تحلیل صنعت بورس، ابزار ارزیابی است که به منظور فهم و درک بهتر بازار، سهام، بورس، سرمایه گذاری و … به کار گرفته می­شود. اما دقیقا تحلیل صنعت بورس چیست؟ انتخاب صنعت در بورس شامل چه مواردی می­شود؟ وضعیت کنونی بورس به چه صورت است؟ تحلیل بنیادی کاربردی چیست؟ تحلیل PEST و تحلیل SWOT چیست و چه کاربردی دارد؟ معروف­ترین روش­های تحلیل صنعت کدام است؟ پاسخ سوالات بالا اطلاعات جامع و کاربردی را در زمینه بازار و بورس برای شما فراهم می ­آورد.

در مقاله­ ی امروز نه تنها جواب سوال “تحلیل صنعت بورس چیست؟” را پیدا خواهید کرد، بلکه پس از مطالعه ­ی آن قادر خواهید بود صنعت بورس و وضعیت بورس را به درستی و با دقت بیشتری مورد تحلیل و ارزیابی قرار دهید.

 

اگر میخواید با انواع تحلیل های بورسی آشنا بشید، مقاله های تحلیل بنیادی و تحلیل تکنیکال رو به شما پیشنهاد میدیم. 

وضعیت بورس در ایران

دو سال پس از خروج آمریکا از برنامه جامع اقدام مشترک (JCPOA) و شروع فشارهای بیشتر علیه ایران یا تحریم­ های سخت ­تر به وسیل ه­ی آمریکا، نماگرهای اقتصادی (Economic Indicators) متعددی دشوارتر شدن شرایط را در ایران نشان دادند. با وجود فشارهای بیشتر تحریم­ ها، بازار بورس در ایران رشد تاریخی برای خود ثبت کرد. در دی ماه سال 1398 ایران تقریبا 80 درصد از درآمد نفتی و 200 میلیارد دلار درآمد و سرمایه گذاری خارجی خود را از دست داد.

نرخ تورم بالا (34.8 درصد در اسفند ماه سال 1398)، رشد کم (9- درصد در سال 98-1397) و نرخ بالای عدم اشتغال (بیش از 10 درصد در پایان سال 1398) مردم و قانون­ گذاران را تحت فشار قرار داده است. از طرف دیگر، ارزش پول ملی، یعنی ریال نزولی است. از این رو تحریم ها ، سوء مدیریت و فساد باعث کاهش اعتماد به نفس اقتصاد ایران و اندوخته های خارجی کشور شده؛ به همین علت اقتصاد را به رکود عمیقی سوق داده است.

رشد چشمگیر بازار بورس ایران

اخیرا بازار بورس در ایران رشد چشمگیری را داشته است. عملکرد بورس اوراق بهادار تهران که بزرگترین بازار بورس کشور است- به بازده سالیانه حدودا 190 درصدی رسید. به علاوه، شاخص کل هم وزن بورس که عملکرد شرکت­ های کوچک فهرست را ارزیابی می­کند، رشد 437 درصدی را ثبت کرده است. حال با وجود شرایط بد و نامناسب اقتصادی، پس چطور ممکن است که بورس به چنین رشدی دست پیدا کند؟

عکس ­العمل مردم در توسعه بازار بورس بسیار مثبت بوده و سرمایه ­گذاری­ های آنی و انحصاری فراوانی در آن­جا اتفاق افتاده است.  تعداد زیادی از سرمایه گذاران بازار بورس تهران موسسات و شرکت ­های دولتی، سازمان ­های سرمایه گذاری دولتی، بانک ­ها، صندوق­ های بازنشستگی و سازمان­ های سرمایه گذاری نیمه دولتی هستند. همچنین در دو سال گذشته و با رشد بازار بورس تهران، افراد عادی نیز جذب این کار و سرمایه گذاری در آن شدند تا نه تنها بتوانند درآمدی پایدار و با ثبات را برای خود داشته باشند، بلکه از ارزش دارایی و اندخته­ های خود حافظت کنند.

با این حال و با وجود چنین شرایط اقتصادی در ایران حفظ رشد بازار بورس امری چالش برانگیز هم برای شرکت­ ها و هم برای دولتمردان است. حداقل نصف فهرست شرکت­ های موجود در بازار بورس تهران با بخش ­های کشاورزی، انرژی، فلزات سنگین و غذا در تعامل اند. به همین دلیل، انتظار می­رود تا به دلیل کسادی فعلی بازار ایران و رویه­ ی پاندمیک کووید-19 این شرکت­ ها نیز تحت تاثیر قرار بگیرند. اما در این شرایط چطور می­توان صنعت بورس را تحلیل کرد؟

 

تحلیل صنعت بورس چیست؟

تحلیل صنعت بورس، ابزار ارزیابی است که توسط مدیران و تحلیلگران مورد استفاده قرار می­گیرد تا درک و فهم بهتری از رقابت پویای موجود در صنعت بورس حاصل شود. این امر به آن­ها کمک می­کند تا اتفاقات بازار را بیشتر متوجه شوند؛ برای مثال، میزان عرضه و تقاضا، میزان رقابت موجود در یک صنعت، وضعیت رقابت یک صنعت با صنایع تازه ظهور، چشم­انداز آینده ­ی آنها با وجود پیشرفت­ های سریع الوقوع تکنولوژی و تاثیر عوامل بیرونی در صنعت.

تحلیل صنعت برای یک کارآفرین یا یک شرکت بسیار کمک کننده است؛ زیرا به درک بهتر جایگاه خود در مقایسه با دیگر رقبا می­تواند مفید واقع شود. همچنین به آن­ها کمک می­کند تا فرصت­ها و تهدیدات حال و آینده را شناسایی و راه­ حل­ هایی متناسب با آن اتخاذ کنند. باید توجه داشته باشید که اصلی ­ترین عامل موفقیت در بازار و صنعتی که همواره در حال تغییر است، درک بهتر آن می­باشد. هرچه درک عمیقی از تفاوت خود با رقبای در صنعت داشته باشید، برتری بیشتری نسبت به آن­ها خواهید یافت.

3 نوع رایج، مرسوم و با اهمیت در تحلیل صنعت بورس وجود دارد که در ادامه با آن­ها آشنا خواهیم شد. این 3 دسته عبارتند از:

  • مدل نیروهای رقابتی (5 نیروی پورتر)
  • تحلیل PEST یا تحلیل عوامل گسترده
  • تحلیل SWOT

 

1-مدل­ نیروهای رقابتی (5 نیروی پورتر)

5 نیروی پورتر مدلی است که 5 نیروی رقابتی که در تحلیل صنعت بورس مهم است را مورد ارزیابی قرار می­دهد. همینطور در تشخیص نقاط ضعف و قدرت یک صنعت نیز بسیار مفید است. این مدل مکررا به منظور شناخت ساختار صنعت به کار می­رود. این امر در تعیین استراتژی نیز موثر است و در هر بخشی از اقتصاد قابل اجرا است تا درک بهتری از سطح رقابت موجود در بازار حاصل شود. همچنین در ارتقاء سودآوری بلندمدت شرکت نیز تاثیرگذار است. نام این مدل از مایکل پورتر، پروفسور دانشکده مدیریت دانشگاه هاروارد برداشته شده است.

مدل 5 نیروی پورتر از این نظر بسیار موثر است که می­تواند دلیل سطوح مختلف سودآوری شرکت­ها و صنایع متعدد را توضیح دهد. این مدل در سال 1980 توسط مایکل پورتر ایجاد شد. پورتر 5 نیروی غیر قابل انکار را معین کرد که در شکل گیری هر نوع بازار و صنعتی در جهان نقش به سزایی دارند. این 5 نیرو در ارزیابی شدت رقابت و سودآوری یک بازار یا صنعت نیز مکررا مورد استفاده قرار می­گیرد و عبارتند از :

  1. رقابت در صنعت
  2. پتانسیل شرکت کنندگان جدید در صنعت
  3. قدرت عرضه­کنندگان
  4. قدرت مشتری فررج زاده
  5. تهدید محصولات جایگزین

 

رقابت در صنعت

اولین نیرو در مدل 5 نیروی رقابتی، رقابت در صنعت است و معنی آن تعداد رقبا و توانایی آن­ها در زیر قیمت کار کردن آن­ها در صنعت­ شان است. هرچه تعداد رقبا و محصولات و خدمات مورد ارائه آن­ها یکسان و بیشتر باشد، از قدرت شرکت شما نیز کاسته می­شود. اگر قیمت و محصول ارائه شده رقیب ­تان به ترتیب کمتر و باکیفیت ­تر باشد، عرضه کننده و خریدار بیشتری را به خود جذب خواهند کرد.

پتانسیل شرکت کنندگان جدید در صنعت

قدرت یک شرکت توسط شرکت­های تازه تاسیس نیز تحت الشعاع قرار خواهد گرفت. اگر رقبا به انرژی و پول کمتری برای رد شدن و شکست شما در رقابت موجود در صنعت نیاز داشته باشند، این امر نشان دهنده­ ی ضعف شرکت شماست که آن­ها می­توانند به راحتی شما را از دور رقابت خارج کنند. به عبارت دیگر اگر در یک صنعتی موانع قدرتمندی برای ورود وجود داشته باشد، آن صنعت برای شرکت­های موجود در آن ایده ­آل تر است؛ چرا که آن­ها می­توانند خودشان قیمت را تعیین کنند یا شرایطی که مدنظر خود است را در معاملات اعمال نمایند.

قدرت عرضه­ کنندگان

عامل بعدی در مدل 5 نیروی رقابتی، نقش عرضه­ کنندگان در بالا بردن هزینه ­های ورودی است که چطور به این راحتی می­توانند این کار را انجام دهند. به عبارت دیگر تعداد عرضه ­کنندگان ورودی­ های اصلی کالا یا خدمات، در این مسئله نقش دارند. اینکه ورودی­ ها تا چه اندازه منحصر به فرد اند و تعویض عرضه کننده برای یک شرکت چه میزان هزینه خواهد داشت. از این رو هرچه تعداد عرضه ­کنندگان کمتر باشد، شرکت­ها در صنعت بیشتر به آن­ها وابسته خواهند بود. به همین جهت، عرضه­کنندگان قدرتمند هستند و می­توانند هزینه­های ورودی را بالا ببرند و از قدرت خود جهت گرفتن مزایای دیگری در تجارت استفاده کنند. از طرف دیگر، زمانی که تعداد عرضه­ کنندگان بیشتر باشد یا هزینه ­ی تعویض آن­ها کم باشد، شرکت­ ها می­توانند هزینه ­های ورودی را به میزان دلخواه خود کاهش دهند و متناسب با آن سودآوری خود را بیشتر نمایند.

قدرت مشتریان

توانایی کاهش قیمت توسط مشتریان یا میزان قدرت آن­ها دیگر نیرو در 5 نیروی رقابتی پورتر است. تعداد خریداران یا مشتریانی که شرکت دارد، در این مسئله دخیل هستند. همچنین میزان اهمیت آن­ها برای یک شرکت و هزینه­ی مورد نیاز برای آنها یا بازار به جهت پیدا کردن مشتریان جدید و سودآوری بیشتر نیز دیگر موارد مهم در این مسئله می­باشند. منظور از پایگاه مشتری کوچک و در عین حال قدرتمند، این است که هر مشتری این توانایی را دارد تا درباره­ی قیمت پایین­تر و معاملات با شرایط بهتر مذاکره کند. اگر شرکتی مشتریان بیشتر و مستقل ­تری داشت، افزایش سودآوری و قیمت بالاتری را نیز می­تواند داشته باشد.

تهدید محصولات جایگزین

آخرین نیرو در 5 نیروی پورتر، نیروی تهدید محصولات جایگزین است. محصولات یا خدمات جایگزینی که می­تواند به جای دیگر محصولات یا خدمات شرکت مورد استفاده قرار بگیرند، به عنوان یک تهدید تلقی می­شوند. شرکت­ هایی که محصولات یا خدمات تولیدی آن­ها طوری طراحی شده­ اند که جایگزینی برای آن­ها نمی­تواند وجود داشته باشد، توانایی افزایش قیمت و سودآوری را خواهند داشت. همچنین می­توانند شرایط موردنظر خود را برای فروش داشته باشند. اگر محصول جایگزین آن­ها ساخته شود، گزینه مشتریان برای خرید بیشتر می­شود و همین امر می­تواند باعث ضعیف شدن یک شرکت شود.

 

2-تحلیل PEST یا تحلیل عوامل گسترده

تحلیل PEST یکی از روش­های مدیریت است که یک سازمان برای ارزیابی عوامل بیرونی که عملکردشان را تحت تاثیر قرار می­دهد و همچنین و تحلیل صنعت، از آن استفاده می­کند. این ارزیابی موجب می­شود تا سازمان مذکور بتواند در رقابت موجود در صنعت عملکرد بهتری را از خود نشان دهد. تحلیل PEST متشکل از چهار کلمه است که عبارند از: سیاسی (Political)، اقتصادی (Economic)، اجتماعی (Social) و تکنولوژی (Technological). این چهار کلمه بخش­های اصلی این نوع از تحلیل هستند.

نوعی از تحلیل PEST وجود دارد که به دلیل تغییر ایجاد شده در آن، به وجود آمده است (و در بریتانیا پرکاربرد است)،  و رویکرد برنامه ­ریزی استراتژیک PESTEL نام دارد. این رویکرد علاوه بر چهار کلمه ­ی عنوان شده در بالا، از دو کلمه­ ی دیگر نیز تشکیل شده است که عبارتند از محیطی (Environmental) و قانونی (Legal).

از تحلیل PESTدر چه مواردی اسفاده می­شود؟

ارزیابی جامع از بخش­های عمده تاثیرگذار در دیگر بخش­هایی که سازمان در آن­جا قرار گرفته، نیز موثر است. به همین اندازه خود سازمان نیز می­تواند به برنامه ­ریزی­ های استراتژیک کارآمدتر در آن­جا کمک کند. وظیفه­ ی برنامه ­ریزی­ ها افزایش حداکثری توانایی سازمان در تبدیل فرصت­های موجود به سرمایه، اخطار دادن زودهنگام و آمادگی بهتر برای تغییرات حتمی است. این امر به سازمان­ها کمک می­کند تا جایگاه خوب­تری را در رقابت به دست آورند.

بخش سیاسی تحلیل PEST بر نقش سیاست دولت­ها یا تغییرات قانون­گذاری­ ها روی اقتصاد، صنعت خاص و سازمان موردنظر متمرکز است. مواردی که سیاست در آن­ها دخیل می­باشد عبارتند از مالیات و قوانین استخدام. شرایط کلی و سیاسی حاکم بر یک جامعه یا کشور به اندازه­ی روابط بین المللی می­تواند تاثیر بزرگی در سازمان­ها داشته باشد.

بخش اقتصادی در این نوع از تحلیل صنعت بورس، عوامل اصلی در سودآوری و نرخ معاملات، رشد اقتصادی، عرضه و تقاضا، تورم و رکود را مورد هدف قرار می­دهد.

منظور از عامل اجتماعی که در تحلیل PEST گفته شد، پراکندگی سن و جمعیت، نگرش­های فرهنگی، محل کار و رویه­ های سبک زندگی است.

بخش تکنولوژی در این نوع از تحلیل صنعت بورس، تاثیرات بخصوص و توسعه ­های تکنولوژی موجود در یک بخش از سازمان را مورد بررسی قرار می­دهد. علاوه بر موارد ذکر شده، مواردی چون استفاده­ ی گسترده، روندها و تغییرات تکنولوژی را نیز در نظر می­گیرد.

 

کاربرد تحلیل PEST

تحلیل PEST به سازمان­ها کمک می­کند تا فرصت­ها و شرایط موجود در بازار کسب و کار را شناسایی کنند و از آن­ها به عنوان سرمایه بهره ببرند. همینطور در تشخیص و تعیین چالش­ های امروزه و آینده مفید است و به افراد اجازه می­دهد تا با این اطلاعات برنامه­ ریزی بهتری برای آینده­ ی کسب و کار خود داشته باشند و کارآمدتر چالش­ ها را مدیریت نمایند.

به علاوه، تحلیل PEST در سنجش ساختار داخلی سازمان­ها نیز قابل به کارگیری است. بدین ترتیب که می­تواند نقاط ضعف و قوت را بشناسد، سیاست­های داخلی را تشخیص دهد، چشم­ انداز آینده اقتصادی سازمان را معین کند و ایده ­های تکنولوژی اجتماعی آن­جا را نیز مشخص نماید. نتایج بدست آمده منجر به اعمال تغییرات و پیشرفت ­هایی در زمینه­ های مورد بررسی قرار گرفته، خواهد شد.

از طرف دیگر تحلیل PEST می­تواند نقطه عطفی بین دیگر شکل­های تحلیل­های استراتژیک نیز باشد؛ برای مثال، مدل SWOT که همین امر نتیجه­ ی جامعی را در بر خواهد داشت. البته توجه داشته باشید مقایسه بین تحلیل­های انجام شده می­تواند اطلاعات کاملی را در اختیار شما قرار دهد تا بهتر تصمیم گیری کنید.

 

3-تحلیل SWOT

تحلیل SWOT از چهار واژه تشکیل شده است؛ نقطه قوت (Strength)، نقطه ضعف (Weakness)، فرصت­ها (Opportunity) و تهدیدها (Threats). این مدل، چهارچوبی است که در ارزیابی جایگاه رقابتی یک شرکت به کار می­رود و در توسعه برنامه­ های استراتژیک مفید است. این نوع تحلیل، عوامل بیرونی و درونی و پتانسیل کنونی و آینده را نیز مورد بررسی قرار می­دهد.

تحلیل SWOT به این دلیل ایجاد شده است تا نگاهی واقع­ گرایانه، مبتنی بر حقیقت و نشأت گرفته از داده ­ها نسبت به نقاط قوت و ضعف یک سازمان یا صنعت و ابتکار عمل آن داشته باشد. سازمان یا صنعت موظف است تا تحلیل­ ها را با دقت انجام دهد و بر زمینه­ های واقعی متمرکز باشد. آن­ها می­بایست از ایجاد باورهای از پیش تعریف شده جلوگیری کنند. به عبارت دیگر شرکت­ها باید از این موارد به عنوان یک راهنما یا دستورالعمل استفاده کنند؛ نه به عنوان یک نسخه که برای همه و در هر شرایطی صادق است.

 

  درک بهتر تحلیل SWOT

تحلیل SWOT تکنیکی است که به منظور سنجش عملکرد، رقابت، خطرات و پتانسیل موجود در یک کسب و کار، یک محصول خاص، یک صنعت و دیگر موارد از این دست به کار برده می­شود.

این تکنیک با استفاده از داده ­های درونی و بیرونی می­تواند یک کسب و کار را به سمت استراتژی ­هایی سوق دهد که احتمال موفقیت در آن­ها بیشتر است. بدین ترتیب که از استراتژی­ های فعلی آن­ها که کارآیی کمتری داشته یا موفقیت آمیز نبوده است، دور خواهد کرد. یک تحلیل SWOT مستقل که توسط یک تحلیلگر، سرمایه­ گذار یا رقبا انجام شده است، می­تواند شرکت، محصول، خط تولید یا صنعتی را در جهت قدرتمند شدن پیش ببرد و دلیل عدم موفقیت­ های گذشته را نیز برای آن­ها آشکار سازد.

تحلیلگران، مدل SWOT را شبیه به یک شکل چهارگوش تصور می­کنند که اگر آن را به 4 قسمت مساوی تقسیم کنید، هر کدام از چهار جنبه ­ی آن در یکی از این مربع­ ها قرار می­گیرد. همین مسئله باعث می­شود تا تحلیل­ هایی که به وسیله ­ی این مدل انجام می­شوند، به صورت یک شکل چهارگوش باشد و خوانش و درک و تحلیل جایگاه شرکت امری ساده ­تر شود. اگرچه که میزان اهمیت هر کدام از چهارگوشه­ ها با یکدیگر برابر نیستند، اما همه آن­ها نگرش ­های اساسی را ارائه می­دهند تا در فرصت­ ها و تهدیدها، مزایا و معایب و … تعادلی ایجاد بشود.

 

مزایای استفاده از مدل تحلیل SWOT

تحلیل SWOT در اجرای جلسه ­های استراتژی و کسب و کار محور می­تواند روشی موثر باشد. ایجاد تعامل بین افرادی که در جلسه حضور دارند و پرسش نظرات آن­ها درباره نقاط قوت، ضعف، فرصت­ها و تهدیدهای موجود یا ممکن در آینده می­تواند احساس بهتری را به آن­ها هدیه دهد؛ اینکه نظرات آن­ها برای شما اهمیت دارد. شما نیز می­توانید از این موقعیت استفاده کنید؛ زیرا قطعا دو فکر بهتر از یک فکر است. اغلب تحلیل SWOT شما را با عواملی رو به رو می­کند که شما از آن­ها بی اطلاع بودید و امکان فهمیدن آن­ها در شرایط دیگر وجود نداشت.

یک شرکت یا صنعت می­تواند از تحلیلSWOT برای جلسات کلی استراتژی مربوط به یک بخش بخصوص مانند بازاریابی، تولید یا فروش استفاده کند. زیرا این روش به شما این امکان را می­دهد تا استراتژی­ های کلی توسعه بافته را مورد بررسی قرار دهید و ببینید مشکلات یا اعمال موفقیت آمیز هر بخش به چه صورت بوده است؛ قبل از اینکه در دام خطرات و مشکلات بی­افتید. همچنین می­توانید به صورت برعکس عمل کنید. یعنی تحلیل SWOT را برای بخش­ های سازمان­تان تهیه ببینید و مجموعه تحلیل ­ها را بسنجید.

 

تحلیل بنیادی کاربردی به چه معناست؟

تحلیل بنیادی کاربردی (Fundamental Analysis) روشی است که برای محاسبه ارزش حقیقی اوراق بهادار مورد استفاده قرار می­گیرد. این عمل با آزمودن عوامل مرتبط با اقتصاد یا مسائل مالی انجام می­شود. تحلیل بنیادی کاربردی همه مواردی که در ارزش اوراق بهادار تاثیرگذار است را مورد تحقیق قرار می­دهد؛ برای مثال از عوامل موجود در اقتصاد کلان مانند وضعیت اقتصاد و شرایط صنعت، تا عوامل موجود در اقتصاد خرد مانند تاثیر مدیریت شرکت یا بازار بورس.

هدف غایی در این نوع تحلیل، رسیدن به مقدار قیمتی است که یک سرمایه­ گذار می­تواند با قیمت فعلی اوراق بهادار مقایسه کند و متوجه شود آیا ارزش آن کمتر از میزان حقیقی­اش است یا بیشتر.

این روش تحلیل در تحلیل صنعت بورس کاملا بر خلاف تحلیل تکنیکال (technical analysis) است. در تحلیل تکنیکال، مسیر قیمت با استفاده از ارزیابی داده­ های تاریخی بازار مانند قیمت و حجم پیش بینی می­شود.

 

درک بهتر تحلیل بنیادی کاربردی در صنعت بورس 

تمام تحلیل­های بورسی سعی در تشخیص این مسئله دارند که آیا اوراق بهادار در بازارِ گسترده ­تر به درستی ارزش­گذاری شده­ اند یا خیر. تحلیل­گران عموما در ابتدا در مورد وضعیت کلی اقتصاد تحقیق می­کنند، سپس نقاط قوت یک صنعت بخصوص را قبل از تمرکز بر عملکرد شرکت مورد بررسی قرار می­دهند تا به یک ارزش حقیقی و عادلانه برای سهام متناسب با شرایط فعلی بازار برسند.

برای محاسبه­ ارزش حقیقی سهام، تحلیلگران از درآمد، عایدی­ ها، امکان رشد در آینده، میزان برگشت سرمایه ­گذاری، حاشیه سود و دیگر داده ­هایی از این دست استفاده می­کنند تا موقعیت فعلی و امکان توسعه در آینده آن را تشخیص دهند. تمام این داده­ ها در صورت مالی شرکت موجود است.

 

سرمایه ­گذاری و تحلیل بنیادی کاربردی

قیمت محاسبه شده ­ی تحلیل­گران برای سهام­ ها، تنها یک تخمین است که مبنی بر تفکراتی است که وی با تجربه یا در زمان تحصیل خود بدست آورده است. حال اگر یک تحلیلگر تشخیص دهد که ارزش واقعی یک سهام از قیمت فعلی آن باید بیشتر باشد، وی موظف است تا اطلاعاتی درباره­ ی فروش یا افزایش ارزش آن متنشر کند.

سرمایه­ گذارانی که از پیشنهادات ارائه شده در این مطلب استفاده می­کنند، اننتظار این را داشته باشند که می­توانند سهام را با قیمت و شرایط مطلوب خود خریداری کنند. زیرا چنین سهامی با گذشت زمان بسیار سودآور خواهد بود. برعکس این قضیه نیز وجود دارد. انتظاری که از یک سهام با نرخ نامطلوب می­رود این است که با گذشت زمان میزان سودآوری خود را از دست بدهد. چنین سهامی یا از دور رقابت خارج خواهند شد یا به لیست جایگاه­ های کوتاه مدت اضافه می­شود. این روش نیز کاملا برخلاف تحلیل تکنیکال است.

 

دیدگاهتان را بنویسید