مجامع شرکت های بورسی همیشه برای سرمایه گذاران تازه وارد ابهامات بسیاری بوجود میاورد. سهام‌داران تازه کار باید برای به دست آوردن اطلاعات در رابطه با این مجامع، منابع مختلف را زیرو رو کنند تا شاید چیزی از آن متوجه شوند. زمانی که فصل مجامع شرکت های بورسی فرا می‌رسد سهام‌داران تازه وارد که تجربه شرکت در اینگونه  مجامع را ندارند با ابهامات بسیاری مثل وضعیت نماد در هنگام مجمع، وضعیت قیمت سهم قبل و بعد از مجمع، اتفاقاتی که در مجامع می‌افتد و…  مواجه می‌شوند. حتی تفاوت بین این دو مجمع اصلی یعنی مجمع عمومی عادی و فوق‌العاده نیز برای بسیاری از عزیزان گیج کننده و نامفهوم میباشد. در این مقاله به سراغ تفاوت مجمع عمومی عادی سالیانه و مجمع عمومی فوق‌العاده شرکت‌ها می‌رویم و تلاش می‌کنیم تا اطلاعات مورد نیاز را تا حد ممکن در چارچوبی ساده و کاربردی به شما آموزش دهیم.

منظور از مجامع شرکت های بورسی چیست؟

اگر بخواهیم یک تعریف مختصر و ساده از مجامع شرکت های بورسی داشته باشیم می‌توانیم این گونه بگوییم که به طور کلی هر گونه گردهمایی توسط سهام‌داران و مدیران یک شرکت سهامی که به منظور تعیین وضعیت شرکت و تصمیم گیری در خصوص فعالیت‌ها و راهبرد های آن شکل می‌گیرد، مجمع  گفته میشود .

مجامع شرکت های بورسی به طور کلی به دو دسته ی مهم تقسیم میشوند که در ادامه تفاوت مجمع عمومی عادی سالیانه با مجمع عمومی عادی به طور فوق العاده را شرح خواهیم داد:

1.مجامع عادی سالانه

2.مجامع فوق‌العاده

 مجمع عمومی عادی سالیانه

مجمع عمومی عادی سالیانه با هدف رسیدگی به صورت‌های مالی شرکت، رسیدگی به گزارش مدیران و بازرسان شرکت و همچنین تصویب میزان سود نقدی قابل تقسیم بین سهام‌داران تشکیل می‌شود. این مجمع با حضور حداقل بیش از نیمی از سهام‌داران شرکت رسمیت و جامعیت پیدا می‌کند و تنها یک بار در سال حق برگزار شدن دارد. طبق قانون تجارت ایران شرکت‌های سهامی موظف اند حد اکثر تا چهار ماه بعد از اتمام سال مالی شرکت اقدام تشکیل این مجمع کنند. اکنون شاید برای شما این سؤال پیش آمده باشد که تاریخ برگزاری مجمع چگونه انتخاب میشود، در جواب به این سؤال می‌توان گفت از آنجایی که سال مالی اکثر شرکت‌های بورسی در پایان اسفند ماه صورت میپذیرد، تاریخ برگزاری مجمع اکثر شرکت‌ها نیز در خرداد و تیر ماه میباشد.

اعضای این مجمع اغلب طبق اساسنامه شرکت و رئیس و منشی مجمع معلوم می شود و ممکن است رئیس هیئت مدیره و یا یکی از بازرسان ریاست مجمع عمومی را  به عهده داشته باشد. در صورتی که این امر در اساسنامه تعیین  نشده باشد، رئیس هیئت مدیره این عنوان را عهده دار خواهد شد. مگر در مواقعی که انتخاب یا عزل بعضی از مدیران یا کلیه آنها جزء دستور کار مجمع باشد که در این صورت رئیس مجمع از بین سهام داران حاضر در جلسه به اکثریت نسبی انتخاب خواهد شد . در مجمع عمومی دو نفر ناظر و یک نفر منشی باید انتخاب شوند و ناظران از بین صاحبان سهام انتخاب خواهند شد ولی منشی جلسه میتواند صاحب سهام نباشد. هر صاحب سهمی که مایل به حضور در مجمع عمومی باشد باید قبل از تشکیل مجمع عمومی ورقه سهم یا تصدیق موقت خود را به شرکت ارائه داده و برگه ورود به جلسه مجمع عمومی صاحبان سهام را دریافت کند. بعلاوه هر سهامدار میتواند فردی را به عنوان وکیل و معاون خود داشته باشد که غالبا فردی با وقوف برعلوم حقوقی بالا است.

بخوانید  بهترین سهام پتروشیمی برای خرید در 1402 را بشناسید

مجمع عمومی فوق‌العاده

می‌توان گفت نحوه برگزاری مجمع عمومی فوق‌العاده نیز تقریبا شبیه به مجمع عمومی عادی است با این تفاوت که در آن بر خلاف مجمع عمومی عادی سالانه بجای موضوعات مالی بر موضوع‌هایی مانند تغییر اساسنامه شرکت، کاهش و افزایش ارزش قیمتی شرکت و یا حتی انحلال شرکت مورد تصمیم گیری واقع میشود.

مجمع عمومی فوق‌العاده که متشکل از اجتماع صاحبان سهام شرکت است که اهداف زیر را دنبال میکنند:

1-تغییر در اساسنامه شرکت

2-تغییر در سرمایه شرکت

3- انحلال قبل از موعد شرکت

نکته: لازم به ذکر است که بنا بر ماده 94 قانون تجارت ، هیچ مجمع عمومی‌ای نمی‌تواند تابعیت شرکت را تغییر دهد و با هیچ اکثریتی نمی‌تواند بر تعهدات صاحبان سهام بیفزاید.

چگونه سهام‌داران یک شرکت سهامی از تشکیل مجامع مختلف باخبر می‌شوند؟

شاید با خواندن این مطلب تا به اینجا برای شما هم این سؤال مطرح‌شده باشد. در پاسخ به این سؤال باید گفت تاریخ برگزاری مجمع معمولاً ۱۰ روز قبل از برگزاری مجمع به کمک آگهی مجمع عمومی سالیانه و آگهی مجمع عمومی فوق‌العاده به اطلاع اعضا خواهد رسید. مواردی مثل امور عمومی سالانه، صورت‌های مالی سالانه شرکت حسابرسی شده و به همراه کلیه یادداشت‌ها به پیوست در اختیار صاحبان سهام  قرار می‌گیرد. گزارش فعالیت‌های هیئت‌مدیره شرکت و آگهی‌های دعوت به مجمع از طریق سایت مدال در اختیار سهام‌داران قرار می‌گیرد تا با خاطری آسوده به شرکت کردن یا غیبت کردن در این جلسه، فکر کنند.

بعلاوه قبل از صورت گرفتن این جلسه مهم‌ترین اطلاعات موردنیاز صاحبان سهامدار در شرکت سهامی نیز در سایت مدال اطلاع‌رسانی می‌شود که شامل جدول زمان‌بندی پرداخت سود نقدی پیشنهادی توسط هیئت‌مدیره هست. ضمناً شرکت‌ها موظف هستند که زمان، تاریخ، محل تشکیل و دستور جلسه مجامع عمومی خود را حداقل ۱۰ روز قبل از برگزاری مجمع افشا کنند که این اطلاعات نیز در روزنامه رسمی شرکت و همچنین سایت اینترنتی شرکت مذکور اطلاع‌رسانی می‌شود. نکته قابل‌توجه آن است که هرکسی که  در تاریخ برگزاری مجمع صاحب سهام باشد می‌تواند در این مجمع شرکت  کند.

پیشنهاد می کنیم مقاله سهامدار عمده یعنی چه؟|انواع سهامداران در بازار بورس را برای کسب اطلاعات بیشتر مطالعه نمایید.

نکاتی که باید در رابطه با تشکیل مجامع شرکت های بورسی بدانید

اگر تاکنون توجه کرده باشید، نماد های مالی بعضی شرکت ها دو روز قبل از تشکیل مجمع بر روی تابلوی بورسی به رنگ قرمز در آمده و اجازه هیچگونه مبادلاتی را نمیدهد. پس درصورتی‌که دوست ندارید در این مجمع سهامداران شرکت سهامی حضور پیدا کنید باید سهم خود را قبل از آن معامله کنید و یا به فروش برسانید.

تصمیماتی مانند تقسیم سود و یا افزایش سرمایه در شرکت های بورسی توسط تمامی سهامداران حاضر در مجمع صورت میپذیرد. و رأی هر کدامشان به نسبت میزان سهمی که دارند با ارزش یا کم ارزش تز است.

همانطور که قبلا به آن اشاره کردیم تصمیماتی که در مجامع شرکت های بورسی گرفته میشود، شامل تمام افرادی خواهد شد که در آن تاریخ به خصوص از سهامداران آن شرکت بوده اند. توجه داشته باشید که دو روز بعد از برگزاری مجمع نیز نماد معاملاتی آن شرکت مجدداً بازگشایی خواهد شد. پس اگر شما بعد از بازگشایی نماد، سهام خود را بفروشید همچنان مشمول تصمیماتی خواهید بود که در مجمع آن شرکت گرفته‌شده است.

بخوانید  نسبت پی بر ای ( P/E ) چیست؟

طبق قانون تجارت، شرکت‌ها تا ۸ ماه پس از تاریخ برگزاری مجمع فرصت دارند که سود نقدی را بین سهام‌داران توزیع کنند. برخی شرکت‌ها خیلی زود سود نقدی را بین سهام‌داران تقسیم می‌کنند و برخی دیگر تا آخرین‌مهلتی که دارند این سود را پرداخت نمی‌کنند. پس شما باید همواره به آگهی زمانبندی پرداخت سود هر شرکت توجه کنید تا بتوانید به کمک آن در رابطه با شرکت یا عدم شرکت در آن مجمع تصمیم بگیرید.

شما مجبور نیستید دقیقا در تاریخ اعلام‌شده سود تعیین شدن توسط این مجمع را دریافت کنید زیرا حتی اگر اقدام به برداشت سود خود نکنید، شرکت مذکور همچنان این مبلغ را به شما بدهکار است و شما می‌توانید با توجه به برنامه‌ی مالی خود اقدام به برداشت کنید.

نحوه بازگشایی سهم بعد از مجمع

برای اینکه بتوانیم نحوه بازگشایی سهم را به طور ساده و کاربردی به شما آموزش دهیم، باید بگوییم که برای بازگشایی سهم بعد از مجمع یکی از شرایط زیر باید رخ دهد که در ادامه اطلاعات بیشتری از آن‌ها به شما خواهیم داد:

  1. حداکثر دو روز کاری پس از افشای تصمیمات مجمع عمومی که به تصویب ناظر صورت‌های مالی شرکت رسیده باشد.
  2. حداکثر دو روز کاری پس از افشای تصمیمات مجمع عمومی عادی که هر چیزی به‌جز موارد حاوی شماره یک باشد.
  3. حداکثر دو روز کاری پس از افشای تصمیمات مجمع عمومی فوق‌العاده‌ای که تصمیمات آن منجر به تغییر در سرمایه ناشر نگردد.
  4. حداکثر دو روز کاری پس از افشای تصمیمات مجمع عمومی و یا جلسه هیئت‌مدیره در خصوص تغییر سرمایه کلی شرکت.

آیا با سهم به مجمع برویم یا خیر؟

اطمینان دارم که این سؤال ذهن شما را هم به خود مشغول کرده، آیا با سهم به مجمع برویم یا خیر؟ به‌طورکلی سرمایه‌گذاران به دو روش می‌توانند در بازار سرمایه سود درخواستی خودشان را کسب کنند. روش اول کسب بازده از نوسانات قیمت سهام در بازار بورس هست که به سود سرمایه‌ای معروف است و روش دوم که دریافت سود نقدی است. پس یکی از موضوعات دارای اهمیت برای دریافت سود نقدی، شرکت در فرآیند سرمایه‌گذاری در بازار بورس و حضور در مجامع شرکت های بورسی است و به همین دلیل سرمایه‌گذاران باید قبل از تشکیل مجامع شرکت های بورسی ، تعیین کنند که آیا  قصد حضور در مجمع رادارند یا خیر. در کل باید برای شرکت در مجمع عمومی عادی سالانه شرکت‌های بورس چند نکته را مدنظر قرار دهیم. اول اینکه چه مقدار و در چه زمانی قرار است سود قابل‌تقسیم میان صاحبان سهام شرکت سهامی تقسیم شود.

دوم معمولاً تقسیم سود نقدی بالا بین همه سرمایه‌گذاران از اهمیت بسیاری برخوردار است، اما جذابیت بیشتر زمانی رخ می‌دهد که شرکت تصمیم بگیرد سود نقدی خود  را بسیار سریع میان سهامداران تقسیم کند، چون هرچقدر پرداخت سود نقدی به تأخیر بیفتد ارزش فعلی پولی که سرمایه‌گذار قرار است در آینده دریافت کند، کاهش می یابد. از سوی دیگر برای حضور در مجامع شرکت‌های بورس دو حالت وجود دارد؛ زمانی که روند بازار سرمایه صعودی است و انتظار صعود بیشتر هم در آینده وجود دارد. در این حالت بهتر است در مجامع بورس شرکت کنیم، چون به دلیل خوش‌بینی سرمایه‌گذاران و ورود نقدینگی جدید درروند صعودی بازار از طرف خریداران سهام جدید، انتظار بازگشایی خوبی را بعد از مجامع داریم. اما در هنگام روند نزولی و رکودی بازار بهتر است که در مجامع شرکت نکنیم. زیرا به‌احتمال‌زیاد انتظار بازگشایی مناسبی برای سهام شرکت‌ها بعد از برگزاری مجمع وجود ندارد و وقتی فشار عرضه بیشتر از تقاضا باشد قیمت هر سهم با کاهش مواجه شده و بازگشایی مناسبی نخواهد داشت.

بخوانید  اردر(سفارش) حمایتی چیست؟|چگونه اردر خرید ثبت کنیم؟

منظور از سود مجمع چیست؟

وقتی از سود مجمع حرف می‌زنیم به این معنی است که دیگر قادر به خریدوفروش سهام این نماد نخواهید بود. پس به راستی سود مجمع چیست؟ پس از برگزاری مجمع نیز چند روز برای بازگشایی مجدد نماد بورس زمان صرف می‌گردد. پس‌ازآن شما آزادید  تا به ادامه مبادلات خود بپردازید که در صفحه بازار بورس به رنگ سبز نشان داده خواهد شد. اما سود مجمع که در آن جلسه تعیین‌شده است؛ می‌تواند بخشی از سود به‌دست‌آمده شرکت را شامل شود که طبق قانون می‌بایست حداقل 10 درصد از سود کل باشد. این سود بین سهامدارانی توزیع خواهد شد که در زمان برقراری مجمع جزو صاحبان سهام نماد مذکور بوده‌اند.

اما قسمت جالب اینجاست که اگرچند روز پیش از برگزاری مجمع سهام نماد معاملاتی موردنظر را خریداری کرده باشید و درواقع در میان سهامداران تازه‌وارد آن شرکت باشید، بازهم از سود مجمع بهره‌مند خواهید شد.برای دریافت این سود کافی است پس از اعلام رسمی تقسیم سود مجمع در میان سهامداران اقدام کنید. برای اطلاع از روش دقیق دریافت این سود می‌توانید به وب‌سایت مدال مراجعه کنید.  تنها دو حالت وجود دارد یا اینکه مبلغ سود موردنظر را به‌طور مستقیم به‌حساب شما و دیگر صاحبان سهام واریز کرده یا از شما می‌خواهند با در دست داشتن کارت ملی و مدارک موردنیاز برای اثبات صاحب سهام بودن شما به بانک مراجعه کنید و به‌سادگی مبلغ را دریافت کنید. لازم به ذکر است که بگوییم شما برای دریافت این مبلغ هیچ محدودیتی از لحاظ زمان ندارید.

قیمت سهام بعد از مجامع شرکت های بورسی

زمانی که  در مجمع  سود نقدی  برای یک نماد تصویب می‌شود، نماد بدون محدودیت و بدون دامنه نوسان بازگشایی‌شده و مقدار سود قابل‌تقسیم تائید شده توسط اعضای مجمع از ارزش سهام کسر خواهد شد، قیمت سهام بعد از مجمع درواقع قیمت هر سهم  از حاصل کم کردن سود تقسیمی از قیمت سهام قبل از مجمع میباشد. توجه داشته باشید که قیمت هر سهم پس از کسر مقدار سود نقدی بر اساس عرضه و تقاضای آن نماد تعیین خواهد شد.‌ پس قیمت یک سهم در هنگام بازگشایی برابر باقیمت روز قبل از مجمع منهای سود تقسیمی تصویب‌شده در مجمع خواهد بود، ولی با تغییر میزان عرضه و تقاضای خریداران و فروشندگان، این قیمت می‌تواند دستخوش تغییراتی شود و درنتیجه باعث بالاتر و یا پایین تر رفتن ارزش سهام قابل معامله گردد.

برای داشتن سرمایه گذاری موفق در بازار بورس ایران مقالات آموزشی ما را در زمینه آموزش بورس و آموزش سرمایه گذاری دنبال کنید.

دیدگاهتان را بنویسید