ورود به بورس مانند هر حوزه دیگری بدون اطلاعات قبلی و یا دانش کافی یک ریسگ بزرگ است، چون می‌خواهیم سرمایه خود را به بهترین شکل به کار بگیریم. اولین گام‌ها برای موفقیت در بازار بورس و خرید سهام آشنایی با اصطلاحات مختلف است که در این مطلب قصد داریم  در مورد اردر یا سفارش در بورس صحبت  کنیم. پس تا انتها همراه ما باشید.

توضیح اردر یا سفارش در بورس

سفارش یا اردر (از کلمه انگلیسی Order) به معنای سفارش‌گذاری در پنل معاملات کارگزاری برای خرید یا فروش سهام است.

برای انجام این کار روزانه (از شنبه تا چهارشنبه) می‌توانید از ساعت 8.30 صبح تا 12.30 همان روز به پنل معاملات کارگزاری مراجعه کنید و در واقع سهامی که قبلا خریدید را بفروشید یا سهام جدید بخرید.

نکات مهم ثبت اردر

  • مقدار بودجه‌‌تان برای خرید سهام را مشخص کنید و سپس آن را به حساب کارگزاری خود واریز کنید. انجام این کار مانند خرید اینترنتی و به کمک درگاه اینترنتی بانک است که در پنل معاملات کارگزاری قرار دارد.
  • حتما پیش از ثبت سفارش به قیمت سهام شرکت مورد نظرتان دقت کنید.
  • برای محاسبه تعداد سهامی که باید بخرید، مقدار بودجه خود را بخش به قیمت هر سهم شرکت هدف کنید.
  • با به دست آوردن عدد نهایی آن را در کادر مربوطه در پنل معاملات کارگزاری وارد کنید و با فشار دادن دکمه ارسال سفارش، اردر خود را ثبت کنید.

اجازه دهید با مثال توضیح دهیم:

  1. فرض کنیم بودجه شما 2 میلیون تومان است و می‌خواهید سهام شرکت گلریز را بخرید.
  2. هر سهم این شرکت به قیمت 2500 تومان فروخته می‌شود.
  3. 2 میلیون تومان را باید تقسیم به 2500 تومان کنید تا تعداد سهمی که می‌توانید بخرید را به دست آورید.
  4. تعداد سهامی که می‌توانید بخرید 800 عدد است.
  5. این عدد را در پنل معاملاتی وارد کنید و در بخش قیمت 2500 تومان را، وارد کنید.
  6. سپس روی دکمه ارسال سفارش کلیک کنید تا در عرض چند ثانیه سهام مورد نظرتان خریداری شود.

پس از طی مراحل بالا می‌توانید تعداد سهام دارایی خود را به عدد در بخش پنل کارگزاری ببینید.

اردر فروش

مراحل بالا برای ثبت اردر خرید بود و اگر هر موقع با تحلیل بازار متوجه شوید وقت فروش است، می‌توانید سهام خود را در پنل معاملاتی بفروشید که برای آن باید سفارش یا اردر فروش ثبت کنید.

اردر حمایتی چیست؟

زمان حضور در تالار بورس یکی از رازهای موفقیت برای شناسایی فرصت مناسب برای خرید یا فروش سهام تابلوخوانی و توجه به شرایط بازار است.

گاهی در صفحه سفارشات ممکن است ببینید در نماد سفارش‌های چند ده هزارتایی یا حتی میلیونی ثبت شده است.

به عبارت دیگر، یک سری از افراد سفارش خرید تعداد بالایی از سهام یک شرکت را ثبت می‌کنند. این مقدار سفارش زیاد نشان می‌دهد سرمایه‌گذار حقیقی یا حقوقی می‌خواهد از سهم حمایت کند و اصطلاحا این نوع سفارش را اردر حمایتی یا پشتیبانی‌کننده می‌گویند.

بخوانید  آموزش کندل خوانی | الگوهای کندلی پرکاربرد که هر تریدری باید بشناسد

هدف افراد از ثبت این نوع سفارشات قوت قلب به سایر سرمایه‌گذارانی است که می‌خواهند سهم مورد نظر را بخرند و با این کار نشان می‌دهند سهم مورد نظر پشتیبان و حمایت‌کننده دارد.

این سیگنال‌ها خریدار را ترغیب می‌کند برای خرید سهم اقدام کند و اطمینان نسبی از خرید خود داشته باشد. شناسایی و بررسی اردر سفارشی جزو نکات و ترفندهای تابلوخوانی در تالار بورس است.

پیشنهاد می کنیم مقاله تابلو خوانی در بورس را  برای کسب اطلاعات بیشتر مطالعه نمایید.

نسبت خریدار به فروشنده چیست؟

یکی دیگر از نکات مهم تابلوخوانی و همچنین ویژگی‌های روانشناسی بازار بورس بررسی نسبت خریدار به فروشنده است.

به کمک این نسبت می‌توانید مقدار عرضه و تقاضا را محاسبه کنید و سفارش ثبت خرید سهم خود را به زمانی موکول کنید که مناسب است.

بررسی نسبت خریداران به فروشندگان به شما کمک می‌کند سیگنال‌های قوی و ضعیف را شناسایی کنید. افرادی که در بورس خبره هستند با توجه به این قضیه سود خوبی می‌کنند، چون به سرمایه‌گذاران آینده سهم را در بازار بورس نشان می‌دهد.

بررسی زمان خرید با کمک نسبت خریدار به فروشنده

زمان بررسی این نسبت اگر متوجه شدید تعداد خریداران از فروشندگان در بورس کمتر است، سیگنال خرید را نشان می‌دهد. به عبارت دیگر، هر چقدر تعداد خریداران کمتر شود، تعداد فروشندگان سهم و در نتیجه قدرت خریداران بیشتر است.

خود این قضیه می‌تواند رشد قیمت سهم را در بازار بورس نشان دهد.

سیگنال‌های خرید براساس این روش در سه دسته زیر قرار می‌گیرند:

1- سیگنال خرید ضعیف

2- سیگنال خرید متوسط

3- سیگنال خرید قوی

حالا در ادامه هر کدام را توضیح می‌دهیم.

 1- سیگنال خرید ضعیف:

زمانی است که یک سرمایه‌گذار حقوقی خرید انجام دهد و این خرید از 15% بیشتر است، ولی با وجود این تعداد خریداران از فروشندگان کمتر است. در این نوع سیگنال هر چه درصد خرید حقوقی در بورس بیشتر باشد، سیگنال خرید قدرت به مراتب کمتری دارد.

2- سیگنال خرید متوسط:

سرمایه‌گذاری حقوقی در سهم دخالتی نمی‌کند و تعداد خریداران از فروشندگان کمتر است. در این نوع سیگنال تنها خریداران حقیقی دست به معامله سهم می‌زنند.

اگر خرید افراد حقیقی بیشتر از 15% باشد، می‌توانیم نقش سرمایه‌گذاران حقیقی را نیز در سهم در نظر بگیریم. به عنوان مثال، در صورتی که شخص حقوقی 10 درصد در بورس خرید کرده باشد، خرید سرمایه‌گذار حقوقی را در نظر نمی‌گیریم.

3- سیگنال خرید قوی:

زمانی است که یک سرمایه‌گذار حقوقی سهم را می‌فروشد و این مقدار فروش از 15% بیشتر است و علاوه بر این تعداد خریداران از فروشندگان کمتر است. در این نوع سیگنال هر چه تعداد خریداران حقیقی پایین‌‌تر باشد، سیگنال خرید قدرت به مراتب بیشتری دارد.

بررسی زمان فروش با کمک نسبت خریدار به فروشنده

این روش برای زمانی است که تعداد فروشندگان در مقایسه با خریداران کمتر است و به کمک آن می‌توانید سیگنال‌های فروش را دریافت کنیم.

به عبارت دیگر، هر چه تعداد فروشندگان پایین بیاید، تعداد خریداران برای سهم بیشتر خواهد بود و فروشندگان قدرت زیادی دارند. این قضیه می‌تواند افت قیمت سهم در بازار بورس را نشان دهد.

بخوانید  سرمایه گذاری در فارکس با 100 دلار

سیگنال‌های فروش براساس این روش در سه دسته مشابه زیر قرار می‌گیرند:

1- سیگنال فروش ضعیف

2- سیگنال فروش متوسط

3- سیگنال فروش قوی

مانند سیگنال‌های خرید هرکدام را توضیح می‌دهیم.

 1- سیگنال فروش ضعیف :

زمانی است که یک سرمایه‌گذار حقوقی فروش انجام دهد و این فروش از 15% بیشتر است و علاوه بر این تعداد فروشندگان از خریداران کمتر است. در این نوع سیگنال هر چه درصد خرید فروش در بورس بیشتر باشد، سیگنال فروش قدرت به مراتب کمتری دارد.

2- سیگنال فروش متوسط :

سرمایه‌گذاری حقوقی در سهم دخالتی نمی‌کند و تعداد خریداران از فروشندگان بیشتر است. در این نوع سیگنال تنها خریداران حقیقی دست به معامله سهم می‌زنند.

اگر فروش افراد حقیقی بیشتر از 15% باشد، می‌توانیم نقش سرمایه‌گذاران حقیقی را نیز در سهم در نظر بگیریم. به عنوان مثال، در صورتی شخص حقوقی 10 درصد فروش در بورس ثبت کرده باشد باشد، فروش سرمایه‌گذار حقوقی را در نظر نمی‌گیریم.

3- سیگنال فروش قوی :

زمانی است که یک سرمایه‌گذار حقوقی سهم را می‌خرد و مقدار آن از 15% بیشتر است و علاوه بر این تعداد خریداران از فروشندگان بیشتر است. در این نوع سیگنال هر چه تعداد فروشندگان حقیقی پایین‌‌تر باشد، سیگنال فروش قدرت به مراتب بیشتری دارد.

اگر بتوانیم نسبت خریدار به فروشنده را به درستی شناسایی کنیم، به کمک آن و همچنین توجه به جریان نقدینگی می‌توانیم سیگنال مربوط به بهترین زمان فروش سهم را به دست آوریم.

خیلی از افرادی که به تازگی وارد دنیای بورس شدند و سرمایه‌گذاری کردند، از این قضیه شاکی هستند که نمی‌توانند برای سهم خریداری شده خود سیگنال فروش مناسبی دریافت کنند و در واقع نمی‌دانند چه زمانی برای فروش مناسب است.

گاهی مشاهده شده است یک سهم 15 درصد رشد داشته است و سهامداران برای فروش آن اقدام کردند، ولی امکان رشد 40 یا حتی 50 درصدی سهم نیز وجود دارد.

از سوی دیگر به دفعات رخ داده است یک سهم 5 درصد رشد می‌کند و صف خریداران آن در بازار بورس طولانی می‌شود ولی ریزش ناگهانی صف خرید، سهامداران را می‌ترساند و دست به فروش سهم خود می‌زنند، غافل از این که پس از این اتفاق سهم رشد خوبی را در پیش می‌گیرد و ممکن است 25 تا 35 درصد نیز بازدهی داشته باشد.

بنابراین، هر فرد حرفه‌ای می‌تواند با بررسی نسبت‌ها زمان فروش سهم را تشخیص دهد.

نکته حائز اهمیتی که نباید فراموش کنید این است که زمان بررسی نسبت خریداران به فروشندگان را به اواسط و ساعات پایانی بازار اختصاص دهید.

به عنوان مثال، سهم مورد نظرتان نسبت 3 به 9 به نفع خریداران دارد، یعنی تعداد خریداران 60 و تعداد فروشندگان 180 نفر است.

هنگامی که در اواخر بازار این نسبت را بررسی می‌کنید به 3 به 6 تغییر کرده است یعنی تعداد خریداران 120 نفر و تعداد فروشندگان 240 نفر است.

بخوانید  پرتفو (سبد سهام) چیست؟|انواع سبدسهام|چیدمان سبدسهام

این تغییر به ما افت فشار خرید را نشان می‌دهد و می‌توانیم پیش‌بینی کنیم در روز آینده احتمال پایین آمدن قیمت سهم در بورس زیاد است.

حالا مثال دیگری را در نظر بگیرید که نسبت فروشندگان به خریداران یک سهم به نفع دسته اول و 1 به 3 است یعنی تعداد فروشندگان 10 و تعداد خریداران 30 است. زمانی که اواخر بازار بررسی می‌کنید این نسبت یک حالت تعادل را به دست آورده است و به نسبت 2 به 3 رسیده است.

این تغییر افت فشار فروش را نشان می‌دهد و یک سیگنال بسیار خوب برای خرید است، به عبارت دیگر در روز آینده قیمت سهم در بورس احتمالا بسیار زیاد خواهد شد.

سفته بازی در بورس چیست؟

برخلاف آن چه که ممکن است تصور کنید سفته‌بازی یکی از اصطلاحات مرسوم در زمینه بازارهای مالی و سرمایه‌گذاری و از روش‌های رایج معامله است.

به افرادی که این کار را برای معامله انجام می‌دهند، سفته‌باز می‌گویند. این دسته از افراد با دقت نوسانات قیمت را در بازارهای مختلف از جمله بورس در نظر می‎گیرد و سپس برای کسب سود بالا، خرید یا فروش‌های با ریسک بالا انجام می‌دهند.

سفته ‌بازی هنگامی اتفاق می‌افتد که دسته‌ای از اشخاص با سرمایه سنگین به یک سهم وارد می‌شوند و به دلیل ورود نقدینگی بالا، سعی می‌کنند قیمت آن را افزایش دهند.

در حقیقت ورود نقدینگی به مقدار بالا و افزایش سطح تقاضا تنها برای بالا بردن قیمت است و در اکثر موارد نتیجه‌ای جز ایجاد حباب قیمتی برای سهم به همراه ندارد.

شخصی که دست به سفته بازی می‌زند، در واقع خطر از دست دادن تمام یا قسمت زیادی از سرمایه خود را به جان می‎خرد، با این امید که سود بالایی به دست آورد. زمان انجام این کار باید دقت کنید ریسک بر باد دادن سرمایه‌تان اکثر اوقات از کسب سود بالا بیشتر است.

گاهی تشخیص تفاوت بین سفته بازی و سرمایه‌گذاری سخت است، ولی آن را با بررسی عوامل گوناگون می‌توان متوجه شود. از جمله این عوامل می‌توانیم به طبیعت دارایی که سرمایه‌گذاران به آن توجه کرده‌اند، مدت پیش‌بینی برای حفظ دارایی و مقدار استفاده از اهرم مالی اشاره کنیم.

سرمایه‌گذار در حقیقت شخصی با تصمیمات محافظ‌کارانه است که منطقی ریسک می‌کند، ولی در مقابل آن سفته‌باز شخصی است که به ریسک‌های قمارگونه علاقه دارد.

با آن که انجام این کار در بورس نیز دیده می‌شود، ولی باید توجه کرد رواج گسترده آن می‎تواند به سلامت بازار صدمه جدی بزند.

گرچه نباید فراموش کنیم سفته بازی در اقتصاد آزاد نکات مثبتی نیز به همراه دارد از جمله فراهم کردن نقدینگی بازار و کاهش اختلاف بین قیمت پیشنهادی خرید و فروش.

علاوه بر این، تولیدکنندگان می‌توانند به کمک آن ریسک قیمت محصولات خود را پوشش دهند.

برای داشتن سرمایه گذاری موفق در بازار بورس ایران مقالات آموزشی ما را در زمینه آموزش بورس و آموزش سرمایه گذاری دنبال کنید.

2 دیدگاه

Leave a Reply