دیفای (DeFi) چیست ؟ توضیح جامع و کامل
- توسط: خانم طوسی
- تاریخ انتشار: ۰۶/۲۰/۱۴۰۱
- 0 دیدگاه
مالی غیرمتمرکز (DeFi) یک زیربخش پررونق در بازارهای جهانی ارزهای دیجیتال است که به هر کسی که به اینترنت متصل است میتواند به پروتکلهای مالی باز دسترسی پیدا کند که بسیاری از محصولات و خدمات موجود در صنعت مالی سنتی را تقلید میکند.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد امور مالی غیرمتمرکز، نحوه کارکرد آن و آنچه می تواند به معامله گران و سرمایه گذاران ارائه دهد، به خواندن ادامه دهید.
DeFi (مالی غیرمتمرکز) چیست؟
مالی غیرمتمرکز (DeFi) یک اصطلاح گسترده است که به برنامه های مالی ساخته شده بر روی بلاک چین ها اشاره دارد که برای فعالیت به واسطه ها یا مقامات مرکزی نیاز ندارند.
هدف DeFi ایجاد یک اکوسیستم مالی باز، غیرمتمرکز و شفاف است که برای همه در سراسر جهان قابل دسترسی باشد.
کاربران از طریق برنامههای غیرمتمرکز (DApps) به محصولات DeFi دسترسی پیدا میکنند، که برنامههای مبتنی بر وب هستند که توسط قراردادهای هوشمند پشتیبانی میشوند و با فناوری بلاک چین ایمن میشوند. قرارداد هوشمند یک برنامه خوداجرا با شرایط از پیش تعیین شده نوشته شده در کد است که DApps را قادر می سازد تا به طور مستقل اجرا شود.
Ethereum و Binance Smart Chain در حال حاضر محبوب ترین بلاک چین برای DeFi هستند. برخی از خدمات مالی که معاملهگران میتوانند در برنامههای DeFi به آنها دسترسی داشته باشند عبارتند از: وام، استقراض، سهام، تجارت، پوشش ریسک و سرمایهگذاری.
دیفای چگونه کار می کند؟
به طور معمول، زمانی که نیاز به رسیدگی به مسائل مالی مانند پردازش پرداختها، انجام سرمایهگذاری یا تضمین وام داریم، با مؤسسات مالی تعامل داریم. با این حال، در DeFi، قراردادهای هوشمند جایگزین این مؤسسات میشوند و ارزهای دیجیتال به عنوان ریل پرداخت عمل میکنند.
قراردادهای هوشمند خوداجرا هستند و دارای شرایط از پیش تعیین شده هستند. هیچ کس نمی تواند قرارداد هوشمند را پس از اجرای آن تغییر دهد. برای مثال، اگر یک توسعهدهنده یک قرارداد هوشمند برای ارسال مقدار مشخصی از وجوه از یک طرف به طرف دیگر در یک روز خاص طراحی کرده باشد، تا زمانی که وجوه برای انتقال در دسترس باشد، دقیقاً همین کار را انجام میدهد.
قراردادهای هوشمندی که روی بلاک چینهای باز اجرا میشوند، مانند اتریوم، برای همه قابل دسترسی هستند. این بدان معنی است که هر کسی می تواند یک قرارداد هوشمند را بررسی و حسابرسی کند. با این حال خواندن کد یک کار فنی تر است و مردم باید به افرادی که مهارت انجام بازرسی ها را دارند اعتماد کنند.
همانطور که گفته شد، استفاده از برنامه های DeFi به آسانی بازدید از یک وب سایت و اتصال کیف پول ارز دیجیتال مورد نیاز است. به عنوان مثال، برای استفاده از Uniswap، کاربران به سادگی باید وب سایت Uniswap را در یک مرورگر باز کنند و کیف پول اتریوم (حاوی مقداری ETH) را متصل کنند.
اجزای DeFi چیست؟
برای درک بهتر نحوه عملکرد مالی غیرمتمرکز، میتوانیم اجزای آن را به شرح زیر تقسیم کنیم:
بلاک چین
این شبکه ای است که پروژه های DeFi برنامه ها را در آن می سازند. DeFi برای کار به زیرساخت غیرمتمرکز نیاز دارد. از این رو، شبکه های بلاک چین مانند اتریوم و زنجیره هوشمند بایننس نقش مهمی در DeFi دارند. همچنین، بلاک چین تاریخچه تراکنش های این پروژه ها و وضعیت حساب ها را ذخیره می کند.
ارزهای دیجیتال و توکن ها
اینها دارایی هایی هستند که شبکه بلاک چین را تقویت می کنند. ارز دیجیتال بومی بلاک چین و سایر توکنها نمونههایی از این داراییها هستند. به عنوان مثال، کاربران DeFi هزینه گاز را با توکن بومی اتریوم، اتر (ETH) می پردازند.
قراردادهای هوشمند
قراردادهای هوشمند DeFi را کاربردی می کند و به کاربران امکان می دهد از خدمات مالی مختلف استفاده کنند. به عنوان مثال، کاربران نمی توانند بدون کمک قراردادهای هوشمند وجوه قرض کنند و بازپرداخت کنند.
برنامه های غیرمتمرکز
اینها برنامه هایی هستند که برای دسترسی به DeFi استفاده می شوند. به عنوان مثال، صرافی غیرمتمرکز Uniswap یک برنامه کاربردی است که در شبکه اتریوم اجرا می شود.
انواع برنامه های DeFi
معامله گران احتمالاً بدون اطلاع از یک برنامه DeFi استفاده کرده اند. این به این دلیل است که مردم انتظار دارند DeFi پیچیده باشد، با این حال بسیاری از برنامههای کاربردی آن به طرز شگفتآوری آسان برای استفاده هستند.
در اینجا انواع مختلف برنامه های DeFi آورده شده است:
صرافی های غیرمتمرکز (DEX)
اینها صرافی هایی هستند که وجوه کاربران را نگه نمی دارند. این بدان معناست که معاملات به صورت همتا به همتا با کمک قراردادهای هوشمند انجام می شود.
همچنین، DEX ها برای شروع معامله، کاربران را ملزم به واریز وجه ندارند. DEX ها با صرافی های متمرکز که دارایی های کاربران را نگه می دارند متفاوت عمل می کنند. نمونه هایی از DEX ها عبارتند از Uniswap، PancakeSwap، dYdX و DexGuru.
پلتفرم های وام دهی
پلتفرم های وام دهی یکی از محبوب ترین برنامه های DeFi هستند. برخلاف وام دهندگان سنتی، پلتفرم های وام دهی غیرمتمرکز از وام گیرندگان اطلاعات شخصی یا سابقه اعتباری نمی خواهند. در واقع، مهم نیست که وام گیرندگان سابقه اعتباری خوب یا بد دارند. تنها کاری که معامله گران باید انجام دهند سپرده گذاری وثیقه است که در صورت عدم بازپرداخت وام توسط معامله گران، وام دهنده دریافت خواهد کرد.
علاوه بر این، وامگیرندگان میتوانند سریعتر به وامها دسترسی داشته باشند و موانع جغرافیایی اعمال نمیشود، که باعث میشود وامها قابل دریافتتر باشند.
بیت کوین پیچیده شده
بیت کوین پیچیده (WBTC) یک توکن ERC20 است که نشان دهنده بیت کوین در شبکه اتریوم است. این توکن با نسبت 1:1 با بیت کوین پشتیبانی می شود. WBTC به کاربران این امکان را می دهد که از وام دادن بیت کوین در پلتفرم های وام غیرمتمرکز سود کسب کنند. علاوه بر این، WBTC نقدینگی بیت کوین را به DEX ها می آورد.
بازارهای پیش بینی
اینها بازارهایی هستند که به مردم اجازه می دهند روی قیمت یک ارز یا نتایج یک رویداد آینده شرط بندی کنند. در DeFi، بازارهای پیشبینی بدون واسطه، در دسترستر هستند و معمولاً در مقایسه با بازارهای پیشبینی متمرکز، کارمزد کمتری دارند.
کشاورزی محصول
کشاورزی بازده شامل ارائه نقدینگی به یک معامله یا استخر وام در ازای بهره یا کارمزد معاملاتی به اضافه توکنهای ارائهدهنده نقدینگی است که میتوان آنها را در مزرعه بازدهی برای کسب بازدهی اضافی قرار داد. Yearn Finance نمونه ای از پلتفرم DeFi است که کشاورزی محصول را ارائه می دهد.
معامله گران با تامین مالی غیرمتمرکز چه کاری می توانند انجام دهند؟
چیزهای زیادی.
DeFi به همه افراد در سراسر جهان امکان می دهد تا وام آنلاین خود را تضمین کنند. همچنین به کاربران اجازه می دهد تا دارایی های کریپتو را قرض دهند و سود کسب کنند.
معاملهگران رمزارز همچنین میتوانند انواع معاملات را با مزیت کنترل بر داراییها انجام دهند، در حالی که سرمایهگذاران متبحر در حوزه رمزنگاری میتوانند با به کارگیری استراتژیهای کشاورزی بازده، سود بیشتری از داراییهای کریپتو کسب کنند.
DeFi همچنین بیمه سریعتر، ارزانتر، خودکار و شفافتر و توانایی پوششدهی پرتفویها با استفاده از مشتقات رمزنگاری غیرمتمرکز را فراهم میکند.
از پرداخت های کم هزینه با استیبل کوین های الگوریتمی و تعویض یکپارچه یک دارایی دیجیتال با دیگری گرفته تا کسب سود در طیف گسترده ای از دارایی های رمزنگاری و سرمایه گذاری در مجموعه متنوعی از دارایی های دیجیتال، DeFi فرصت های فراوانی را برای معامله گران و سرمایه گذاران کریپتو ارائه می دهد.
قراردادهای هوشمند چه نقشی در DeFi دارند؟
ما قبلاً ثابت کردهایم که قراردادهای هوشمند نقش مهمی در DeFi دارند و به عنوان جایگزینی برای مقامات متمرکز عمل میکنند. با استفاده از قراردادهای هوشمند، برنامهها روانتر، سریعتر و معمولاً ارزانتر اجرا میشوند.
این را با انجام یک انتقال پول برون مرزی از طریق یک موسسه مالی مقایسه کنید. تراکنشها احتمالاً با تشریفات اداری مواجه میشوند که فرآیند را به تأخیر میاندازد و آن را گرانتر میکند. همچنین، فرآیندهای مالی متعارف مستعد خطراتی مانند خطاهای انسانی، محدودیت های معاملاتی و هزینه های پنهان هستند. از سوی دیگر، قراردادهای هوشمند خودکار و شفاف هستند و این خطرات را کاهش می دهند.
قراردادهای هوشمند نیز بدون تغییر هستند، به این معنی که توافقات آنطور که باید اجرا می شوند. این امر باعث می شود DeFi قابل اعتمادتر و به طور بالقوه جزء ضروری در آینده امور مالی باشد.
چگونه در امور مالی غیرمتمرکز سرمایه گذاری کنیم؟
با وجود برنامه های بسیار زیادی که می توانید از بین آنها انتخاب کنید، سرمایه گذاری در DeFi می تواند طاقت فرسا به نظر برسد.
با این حال، با کمی تحقیق و اهداف مشخص شده، لازم نیست اینطور باشد.
با کاوش در فضای DeFi برای درک بهتر آن شروع کنید. راهنماهایی را بخوانید تا دانش این موضوع را افزایش دهید، نحوه کار پروتکلهای مختلف DeFi را مشخص کنید، و بفهمید که معاملهگران میخواهند با DeFi چه کاری انجام دهند.
سپس، یک برنامه کاربردی پیدا کنید و نحوه عملکرد آن را درک کنید. به عنوان مثال، معامله گران می توانند با یک برنامه DeFi با کمترین ریسک شروع کنند و از آنجا شروع کنند.
در مرحله بعد، بودجه تعیین کنید و وجوهی را به کیف پول رمزنگاری اضافه کنید. با صرف مقدار کمی شروع کنید، سپس با افزایش اعتماد به برنامه، آن را افزایش دهید. قبل از قرار گرفتن در معرض بیشتر، برنامه های کاربردی دیگر را بررسی کنید و در هر مرحله از راه به ریسک در مقابل پاداش توجه کنید.
هنگام سرمایهگذاری در توکنهای DeFi، کارشناسان توصیه میکنند که نقدینگی و مقدار سهام در یک پلتفرم را در نظر بگیرید. در اغلب موارد، توکنهای با نقدینگی بالا نسبت به آنهایی که نقدینگی پایین دارند، سرمایهگذاری با ریسک کمتری دارند.
چگونه با DeFi درآمد کسب کنیم؟
راههای مختلفی وجود دارد که معاملهگران میتوانند در DeFi درآمد کسب کنند، از سپردهگذاری وجوه در استخر نقدینگی گرفته تا کسب سود یا کارمزد معاملاتی گرفته تا کشاورزی و شرکت در قرعهکشیهای بدون ضرر.
فرصت های مختلف برای کسب درآمد با پروفایل های ریسک متفاوت است. به عنوان مثال، سپرده گذاری وجوه در یک استخر مستقل بازار پول برای کسب سود در استیبل کوین ها، راهی نسبتا کم خطر برای کسب درآمد در DeFi است.
برعکس، کشت محصول در پروتکل بازارساز خودکار و حسابرسی نشده اخیراً راه اندازی شده، یک امر بسیار پرخطر است که می تواند منجر به از دست دادن کامل سرمایه شود.
بنابراین، سنجیدن ریسک ها در برابر پاداش ها و انجام تحقیقات کامل در مورد توکن ها و پروتکل هایی که معامله گران قادر به برنامه ریزی و تعامل با آنها هستند، ضروری است.
تفاوت بین DeFi و مالی سنتی چیست؟
اینگونه است که امور مالی غیرمتمرکز با تامین مالی سنتی مقایسه می شود.
مالی سنتی DeFi
تاجر پول را نگه می دارد.
موسسات مالی پول را نگه می دارند.
معامله گران بر پول کنترل دارند.
معامله گران باید به واسطه ها برای مدیریت پول اعتماد کنند.
فعالیت معاملاتی معامله گران با نام مستعار است.
فعالیت های مالی به هویت معامله گر گره خورده است.
همه می توانند به خدمات DeFi دسترسی داشته باشند.
معامله گران باید برای دریافت خدمات مالی اقدام کنند.
بازارها 24/7 باز هستند.
بازارها بسته می شوند.
انتقال پول چند دقیقه طول می کشد.
پردازش انتقال پول ممکن است چند روز طول بکشد.
شفافیت وجود دارد.
موسسات مالی دفاتر را بسته نگه می دارند. اگر آنها شرکت های سهامی عام باشند، سوابق خود را در چارچوب قانون و نه بیشتر از آن آشکار خواهند کرد.
مزایای مالی غیرمتمرکز چیست؟
حاکمیت مالی یکی از مزایای تامین مالی غیرمتمرکز است. کاربران بر دارایی ها کنترل دارند و مجبور نیستند به واسطه ها متکی باشند.
فقدان واسطه ها همچنین هزینه ها و تاخیرها را کاهش می دهد در حالی که بلاک چین شفافیت را فراهم می کند و به هر کسی اجازه می دهد کد یا محصول را بررسی کند.
DeFi خدمات مالی را برای همه قابل دسترس می کند. موانع ورود افراد در امور مالی سنتی در اینجا اعمال نمی شود زیرا اسناد مکان و شناسایی در DeFi بی معنی هستند. در نتیجه، جمعیتهای فاقد بانکداری و بانکداری در جهان میتوانند از DeFi بهرهمند شوند.
علاوه بر این، خدمات مالی غیرمتمرکز 24/7 در دسترس هستند. برخلاف بانکها، پلتفرمهای DeFi هرگز پس از ساعات کاری یا در طول تعطیلات بسته نمیشوند.
خطرات مالی غیرمتمرکز چیست؟
با وجود مزایایی که دارد، تامین مالی غیرمتمرکز با خطرات متعددی مواجه است. به عنوان مثال، قراردادهای هوشمند کامل نیستند. آنها ممکن است کالسکه شوند و بالقوه از دست دادن سرمایه وجود داشته باشد.
همچنین، بازار دیفای شامل استفاده از ارزهای دیجیتال فرار است. از این رو، ارسال پول در یک ارز دیجیتال که ارزش آن دائماً در حال تغییر است، خطرناک است.
بلاک چین خطرات سرمایه گذاری را از بین نمی برد. مانند هر سرمایه گذاری دیگری، معامله گران می توانند درآمد داشته باشند یا ضرر کنند. همچنین خطر استقرار وجوه در یک پلت فرم کلاهبرداری و در نهایت از دست دادن همه آنها وجود دارد.
سپردن تمام کنترل به کاربران همچنین به معنای وجود مسئولیت های اضافی است. در DeFi، کاربران باید سختتر کار کنند تا بفهمند روی چه چیزی سرمایهگذاری میکنند و همه چیزهای فنی نابسامان را بفهمند و جایی برای خطا باقی نگذارند. عدم انجام این کار می تواند منجر به ضرر و زیان ناشی از خطاهای عملیاتی شود، مانند پرداخت بیش از حد در گذشته برای کارمزد تراکنش های بلاک چین.
DeFi یک بازار کاملاً ثابت نیست. برخی از خدماتی که پروتکل های DeFi ارائه می دهند آزمایشی هستند و خطر از دست دادن پول را افزایش می دهند. این بدان معنی است که معامله گران باید با احتیاط وارد این بازار شوند و قبل از ورود به پروژه های DeFi، بررسی های لازم را انجام دهند.