، شما می توانید ببینید که آیا شرکت سودی برای سهام داران خود در نظر گرفته است یا تقسیم سهام داشته است:

آموزش بورس: خواندن چارت قیمت

سود سهام زمانی اتفاق می افتد که هیئت مدیره شرکت تصمیم بگیرد مقداری از درآمد خود را به سهامداران خود اختصاص بدهد. اگر شما سهام شرکتی را در دست داشته باشید،‌پس مقداری از سود آن نیز به شما می رسد.

برخی از شرکت ها سود سهام را به سهام داران ارائه  می کنند و برخی نیز نمی کنند. اینکه یک شرکت سود به سهام داران خود ارائه می کند یا نه دلیل بر با ارزش بودن یا نبودن سهام آن شرکت نیست. فاکتورهای زیاد دیگری هستند که ارزش سهام یک شرکت را تعیین می کنند.

برخی شرکت ها تمرکز اصلی خود را روی رشد می گذراند بنابراین درآمد خود را دوباره روی مسائل دیگر سرمایه گذاری میکنند و سهم بیشتری به سهام دارن خود می دهند. شرکت های دیگری مثل اپل نیز سود سهام را بدون قربانی کردن رشد بین سهام دارن خود پخش می کنند.

همانطور که در عکس می بینید، شرکت اپل سود سهام فصلی خود را در میانه ۲۰۱۲ بین سهام دارن خود پخش کرده است.

همچنین از این چارت می توانید ببینید که در سال ۲۰۱۴ تقسیم سهام اتفاق افتاده است. تقسیم سهام حرکتی استراتژیک است که طی آن هیئت رئیسه شرکت تصمیم می گیرد تعداد سهام بیشتری را در اختیار عموم قرار دهد.

بخوانید  پیش بینی و تحلیل قیمت بیت‌کوین تا پایان سال 2023 و 2024

در این مورد، اپل تقسیم سهم ۷ به ۱ است. یعنی به ازای هر یک سهمی که قبل از تقسیم سهم داشته اید، حالا ۷ سهم دارید. بنابراین اگر من ۱۰۰ سهم از شرکت اپل داشته باشم، حالا ۷۰۰ سهم دارم.

در آموزش بورس: خواندن چارت  سعی داریم به شما توضیح دهیم که ارزش یک شرکت تغییر نمی کند، اما قیمت سهام چرا. شرکت ها معمولا عمل تقسیم سهام را انجام می دهند تا بتوانند قیمت سهام شرکت خود را تعادل سازی کنند یا سرمایه گذاران کوچک را به خود جذب کنند.

اگر به چارت دقت کنید می بینید که بعد از تقسیم سهام، سهام شرکت اپل رشد داشته است، معمولا بعد وقتی تقسیم سهام اتفاق می افتد ، مردم بیشتری روی شرکت سرمایه گذاری می کنند و تقاضای سهام آن شرکت زیاد می شود.

تشخیص حجم معاملات در طول زمان

در پایین ترین قسمت چارت قیمت، خطوط عمودی ریزی وجود دارد. این خطوط نشان دهنده روند و حجم معاملات سهام آن شرکت در طول زمان است.

دانستن حجم معاملات خوب است،‌اما تنها معیار تعیین کننده شما برای خرید سهام نیست. معمولا حجم معاملات زمانی که اخبار بزرگی (خوب یا بد) در رابطه با شرکت نشر داده می شود، زیاد می شود.

زمانی که حجم معاملات یک شرکت افزایش میابد،‌قیمت سهام آن شرکت نیز می تواند متعاقبا افزایش یا کاهش داشته باشد، برای مثال:

آموزش بورس: خواندن چارت قیمت

در خط A می توانیم ببینیم که فعالیت معاملاتی در سهام اپل افزایش داشته است و از طرفی قیمت ها سقوط داشته اند. احتمالا در این تاریخ خبری از شرکت منتشر شده است که باعث سقوط قیمت سهام اپل شده است.

در خط B می توان رشد کوچکی را در حجم معاملات و همچنین رشد قیمت کوچکی را مشاهده کرد.

البته بالا پایین شدن قیمت همراه با حجم معاملات دلیل بر این نمی شود که این موضوع را معیاری برای انتخاب سهام یک شرکت قرار دهید، البته خوب است که بدانید در گذشته میزان خرید و فروش سهام یک شرکت چقدر بوده و در حال حاضر چقدر است تا بتوانید راحت تر تصمیم گیری کنید.

اگر حجم معاملات یک شرکت بالا باشد در خرید و فروش سهام آن به مشکل زیادی بر نخواهید خورد و در همان روز می توانید سهم شرکت خود را راحت بفروشید.

 

نتیجه گیری

مقاله آموزش بورس: خواندن چارت قیمت ، راهنمای جامع و کاربردی برای کسانی است که برای اولین بار با چارت قیمتی روبرو شده و میخواهند شروع به تحلیل سهام بکنند.

یادتان باشد عملکرد گذشته یک شرکت هرگز آینده آن را تضمین نمی کند و اگر شرکت اپل موفق شده است تا به قیمت ۱۳۰ دلار در هر سهم برسد، دلیل به این نیست که دوباره در آینده به این قیمت برسد؛ همچنین برعکس، چیزی نیست که بگوید سهام اپل در آینده دو برابر نمیشود.  در بازار بورس هیچکس از فردای خود خبر ندارد.

اگر خواندن این مقاله برای شما مفید بود، مقاله گپ یا شکاف چیست نیز به شما پیشنهاد می شود.

دیدگاهتان را بنویسید