9 قانون طلایی برای سرمایه گذاری در بورس
فریب پول های زیاد همیشه سهام داران را به دامان باز سهام می اندازد. با این حال درآمد زایی در سهام با استفاده سرمایه گذاری در بورس ، کار ساده ای نیست. کار در بورس سهام نه تنها مستلزم داشتن صبر و نظم و انضباط شخصی است، بلکه نیاز به تحقیقات زیاد و درک صحیح از بازار نیز دارد. البته بی ثباتی بازار سهام در چند سال گذشته باعث سردرگمی سرمایه گذاران شده است. سرمایه گذاران خیلی مواقع با این معضل گیج کننده رو به رو هستند که آیا سهام خود را نگه دارند و یا بفروشند.
اگرچه هنوز هیچ استراتژی ثابت و موفقیت آمیزی برای سرمایه گذاری در بورس سهام کشف نشده است، اما در اینجا برخی از قوانین طلایی وجود دارد که در صورت رعایت دقیق، ممکن است شانس شما را برای موفقیت در بازار بورس افزایش دهد. بهتر است با این قوانین بیشتر آشنا شویم و از آنها پیروی کنیم.
1. از ذهنیت پیروی گله خودداری کنید
معمولا تصمیمات ما در خرید و فروش سهام به شدت تحت تاثیر آشنایان، همکاران، اخبار و غیره قرار می گیرد. بنابراین اگر همه افراد اطراف ما در یک سهام خاص سرمایه گذاری کنند، معمولا می توان از آن ها کمک گرفت و از آن ها پیروی کرد. البته در صورتی که واقعا در مورد بازار بورس و نحوه سرمایه گذاری اطلاعات و دانش کافی داشته باشند. اما استفاده کردن از این استراتژی در بلند مدت باعث می شود تمام دارایی خود را از دست بدهیم.
نیازی به گفتن نیست که اگر نمی خواهید پول خود را که به سختی به دست آورده اید در بازار های سهام از دست بدهید، همیشه از ذهنیت پیروی از گله خودداری کنید. وارن بافت بزرگترین سرمایه گذار جهان، مطمئنا اشتباه نکرده وقتی گفته است که: “وقتی دیگران حریص هستند، بترسید و وقتی دیگران می ترسند، حریص باشید.”
2. آگاهانه تصمیم گیری کنید
قبل از سرمایه گذاری در سهام، همیشه باید تحقیقات جامع و کاملی انجام دهید. اما متاسفانه این کار به ندرت انجام می شود. سرمایه گذاران عموما بدون توجه به نوع فعالیت و کیفیت یک شرکت، تحت عنوان فرضیات خود که این شرکت، شرکت خوبی است، در آن سرمایه گذاری می کنند. این کار اصلا روش درستی برای سرمایه گذاری پول شخصی خود در بورس نیست.
3. در مشاغلی که آنها را درک می کنید، سرمایه گذاری کنید.
هرگز در همه صنایع سرمایه گذاری نکنید. به جای این کار می توانید در صنایع یا حوزه هایی سرمایه گذاری کنید، که در مورد نوع فعالیت، بازار هدف و وضعیت بازار کنونی و آینده این صنایع اطلاعات کافی دارید. این یکی از قوانینی است که تمام سرمایه گذاران بزرگ دنیا روی آن تاکید زیادی دارند. من پیشنهاد می کنم در شرکت هایی سرمایه گذاری کنید که به حوزه شغلی خودتان نزدیک تر هستند و یا حداقل در مورد حوزه مورد نظر اطلاعات دارید و یا می توانید آن ها را درک کنید.
4. از رویکرد سرمایه گذاری منضبط پیروی کنید
از لحاظ تاریخی شاهد نوسانات بسیار زیادی در بازار بورس بوده ایم. روز هایی که همه وحشت زده به افت قیمت سهام های خود نگاه می کنند. بی ثباتی که همیشه و همه ساله در بازار بورس شاهد ان هستیم، باعث شده تا بسیاری از سرمایه گذران دارایی خود را از دست بدهند.
با این حال، سرمایه گذارانی که به صورت سیستماتیک، در سهام مناسب سرمایه گذاری می کنند و صبر و تحمل بالایی دارند، بازده قابل توجهی از این سهام به دست می آورند. از این رو منطقی است که علاوه بر اینکه ذهنیتی بلند مدت در سرمایه گذاری خود داشته باشید، صبر خود را نیز تقویت کنید و از رویکرد سرمایه گذاری منضبط یا سیستماتیک استفاده کنید.
5. اجازه ندهید احساساتتان وارد معامله ها و تصمیم گیری ها شود.
بسیاری از سرمایه گذاران به دلیل عدم توانایی در کنترل احساسات، به ویژه احساساتی مانند ترس، حرص و آز، دارایی خود را در بازار بورس از دست داده اند. در بازار گاو نر ( بازار رو به رشد) مقاومت در مقابل احساسات فریبنده مانند حرص بدست آوردن ثروت بیشتر و سریع تر، دشوار است. هنگامی که سرمایه گذاران داستان هایی در مورد سود های افسانه ای در بازار بورس در زمان کوتاه می شنوند، حرص و طمع می کنند. یکی از بزرگان سرمایه گذاری می گوید: “این افکار و احساسات باعث می شوند سرمایه گذاران بدون تحقیق در مورد خطرات احتمالی، به خرید سهام شرکت های ناشناخته بپردازند و یا قرارداد های سنگینی در بخش اتی خریداری کنند.”
این سرمایه گذاران به جای این که ثروت بیشتری به دست آورند، با تصمیم گیری های احساسی اتفاقات تلخی را تجربه می کنند و چه بسا که سرمایه خود را نیز از دست بدهند. از سوی دیگر در بازار خرس ( افت بازار )، سرمایه گذارانی که احساسات در تصمیم گیری هایشان نقش اساسی دارد، سهام خود را به دلیل وحشت، با قیمت های خیلی پایین می فروشند. بنابراین ترس، حرص و طمع بدترین احساساتی است که هنگام سرمایه گذاری می توانید آن ها را تجربه کنید. بهتر است احساسات خود را کنترل کنید و اجازه ندهید در تصمیم گیری های شما دخالت داشته باشند.
6. ایجاد سبد سهام گسترده
متنوع سازی پرتفوی در طبقات مختلف دارایی، ابزاری اصلی برای کسب بازده بهینه از سرمایه گذاری با حداقل ریسک است. میزان متنوع سازی بستگی به ظرفیت پذیرش ریسک در هر سرمایه گذار دارد. بهتر است در هنگامی که می خواهید سبد سهام خود را متنوع سازی کنید، در صنایع مختلف سرمایه گذاری کنید و تمام دارایی خود را برای خرید سهام های یک صنعت خاص سرمایه گذاری نکنید. زیرا اگر این صنعت دچار مشکل اقتصادی شود و سهام های این شرکت ها در بورس با افت قیمت رو به رو شوند، شما در تمام سهام های خود ضرر می کنید.
بیشتر بخوانید : ۲۰ راه برای پس انداز کردن پول
7. انتظارات واقع بینانه و منطقی داشته باشید
هیچ اشکالی ندارد که امید به بهترین سود را در سرمایه گذاری داشته باشید، اما اگر اهداف مالی خود را بر اساس پیش فرض های غیر واقعی طراحی کنید، احتمال این که به دردسر بیفتید، زیاد است. به عنوان مثال، تعداد زیادی از سهام ها، بیش از 50 درصد بازده در طول دوره بزرگ گاو نر در سال های اخیر داشته اند.
با این حال این بدان معنا نیست که شما همیشه باید انتظار کسب سود بیشتر و یکسانی را از تمام سهام های بازار بورس داشته باشید. هنگامی که وارن بافت می گوید، کسب بیش از 12 درصد سود از هر سهام، یک شانس احمقانه است و افراد زیادی به او می خندند، مطمئنا این افراد انتظارات بیشتری از بازار بورس دارند و برای خود مشکل ایجاد می کنند.
8. فقط سرمایه و پول مازاد خود را سرمایه گذاری کنید
اگر می خواهید در یک بازار بی ثبات مانند بازار بورس ریسک کنید، پس اول باید ببینید اصلا مبلغ اضافی دارید که حتی اگر آن را از دست بدهید هم بر زندگی شما تاثیر چندانی نداشته باشد؟ البته این بدان معنی نیست که با ریسک در بورس حتما پول خود را از دست می دهید. حتی سرمایه گذاری شما در ماه های آینده و در طولانی مدت می تواند سود های بزرگی برای شما داشته باشد.
اما هیچ کس نمی تواند صد درصد مطمئن باشد که حتما سود خواهد کرد. به همین دلیل باید با سرمایه مازاد خود ریسک کنید.
9. نظارت دقیق داشته باشید
ما در یک دهکده جهانی زندگی می کنیم. هر اتفاق مهمی که در هر نقطه از جهان رخ می دهد، تاثیری بر بازار های مالی دارد. از این رو ما باید به طور مداوم پرتفوی خود را رصد کنیم و تغییرات آن را چک کنید و راه حل هایی برای بهتر کردن آن پیدا کنیم.
اگر به دلیل محدودیت های زمانی یا عدم آگاهی نمی توانید پرتفوی خود را بررسی کنید، باید از یک برنامه ریز مالی خوب یا شخصی که توانایی انجام این کار را دارد، کمک بگیرید. اگر نمی توانید این کار را نیز انجام دهید و کسی را پیدا کنید که در این زمینه به شما کمک کند، سرمایه گذاری اصلا به صلاح شما نیست. بهتر است پول خود را در بازار های امن تر و کم خطر تر قرار دهید.