شرکت خودروسازی سایپا، که با نماد خساپا شناخته می‌شود، یکی از دو غول صنعت خودروسازی ایران به شمار می‌رود و تاریخچه‌ای به طول نیم قرن دارد. ریشه‌های این شرکت بزرگ به سال 1345 بازمی‌گردد، زمانی که یکی از سهامداران اصلی شرکت فرانسوی سیتروئن در یک منطقه نظامی در تهران زمینی را خرید و کارخانه خودروسازی را پایه‌گذاری کرد.

نام سایپا مخفف عبارت فرانسوی Société anonyme iranienne de production des automobile است که در زبان فارسی به معنی شرکت خودروسازی ایرانی است.

در این مقاله قصد داریم به معرفی و بررسی نماد بورسی خساپا که مربوط به گروه خودروسازی سایپا است بپردازیم و به صورت کامل به سوالات کاربران درباره این نماد بورسی پاسخ دهیم:

 

نماد خساپا چیست

 

معرفی و بررسی نماد خساپا و گروه خودروسازی سایپا

 

خودروسازی سایپا، که با نماد بورسی خساپا شناخته می‌شود، در زمینه‌های متنوعی چون تولید و فروش انواع خودرو، تهیه و توزیع قطعات و لوازم جانبی خودرو فعالیت می‌کند. این شرکت همچنین در بخش‌هایی مانند امور صنعتی، سرمایه‌گذاری، بازرگانی و خدمات فعال است.

سایپا در سال 1374 با نماد خساپا وارد بازار بورس اوراق بهادار تهران شد و اکنون این نماد در بازار ثانویه بورس تهران معامله می‌شود. در سال 1387، حدود 51 درصد از سهام شرکت سایپا به بازار سهام عرضه شد.

شرکت سایپا، با نماد خساپا در بورس اوراق بهادار ایران، به دلیل سابقه طولانی و تأثیرگذاری‌اش در بازار سرمایه، همواره مورد توجه سرمایه‌گذاران قرار گرفته است. حتی در دورانی که با زیان مواجه شده، این شرکت توانسته توجه خریداران را به خود جلب کند.

در طول سال‌های فعالیت، سایپا گاهی در موقعیت‌های حساس و مرزی در مورد سوددهی قرار گرفته است، که نشان دهنده پتانسیل زیان در کنار سودآوری است. با این حال، در سال‌های اخیر، سرمایه‌گذاران نگاه مثبتی به این نماد داشته و در سرمایه‌گذاری روی این سهم پایدار مانده‌اند.

 

معرفی و تاریخچه شرکت سایپا

شرکت سایپا، با عنوان تجاری SAIPA و با مشارکت خودروساز فرانسوی سیتروئن، در سال 1344 تأسیس گردید. این شرکت در ابتدا با تولید خودروهای وانت آکا و ژیان شروع به کار کرد و در سال 1347 توانست تنوع مدل‌های ژیان را در بازار عرضه کند. تا سال 1352، با همکاری یکی دیگر از خودروسازان فرانسوی، تولید انواع مدل‌های رنو را آغاز کرد.

در سال 1372، سایپا همکاری خود را با کیا موتورز آغاز کرد و خودرو پراید را به بازار عرضه نمود، و در سال‌های بعد با همین شرکت خودروی سراتو را نیز تولید کرد. سایپا همچنین در سال 1380 تولید خودروی زانتیا را آغاز کرد. نام شرکت در سال 1354 به نام فعلی خود تغییر یافت و پس از انقلاب اسلامی ایران، تحت مالکیت دولت قرار گرفت.

سایپا به عنوان یک شرکت سهامی عام فعالیت می‌کند و سهام آن در بازار بورس اوراق بهادار معامله می‌شود. دولت نقش قابل توجهی در مدیریت این شرکت دارد، با وجود داشتن سهم نسبتا کمی از سهام. در سال 1392، سایپا در جشنواره ملی قهرمانان صنعت ایران به عنوان یکی از 100 برند برتر کشور معرفی شد.

سایپا همچنین مالکیت 100 درصدی شرکت مگاموتور را دارد که در تولید گیربکس، موتور و اکسل خودروهای سایپا، پارس خودرو و زامیاد فعال است. در عرصه تولید شیشه خودرو، این شرکت 70 درصد از سهام شرکت شیشه سایپا را داراست، که به عنوان یکی از مهم‌ترین تولیدکنندگان شیشه خودرو در خاورمیانه شناخته می‌شود.

 

اعضای هیئت مدیره خساپا

خساپا، دارای هیئت مدیره‌ای متشکل از 5 عضو است که هر یک از نمایندگان شرکت‌های سرمایه‌گذاری مختلف هستند. ریاست این هیئت مدیره را معصوم نجفیان، نماینده موسسه حمایت و بازنشستگی کارکنان فولاد، بر عهده دارد. در جایگاه نایب رئیس، سید جواد سلیمانی از گروه سرمایه‌گذاری کارکنان سایپا حضور دارد.

سایر اعضای هیئت مدیره عبارتند از حمید رضا رستگار، نماینده شرکت سرمایه‌گذاری رنا، علی اکبر رضایی از سوی سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران و علی شیخ زاده، نماینده توسعه سرمایه رادین. این گروه به هدایت و رهبری شرکت در مسیر رشد و توسعه می‌پردازند.

بخوانید  نماد شتران / پالایش نفت تهران

 

هیئت مدیره خساپا

 

  • سهام داران اصلی خساپا

شرکت سایپا، که در بازار بورس با نماد خساپا شناخته می‌شود، دارای چندین سهامدار عمده است. برجسته‌ترین سهامداران آن عبارتند از گروه صنعتی رنا با 15.950 درصد، سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران با 15.900 درصد، و موسسه صندوق حمایت و بازنشستگی کارکنان با 15.600 درصد از سهام.

دیگر سهامداران عمده شامل شرکت پیشگامان بازرگانی ستاره تابان با 9 درصد، شرکت گروه سرمایه‌گذاری سایپا با 8 درصد، شرکت تجارت الکترونیک خودرو تابان با 2 درصد، شرکت سرمایه‌گذاری و توسعه صنعتی نیوان ابتکارس با 1 درصد، و شرکت سرمایه‌گذاری گروه صنعتی رنا نیز با 1 درصد از سهام این شرکت را در اختیار دارند. این سهامداران سهم قابل توجهی در تصمیم‌گیری‌ها و سیاست‌گذاری‌های کلان شرکت دارند.

 

محصولات خساپا (گروه خودروسازی سایپا)

شرکت سایپا، محصولات متنوعی را به بازار خودروی ایران عرضه کرده است که هر یک مخاطبان خاص خود را داشته و به فروش خوبی دست یافته‌اند. محصولات این شرکت شامل خودروهای متنوعی هستند که هر کدام بازاریابی و استقبال متفاوتی داشته‌اند.

یکی از جدیدترین محصولات سایپا، سایپا شاهین است. کویک نیز از دیگر محصولات این شرکت است که در سال 2017 رونمایی شد. تیبا، که به عنوان یکی از اولین محصولات اختصاصی طراحی شده برای سایپا است، نیز محبوبیت قابل توجهی دارد.

دیگر خودروهای تولیدی این شرکت عبارتند از تیبا 2، ساینا، و آریو. پراید نیز یکی از محصولات قدیمی سایپا است که تا سال 2020 به فروش می‌رسید. همچنین، سایپا محصولات دیگری نظیر چانگان، نیسان پاترول، نیسان سرانزا، رنو ال 90، تندر پارس، رنو میدلام، برلیانس، کاوه کمپرسی، کاوه کشنده، الوند فوتون و ولوو را نیز تولید و به بازار عرضه کرده است که همگی موفقیت‌هایی در بازار فروش به دست آورده‌اند.

 

بررسی عملکرد نماد خساپا در 6 ماهه اول 1402

خساپا در نیمه اول سال منتهی به شهریور، درآمد عملیاتی قابل توجهی به میزان 37 هزار میلیارد تومان کسب کرده که نسبت به دوره مشابه سال قبل، رشد 39 درصدی را نشان می‌دهد.

سایر درآمدهای شرکت نیز با افزایش چشمگیر 143 درصدی به 1283 میلیارد تومان رسیده است، و درآمدهای غیر عملیاتی نیز افزایش 71 درصدی را تجربه کرده‌اند.

با این حال، شرکت سایپا در دوره شش‌ماهه سال 1402 با زیان خالص 7232 میلیارد تومانی (معادل 37 تومان به ازای هر سهم) مواجه شده است، که این رقم نسبت به دوره مشابه سال قبل، 345% افزایش داشته است.

فروش شرکت در این دوره 37190 میلیارد تومان بوده که نسبت به سال قبل، 39% افزایش داشته است. با این حال، بهای تمام شده در شش ماهه اخیر نیز نسبت به سال گذشته 63% افزایش یافته است. قیمت‌گذاری دستوری و عدم افزایش نرخ محصولات متناسب با بهای تمام شده، به تکرار عملکرد زیان‌ده شرکت منجر شده است.

در فصل تابستان، میزان تولید شرکت 16% کاهش یافته و به 84815 دستگاه رسیده، اما مقدار فروش 7.6% افزایش داشته است. علاوه بر این، زیان به ازای هر سهم در فصل بهار 12 تومان بوده که در تابستان به 25 تومان افزایش یافته است. قیمت هر سهم خساپا در هنگام نگارش این مقاله 2587 ریال می باشد.

 

عملکرد 6 ماهه نخست 1402

 

چگونه سهام خساپا را خرید و فروش کنیم

برای خرید یا فروش سهام گروه خودروسازی سایپا، که در سازمان بورس و اوراق بهادار ایران با نماد خساپا معامله می‌شود، روش‌های آنلاین و سنتی در دسترس هستند.

گروه خودروسازی سایپا برای راحتی سهامداران خود، سامانه‌ای را در نظر گرفته که از طریق وبسایت www.saipasaham.com قابل دسترسی است. در این وبسایت، سهامداران می‌توانند امور مربوط به سهام خود را پیگیری کنند. همچنین، توصیه می‌شود که قبل از اقدام به خرید یا فروش سهام، دوره‌های آموزشی مربوط به تحلیل بنیادی و تحلیل تکنیکال را بگذرانید تا تصمیم‌گیری دقیق‌تری داشته باشید.

بخوانید  نماد ثبهساز / بهساز کاشانه تهران

 

بررسی همکاران تجاری خساپا

شرکت سایپا در طول سال‌های فعالیت خود با چندین شرکای بین‌المللی در صنعت خودروسازی همکاری کرده است. از جمله این شرکا می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • سیتروئن: این همکاری، که بیش از نیم قرن سابقه دارد، با تولید خودرو ژیان در ایران آغاز شد. خودرو زانتیا نیز یکی از دستاوردهای این همکاری است.
  • رنو: سایپا از سال 1355 با رنو همکاری خود را شروع کرده و این همکاری منجر به تولید خودروهایی مانند تندر 90، مگان و ساندرو شده است.
  • نیسان: این شرکت به عنوان سومین شریک تجاری سایپا، تولید وانت نیسان و دیگر مدل‌هایی مانند پاترول، مورانو، ماکسیما و سافاری را در ایران به ارمغان آورد.
  • کیاموتور: همکاری با این شرکت کره‌ای منجر به تولید خودروهای پراید و سراتو در ایران شده است.
  • وُلوُو: این شرکت سوئدی در تولید و ساخت خودروهای سنگین مانند کامیون، تریلی و اتوبوس با سایپا همکاری داشته است.
    علاوه بر این‌ها، سایپا با شرکت‌های دیگری مانند رنو تراکس، اویکو، چانگان موتورز، برلیانس، زوتیه، دانگ فنگ موتور، و فوتون نیز در زمینه تولید خودروهای سنگین همکاری‌هایی داشته است.

 

چرا نماد خساپا در سال ۹۸ متوقف شد

سهام شرکت خودروسازی سایپا با نماد خساپا در بازار بورس تعلیق شد، که این وضعیت دو سناریو محتمل را به همراه داشته است:

بازگشایی سهم با روند نزولی: در این حالت، اگر بازگشایی سهم با کاهش قیمت همراه باشد، احتمال دارد که سهم وارد فاز اصلاح شود. این پیش‌بینی بر اساس نشانگرهای تحلیلی مانند واگرایی منفی در شاخص RSI استوار است. برای این فاز، محدوده قیمتی اصلاحی 2500 تا 2000 ریال در نظر گرفته شده است. اگر قیمت به زیر 2000 ریال برسد، ممکن است شاهد ریزش قیمت باشیم. با این حال، این تنها گمانه‌زنی است و احتمال وقوع آن کم است.

بازگشایی سهم با روند مثبت: اگر سهم با افزایش قیمت بازگشایی شود، این می‌تواند نشانه‌ای مثبت برای سرمایه‌گذاران باشد. در این حالت، اگر سهم بتواند قیمت خود را حفظ کند، می‌توان انتظار داشت که اتفاقات خوبی رخ دهد.

به یاد داشته باشید که تصمیم‌گیری در مورد خرید یا فروش سهم کاملاً به خود سرمایه‌گذار بستگی دارد. افرادی که با دید بلندمدت وارد بازار شده‌اند، ممکن است تصمیم به حفظ سهام خود بگیرند، در حالی که کسانی که از زیان می‌ترسند، ممکن است ترجیح دهند که از بازار خارج شوند.

همچنین، مهم است که به سیگنال‌های ارائه شده توسط برخی کانال‌ها بی‌اعتماد باشید، زیرا برخی از افراد سودجو ممکن است از طریق ارائه اطلاعات نادرست، شما را به سمت معاملات نادرست سوق دهند. در نهایت، تصمیم نهایی با خود شماست.

 

  • دلایل توقف خساپا در آن زمان چه بود

بنابر اعلام سرپرست معاونت اقتصادی گروه خودروسازی سایپا پس از توقف این نماد بورسی،  خساپا به صورت موقت متوقف شده بود. محمد علی بیداری، در توضیح دلایل این تصمیم در آن زمان، تأکید کرد که افزایش قیمت برخی از محصولات سایپا، تأثیر مثبتی بر درآمدهای عملیاتی شرکت گذاشته و این تغییرات، به طور طبیعی بر سهام خساپا و سهام‌داران آن اثرگذار بود.

این تصمیم در آن زمان برای جلوگیری از زیان احتمالی سهامداران و حفظ حقوق آنها اتخاذ شده است. هدف از توقف نماد، ایجاد تعادل و جلوگیری از ضرر و زیان سهامداران بود. تأکید شده بود که این توقف نماد به صورت یک‌طرفه و خودسرانه نبوده و سازمان بورس و اوراق بهادار کشور در آن زمان به صورت کامل بر آن نظارت داشته و حمایت کرده‌اند.

بیداری همچنین اطمینان داده بود که این نماد پس از بازگشایی با قدرت بیشتری ظاهر خواهد شد و افزایش قدرت آن را پیش‌بینی کرده است که همینطور هم شد.

 

سهام داران اصلی در خساپا

خساپا دارای سهام داران مهمی است که در حال حاضر، سهامداران عمده در گروه خودروسازی سایپا (خساپا) به شرح زیر هستند:

  1. شرکت سرمایه گذاری گروه صنعتی رنا دارای 18.14% از سهام خساپا است.
  2. سازمان گسترش و نوسازی ایران با در اختیار داشتن 17.30% از سهام شرکت سایپا جیاگاه بعدی را دارد
  3. مؤسسه صندوق حمایت و بازنشستگی کارکنان فولاد با 15.66% از سهام خساپا جایگاه سوم را دارد
  4. شرکت پیشگامان بازرگانی ستاره تابان دارای 10.20% از سهام است.
  5. شرکت گروه سرمایه گذاری سایپا دارای 9.08% از سهام خساپا می باشد.
  6. شرکت تجارت الکترونیک خودرو تابان دارای 3.00% از سهام این شرکت است.
  7. شرکت سرمایه گذاری و توسعه صنعتی نیوان ابتکار با 1.26% از سهام این شرکت جایگاه بعدی را در اختیار دارد
  8. سایر سهامداران حقیقی و حقوقی با بیشترین درصد یعنی 25.36% از سهام خساپا نقش بزرگی در سرمایه گذاری این شرکت دارند
    این ترکیب نشان‌دهنده توزیع مالکیت سهام در گروه خودروسازی سایپا است و بازتاب دهنده سهم هر یک از سهامداران عمده در این شرکت می‌باشد.
بخوانید  نماد شسپا+تحلیل در بورس / شرکت نفت سپاهان

 

سخاپا
گراف سهام داران عمده سخاپا

 

تابعه گروه خودروسازی سایپا چه شرکت هایی هستند

شرکت‌های تابعه گروه خودروسازی سایپا که در صنایع مختلف فعالیت دارند، عبارتند از:

  • شرکت بنیان توسعه صنعت خودرو (بن رو): این شرکت، که از سال 1382 فعالیت خود را آغاز کرد، در تولید خودروهای لوکس با همکاری شرکای بین‌المللی مانند زوتیه فعالیت دارد. (saipabonro.com)
  • شرکت گروه سرمایه گذاری سایپا: این شرکت که در ابتدا در تولید رنگ و رزین فعال بود، در سال 1361 به شرکت سرمایه گذاری و اقتصادی تغییر کاربری داد تا به اهداف مالی و اقتصادی گروه خودروسازی سایپا بپردازد. (saipainvestmentgroup.com)
  • امداد خودرو سایپا: تأسیس در سال 1381، این شرکت به منظور ارائه خدمات امدادرسانی و تدارکات در شرایط خاص و افزایش رضایت مشتریان و خدمات پس از فروش راه‌اندازی شده است. (emdadsaipa.ir)
  • بازرگانی سایپا یدک: این شرکت، که در سال 1370 تأسیس شد، به منظور تأمین قطعات یدکی خودروهای تولیدی سایپا و سایر خودروسازان فعالیت می‌کند. (saipayadak.org)
  • شرکت پارس خودرو: فعال از سال 1335، در ابتدا به تولید خودروهای جیپ و قطعات یدکی مربوطه پرداخته و بعداً خط تولید محصولات شورلت را در ایران راه‌اندازی کرد. از سال 1374، پس از همکاری با گروه خودروسازی سایپا، به تولید خودروهایی مانند نیسان، ماکسیما، مگان و غیره پرداخته است. (parskhodro.ir)
  • زامیاد: تأسیس در سال 1342 به عنوان یکی از زیرمجموعه‌های گروه صنعتی رنا، و پس از آن تحت مدیریت گروه خودروسازی سایپا در تولید خودروهای سنگین تجاری با همکاری شرکت اویکو فعالیت دارد. (zamyad.co.ir)

 

روش های ارتباطی با گروه خودرو سازی سایپا

گروه خودروسازی سایپا، با تمرکز بر رضایت مشتری، اقدامات و تدابیر متعددی را برای تقویت ارتباط با مشتریان خود اتخاذ کرده است. این شرکت امکان بازدید از مجموعه را برای صاحبان کسب‌وکارهای کوچک و سهامداران فراهم کرده که از طریق وبسایت رسمی آن به آدرس سایپا قابل درخواست است.

برای ارتباط با گروه خودروسازی سایپا، می‌توانید از راه‌های زیر استفاده کنید:

برای تماس مستقیم با مجموعه، می‌توانید با شماره 02144196550 تا 5 تماس بگیرید یا به آدرس تهران، کیلومتر 15 بزرگراه شهید لشگری (جاده مخصوص کرج) مراجعه کنید.
در صورت تمایل به خرید خودروهای سایپا، با شماره 021096550 تماس بگیرید یا به آدرس تهران، کیلومتر 11 بزرگراه شهید لشگری (جاده مخصوص کرج)، معاونت فروش سایپا مراجعه کنید.
برای خرید قطعات یدکی، با شماره 02161610 تماس بگیرید یا به آدرس تهران، کیلومتر 17 بزرگراه شهید لشگری (جاده مخصوص کرج)، شرکت سایپا یدک بروید.
در شرایط اضطراری و نیاز به کمک متخصصان سایپا، با شماره 02184444 تماس بگیرید یا به آدرس تهران، کیلومتر 14 بزرگراه شهید لشگری (جاده مخصوص کرج)، شماره 140 مراجعه کنید.
سایپا همچنین سامانه‌ای برای ارائه پشتیبانی و خدمات پس از فروش راه‌اندازی کرده است. برای استفاده از این خدمات، می‌توانید از وبسایت سایپا و اپلیکیشن مربوطه استفاده کنید. این اپلیکیشن را می‌توانید از طریق سایت سایپا دانلود کرده و با عضویت در باشگاه مشتریان سایپا از خدمات ویژه شرکت بهره‌مند شوید.

 

Leave a Reply