شاید برایتان سوال باشد حجم مبنا چیست و به چه معنایی است ؟ به طور کلی وضع قوانین مختلف در جامعه با هدف ایجاد امنیت بیشتر و احساس اطمینان برای سرمایه گذاری های مختلف صورت می گیرد که این قوانین یک عامل بازدارنده از برخی سودجویی ها نیز خواهد بود. ضرورت وجود چنین ضوابطی به حدی است که پس از مدتی، قوانین قدیمی نیاز به بروزرسانی یا تغییر پیدا می کنند. یکی از مکان هایی که وجود ضوابط و مقررات بسیار محکم و همه جانبه در آن بسیار با اهمیت است، بازار بورس و سهام می باشد.

درواقع فضای امن و آرامی که برای معاملات و دادوستدها در این بازار دیده می شود، به واسطه وجود چنین قوانینی است که چارچوب مطمئنی را برای انجام راحت و امن این معاملات، فراهم می آورد. از جمله ابزارهای مهم و موثری که برای امنیت معاملات در بازار سهام در نظر گرفته شده، حجم مبنا است. وجود چنین قانونی در هنگام معاملاتی که در بستر بورس صورت می گیرند ، مانع از ایجاد نوعی رشد کاذب در نرخ سهام برخی شرکت ها شده و از ریزش بی رویه قیمت سهام سایر شرکت ها نیز پیشگیری می نماید. در ادامه توضیحات بیشتری را در رابطه با حجم مبنا، در اختیار شما قرار می دهیم.

حجم مبنا چیست ؟

حجم مبنا، به حداقل تعداد سهام یا اوراق بهاداری گفته می شود تا که می بایست در طول یک روز مورد معامله قرار بگیرد تا به این وسیله، قیمت پایانی این سهام و نوسانات مجاز آن، تعیین شود. در واقع این ابزار برای امنیت و آرامش بیشتر در دادوستدهای بورس، مورد استفاده قرار می گیرد و همانطور که در مقدمه این مقاله نیز ذکر شد، مانع از تاثیرگذاری برخی هیجانات کاذب بر روی نرخ سهام می شود و از افت و خیز بی حساب آنها جلوگیری می نماید.

بخوانید  معامله گران موفق چطور عمل می کنند ؟

از نکات مثبت حجم مبنا، عدم دخالت معامله گران در تعیین میزان آن است و معمولا اندازه گیری حجم مبنا توسط سامانه معاملات و به صورت خودکار، صورت می گیرد. جهت اطلاع از حجم مبنای سهام مورد نظر می توانید با مراجعه به وبسایت شرکت مدیریت فناوری بورس تهران به نشانی tsetmc.com ، نماد موردنظر را جستجو و حجم مبنای آن را مشاهده کنید.

بیشتر بخوانید : سهام چیست ؟ 

تاثیر حجم مبنا بر تغییرات قیمت سهام

هرچقدر یک شرکت دارای سهام بیشتری باشد، به نسبت برخوردار از حجم مبنای بیشتری نیز خواهد بود و همین موضوع سبب می شود که شرکت‌های بزرگ و دارای حجم مبنای زیاد، شاهد نوسانات کمتری در معاملات سهام نسبت به شرکت‌های کوچکتر باشند. این نوسانات کم، چندان باب میل افرادی که قصد نوسان گیری دارند، نیست زیرا وجود نوسان های کوتاه مدت، موجب سودآوری بیشتر آنها می شود. از این رو تمایل آنها به معامله سهام شرکت های کوچک یا سهام فرابورس می باشد.

حجم مبنا چیست و چه کاربردی دارد؟

نحوه محاسبه حجم مبنا

برای بیان توضیحات لازم در مورد نحوه محاسبه حجم مبنا، بهتر است از یک مثال استفاده کنیم؛ مثلا یک برند را با حجم مبنایی معادل ۲ میلیون سهم در نظر بگیرید.

در این صورت اگر در روز گذشته، قیمت پایانی آن ۱۲۰ تومان و دادوستدهای این نماد، به یک میلیون سهم که معادل ۵۰ درصد حجم مبنا است، نزدیک شود، برای محاسبه قیمت پایانی همان روز، نخست باید میانگین وزنی دادوستدهای امروز را به دست آورده، سپس اختلاف میانگین حاصل را با قیمت پایانی روز قبل در نسبت معاملات امروز به حجم مبنا ضرب کرده و نتیجه را با قیمت پایانی روز قبل، جمع می کنیم تا قیمت پایانی به دست آمده در این روز، محاسبه شود. در این شرایط اگر مثلا میانگین وزنی معاملات روز جاری ۱۳۰ باشد، قیمت پایانی نماد برابر  با ۱۲۵ تومان می شود.

بخوانید  سرمایه گذاری در فارکس با 100 دلار

بیشتر بخوانید : مزایای سرمایه گذاری در بورس

قیمت پایانی چیست؟

معمولا بر روی تابلوی معاملات مربوط به یک سهم، دو قیمت با عنوان قیمت پایانی و آخرین معامله  دیده می شود. اما سئوالی که مطرح است، اینکه قیمت پایانی چیست و چطور محاسبه می ‌گردد. قیمت پایانی یک سهم در یک روز را می توان میانگین قیمت ‌هایی دانست که آن سهم، مورد دادوستد قرار می گیرد.

در صورتی که حجم معاملات یک روز، معادل حجم مبنا باشد، میانگین نرخ معاملات، به عنوان قیمت پایانی شناخته می شود. اما در شرایطی که حجم این معاملات از حجم مبنا کمتر شود به همان مقدار قیمت نیز کاهش یافته و قیمت پایانی بر طبق آن حساب می‌ شود.

حجم مبنا چیست و چه کاربردی دارد؟

 

مزیت حجم مبنا چیست ؟

جلوگیری از جهش یکباره و سریع در روند قیمت های سهام را می توان مهم ترین مزیت، حجم مبنا دانست. مثلا وقتی یک سهام در سیر نزولی قرار گرفت، مقدار عرضه نسبت به تقاضا، بیشتر می‌شود و در نتیجه حجم معاملات آن نیز کاهش شدید پیدا می کند.

در این صورت، نماد مورد نظر قفل می شود. این قفل شدن تحت عنوان صف فروش نیز شناخته می شود. اما در صورتی که یک سهم با صف خرید مواجه و قفل شد، در موقع بازگشایی، وضعیت قبل از قفل شدن نماد در نظر گرفته می شود و بر این اساس، قیمت سهم معین خواهدشد.

 

 

Leave a Reply