آیا تا به حال چیزی در مورد منطقه یا حاشیه امن شنیده اید؟ حاشیه امن را با اصطلاح Comfort Zone می شناسیم. منطقه یا حاشیه امن وضعیتی است که در آن احساس راحتی می کنید و در آن، توانایی و عزم شما آزمایش نمی شود. حاشیه امن یک وضعیت روانی است در حاشیه امن سطح اضطراب و استرس کمتری را تجربه می کنید و محیط در کنترل شما است. در این منطقه سطح پایداری عملکرد امکان پذیر است. در منطقه خارج از منطقه امن خود، گاهی اوقات مجبور هستید از منطقه راحتی خود خارج شوید و خود را به چالش بکشید. علم نمی تواند با رسیدن به یک منطقه آسایش قانونی، خودسرانه تصمیم بگیرد که از دست یابی به دانش جلوگیری کند. برای خارج شدن از منطقه امن به مناطق ناآشنا و بدون آزمایش همواره خطر نیز وجود دارد. در واقع حاشیه امن یک وضعیت رفتاری است که فرد در موقعیتی بی طرف و  بدون اضطراب عمل می کند. جایی که ما احساس می کنیم کنترل داریم، قسمتی از حاشیه امن ما محسوب می شود مثل غذا خوردن، نظافت، خوابیدن و آشپزی کردن است. بعضی از افراد دوست دارند از این حاشیه امن خارج شوند و خود را به چالش بکشند. مثلا پیدا کردن کار و به کار مشغول شدن که ما را کمی دچار استرس می کند نشان دهنده خارج از شدن از منطقه امن است.

مفهوم منطقه امن

همان طور که گفته شد در نقاط و یا مناطقی که ما احساس امنیت و آرامش می کنیم منطقه امن می گویند. ما برای زندگی کردن نمی توانیم برای همیشه در منطقه امن خود زندگی کنیم. زندگی انسان سراسر پر از چالش و اتفاقات گوناگون است. برای زندی بهتر گاهی باید از منطقه امن خارج شد. گاهی با وارد کردن یه تغییر از منطقه امن خارج می شویم و با اضطراب بسیار کوچکی که در ما به وجود آمده است به پیشبرد اهداف و زندگی می پردازیم. استرس ناشی از این تغییرات به ما کمک می کند تا به موفقیت برسیم. اما اگر این میزان استرس از حد انتظار بالاتر رود نه تنها به موفقیت کمک نمی کند بلکه تاثیر معکوس بر روی پیروزی می گذارد.

گسترش منطقه امن

گسترش حاشیه امن

هنگامی که منطقه امن شما کوچک باشد برای انجام هر کار کوچکی دچار استرس می شوید. با کوچک بودن منطقه امن و استرس برای هر کار شما نمی توانید در کار خود پیش رفت داشته باشید. برای حل این مشکل سعی کنید مدام به کارهای متفاوت بپردازید که تا به‌حال به آن نپرداختید. هر باری که شما این کار را انجام می دهید تعداد کارهای عادی خود را در منطقه امن بیشتر می کنید و منطقه امن خود را بزرگتر و در نتیجه استرس شما برای انجام هر کار کوچکی کم می شود.

یادگیری کارهای بیشتر و کمک به گسترش منطقه امن

هرچه ما به دنبال انجام کارهای بزرگ باشیم و چالش های بزرگ را دنبال کنیم دوپامین بیشتری در خون ما ترشح می شود. دوپامین کمک می کند تا هیجان ما بالا رود. افزایش هورمون استرس باعث افزایش تلاش ما در رسیدن به موفقیت می شود. انسان ها برای این که بتوانند در متعادل ترین منطقه امن خود پیشرفت کنند نباید به میزان بالایی احساس راحتی کنند زیرا کارایی و پیشرفت کاهش می یابد و همچنین نباید میزان راحتی بسیار کم باشد زیرا باز هم میزان پیشرفت کاهش می یابد. باید سعی کنیم تا همیشه میزان استرس و همچنین آسایش ما کنترل شده باشد تا بتوانیم به بیشترین حالت پیشرفت خود برسیم. هنگامی که توانستید این دو موضوع را کنترل کنید می توانید منطقه امن خود را گسترش دهید و به انجام کارهای بسیاری بپردازید.

تاثیر استرس و شک در گسترش منطقه امن

عامل بسیار مهمی که باعث اضطراب و استرس ما در مورد انجام کار می شود شک ما نسبت به راحتی و یا پیچیدگی کار مورد نظر است. انجام کارهایی که ما هر روز در منطقه امن انجام می دهیم هیچ گونه استرسی را برای ما به دنبال ندارد زیرا با آن کارها به طور کامل آشنایی داریم. اما بیرون رفتن از حاشیه امن و فکر کردن به انجام کارهایی که خارج از فعالیت های منطقه امن بوده است در ابتدا، به انجام آن کار و خودمان شک می کنیم که بعد از شک و تردید استرس نیز به دنبال آن می آید. اگر ما برای انجام هر کار دچار شک و تردید شویم ابتدا در ما یک احساس منفی به وجود می آید و باعث می شود که قطعا در آن کار شکست بخوریم. به طور خلاصه و در یک جمله می توان گفت که شک آفت ایمان است. باید همیشه سعی کرد تا شک و استرس خود را کنترل کنید زیرا هر چه میزان شک وتردید بیشتر شود منطقه امن ما کوچک تر و زندگی سخت تر می شود زیرا در برابر انجام هر کار کوچکی که خارج از منطقه امن ما است دچار شک و استرس می شویم.

چگونه استرس و شک را از خود دور کنیم

توجه کنید اگر شما احساس خستگی می کنید تا مدت زمانی که آن حس را از خود دور می کنید در منطقه امن خود بمانید و بعد از دور کردن حس خستگی از منطقه امن خود خارج شوید و به انجام کارهای بزرگ بپردازید. هنگامی که کارهای که از حاشیه امن ما خارج است به صورت روزانه انجام می دهیم باعث ایجاد حس خوب و مثبت در ما می شود که کم کم انجام آن ها اعتماد به نفس ما را بالا می برد و منطقه امن ما را گسترش می دهد.

معایب ماندن در منطقه امن

کسی که از منطقه امن زندگی خود خارج نمی شود کم کم به حس بی ارزش بودن می رسد و اعتماد به نفس خود را از دست می دهد. این احساسات به یک حس منفی در زندگی تبدیل می شود که بسیار خطرناک است و ممکن است خطری برای زندگی فرد داشته باشد. این افراد در مورد هر کاری که قصد انجام آن را دارند دچار شک و تردید می شوند این عامل باعث می شود تا استرس ناشی از این شک و تردید باعث ترس شما از ایجاد تغییرات در زندگی شود به همین دلیل برای جلوگیری از برهم زدن آرامش همیشه در منطقه امن قرار می گیرید و از آن خارج نمی شود. کسانی که از منطقه امن خود بیرون نمی آیند در نتیجه به موفقیت نمی رسند و فرصت های خوب زندگی خود را از دست می دهند. تمام این عوامل مانع از رسیدن به تجربیات و مهارت های زندگی می شود. اغلب این افراد فکر می کنند استعداد کافی را ندارند و بهتر است به هیچ کاری اقدام نکنند.

برای موفقیت باید ریسک کرد و از این منطقه خارج شد

برای این که بتوانیم در هر کاری موفق شویم باید تمام خطرات کار را با جان و دل قبول کنیم و با ریسک تمام کار را انجام دهیم. یکی از شرایط رسیدن به موفقیت ریسک کردن است. مسلما اگر برای رسیدن به اهداف مایل باشید راهی را پیش روید باید در کار یا راهی قدم بردارید. و نمی توان با صبر و کردن و منتظر ماندن به موفقیت رسید. مسیر زندگی یک مسیر پر تلاطم است که برای موفقیت در آن باید به انجام کارهای گوناگون پرداخت. اگر دست بر روی دست بگذارید و هیچ قدمی برای رسیدن به هدف برنداشته باشید قطعا موفقیتی وجود ندارد. پس بهتر است برای رسیدن به موفقیت ابتدا هدف خود را مشخص کنید و از دایره امن خارج شوید و ریسک کارهای خود را قبول کنید و از انجام آن ها ترس نداشته باشید.

راه های خروج از منطقه امن

دایره راحتی

خارج شدن از منطقه امن باعث می شود که با مقداری تنش عملکرد خود را بهبود بخشیم. اضطراب عملکرد را بهبود می بخشد تا به حد مطلوب برانگیختگی برسد. اما توجه کنید با رسیدن به فراتر از آن نقطه، سطح اضطراب بالاتر می رود در نتیجه عملکرد بدتر می شود. فراتر از منطقه و حاشیه امن مطلوب، خطر منطقه است که در آن عملکرد به سرعت تحت تأثیر اضطراب بیشتر کاهش می یابد. اما به طور کلی، استرس می تواند در تصمیم گیری تأثیر منفی بگذارد. برای این که بتوانید در زندگی خود به موفقیت های بزرگ دست پیدا کنید باید بتوانید زندگی عادی و روزمره خود را کنار بگذارید و در راه های جدید قدم بردارید. برای این کار باید از منطقه امن خود خارج شد و به انجام کارهای جدید اقدام کرد. برای خارج شدن از منطقه امن می توانید طبق نکات زیر عمل کنید.

  • تعیین هدف و چگونگی رسیدن به آن

در ابتدای راه دو عامل وجود دارد که ب ای خارج شدن از حاشیه امن بسیار مهم است این دو عامل هدف و چونگی رسیدن به هدف است. سعی کنید از همان ابتدا این موضوع را برای خود روشن کنید و هر آنچه را که می خواهید بر روی کاغذ بنویسید. به رویاهای خود فکر کنید و آن را در ذهن خود تجسم کنید بدون اینکه فکر کنید که آیا این کار امکان پذیر است یا خیر.

  • تمرین و تکرار

عامل مهمی که می تواند شما را از منطقه امن خارج کند تمرین کردن است. سعی کنید هر روز کارهایی که خارج از منطقه امن شما است را تکرار و تمرین کنید. اگر در تمرین روزانه خود شکست خوردید و یا دچار مشکل شدید اصلا نگران نباشید و انگیزه خود را از دست ندهید. فقط کار را به صورت روزانه تکرار و تمرین کنید. این مداومت باعث می شود تا هر روز نسبت به روز دیگر مهارت شما در انجام کار بیشتر شود. هرگز نگران نظر اطرافیان خود در مورد پیروزی و یا شکست در کار خود نباشید. شما می توانید از شکست های قبلی خود استفاده کنید و از آن ها تجربه بگیرید. تنها مداومت در کار است که بهترین نتیجه را در پایان کار به ما نشان می دهد.

  • اهداف را در ذهن تجسم کنید

اگر میخوهید از دایره امن خود بیرون آیید باید اهدافی که قصد رسیدن به آن ها را در سر دارید در ذهن خود تجسم کنید. سعی کنید این رویا پردازی به شکلی باشد که رسیدن به آن ممکن باشد و یک رویای قابل لمس باشد. مثلا اگر شما می خواهید وزن کم کنید ممکن است کار بسیار سختی برای شما به حساب آید ولی زمانی که لاغری خود را در ذهن خود تجسم می کنید باعث می شود برای رسیدن به هدف خود بیشتر تلاش کنید و تمام سختی را با دل و جان قبول کنید.

  • نگاه بلند مدت به اهداف

خود را در 5 سال آینده قرار دهید. اشخاص گوناگون معمولا تمایل دارند در 5 سال آینده ی خود در بهترین  وضعیت ممکن خود باشند. این امر به ما کمک می کند تا برای بهترین ها تلاش کنیم.

اگر فردی خجالتی هستید و تمام نکات بالا در مورد خارج شدن از حاشیه امن را رعایت کردید و فقط در ارتباط با دیگران مشکل دارید می توانید برای خروج از منطقه امن از روش زیر استفاده کنید.

  • اگر می خواهید در جمعی صحبت کنید قبل از صحبت چندین بار در جلوی آینه صحبت های خود را تکرار کنید.
  • سعی کنید صدای خود را ضبط کنید و خوب آن را گوش کنید تا مشکلات کار خود را متوجه شوید.
  • علاوه بر ضبط کردن صدای خود می توانید از خود فیلم بگیرید و آن را مشاهده کنید و نقاط ضعف خود را تقویت کنید.
  • هنگامی که با دوست خود قرار دارید با آن بیشتر تمرین کنید و بیشتر به صحبت کردن بپردازید.
  • در جمع های گروهی شرکت کنید و به صحبت کردن با افراد مختلف بپردازید تا بتوانید سطح مهارت خود را بالا ببرید.
  • با افراد جدید رابطه برقرار کنید و به صحبت کردن با آن ها بپردازید تا بتوانید راحت تر از منطقه امن خود خارج شوید.

تمرین برای خروج از حاشیه امن

با به کارگیری این 5 راه حل می توانید به راحتی از حاشیه امن خارج شوید و خود را به موفقیت برسانید.

  • زمانی که لیست خود را می نویسید یکی از بهترین حاشیه های امن لیست خود را انتخاب کنید.
  • بعد از این که بهترین حاشیه امن خود را انتخاب کردید تمام راه کارهایی که شما را از این منطقه خارج می کند در نظر بگیرید و بنویسید حتی اگر غیر ممکن باشد و قابل اجرا نباشد.
  • راه کارهایی که برای خارج شدن از منطقه امن در نظر گرفتید از آسان به سخت دسته بندی کنید.
  • آسان ترین راه کار را انتخاب کنید و قبل از این که ذهن شما مسیرتان را عوض کند اولین قدم را بردارید.
  • با خودتان عهد ببندید که هر روز طبق دسته بندی یکی از اقدام های مربوط به خارج شدن از منطقه امن را انجام می دهید.

تمام این عواملی که گفته شد به شما کمک می کند تا شما از حاشیه امن خود خارج شوید. خود را تغییر دهید و به یک فرد موفق تبدیل شوید.

شناخت 4 منطقه مهم برای رسیدن به منطقه رشد

برای این که بتوانیم از منطقه امن خارج شویم باید همان گونه که در بالا گفته شد بر روی اضطراب و استرس های خود پا بگذارید و با اطمینان به جلو حرکت کنید. برای رسیدن به منطقه رشد باید تمام مناطق خروج از حاشیه امن را بشناسیم.

منطقه اول

باید بدانید که مرحله اول منطقه امن است. منطقه امن درست است که شما در آن احساس راحتی و آرامش می کنید اما این احساس راحتی همیشه دائمی نیست و این منطقه یک نوع مرگ تدریجی است. پس در مرحله اول باید سعی کنید از منطقه امن خارج شوید.

منطقه دوم

به واسطه خارج شدن از منطقه امن با منطقه ترس مواجه می شویم. در این منطقه افراد اعتماد به نفس بسیار پایینی دارند زیرا به طور کامل رشد نکردند. در این مرحله افراد دائما به دنبال راهی هستند که از ادامه دادن راه منصرف شوند و دیگر ادامه ندهند.

منطقه سوم

در منطقه سوم یعنی منطقه یادگیری به ما آموزش های لازم داده می شود تا بتوانیم از دایره امن خود خارج شویم. در منطقه یادگیری افراد بسیار ناامید می شوند. همچنین با چالش و مشکلات بسیار بزرگی رو به رو می شوند. اما این عوامل نباید بر روی ادامه مسیر و یادگیری آن ها تاثیری داشته باشد. باید به طور کامل آموزش های لازم را کسب کنیم تا بتوانیم به منطقه رشد برسیم.

منطقه چهارم

منطقه چهارم برابر با منطقه رشد افراد است. در این مرحله ما با اهدافی که برای رسیدن به آن میخواهیم تلاش فراوان کنیم آشنا شدیم و به خوبی اهداف خود را درک کردیم. این امر کمک می کند تا ما شخصیت خود را محکم تر بسازیم و تمام مشکلاتی که بر سر راهمان قرار دارد را پشت سر بگذاریم و اعتماد به نفس خود را چندین برابر کنیم. اگر ما تمام این مراحل و مناطق را به خوبی پشت سر بگذاریم و به آن ها عمل کنیم می توانیم به رویاهای خود دست پیدا کنیم و به منطقه رشد برسیم.

منطقه امن ذهنی

منطقه امن ذهنی

هنگامی که افراد یک آرامش نسبی در زندگی خود دارند باعث می شود تا سطح فعالیت آن ها ثابت باقی بماند. ما انسان ها برای این که بتوانیم در زندگی خود به موفقیت برسیم باید تنش و اضطراب هایی را در زندگی خود متحمل شویم. به این عامل اضطراب بهینه گفته می شود که دقیقا بیرون از ناحیه امن است. اگر ما ذهن خود را تغییر ندهیم و به این زندگی یکنواخت ادامه دهیم دچار روزمرگی می شویم و به هیچ پیشرفتی در زندگی دست پیدا نخواهیم کرد. منطقه امن ذهنی در همه ی افراد وجود دارد و نمی توانیم آن را یک وضعیت بد تلقی کنیم و این یک امر طبیعی است.

مزایای خارج شدن از منطقه امن دهنی

خارج شدن از ناحیه امن زندگی مزایای بسیار زیادی دارد. در ادامه این مزایا را برای شما توضیح می دهیم.

  • خارج شدن از منطقه امن باعث کار آمد تر شدن شما می شود. هنگامی که در منطقه امن زندگی خود باقی می مانید شور و اشتیاقی برای انجام کارهای مختلف ندارید و هیچ گونه فعالیتی برای پیشرفت کار خود نمی کنید و حس جاه طلبی خود را از دست می دهید. اما خارج شدن از منطقه امن باعث می شود تا تمام تلاش خود را برای ماندن در کار مورد نظر انجام دهید و به موفقیت برسید.
  • در هنگام سختی ها راحت تر موانع را از سر راه خود کنار می گذارید و خیلی راحت می توانید در برابر تغییرات خود را سازگار کنید. زمانی که شما از منطقه امن خارج می شوید به صورت کنترل شده ریسک می کنید و کارهای خود را با کنترل بیشتری انجام می دهید. این کار تجربیات لازم برای ادامه راه را به شما می دهد و در هنگام سختی ها شما راحت از آن ها عبور می کنید.
  • بعد از مدتی که از منطقه امن خود خارج می شود به اضطراب بهینه عادت می کنید و کارهای را راحت انجام می دهید. هر چه از زمان خارج شدن بیشتر می گذرد شما به انجام امور سخت عادت کرده و کارها را آسان تر و با تجربیات بیشتری انجام می دهید.
  • یکی از بهترین مزایای خارج شدن از منطقه امن، با کمک تجربه های تازه می توانید مهارت های بسیار زیادی را یاد بگیرید و برای انجان کارهای خود از ایده های متفاوت استفاده کنید. زمانی که تصمیم می گیرید تا کاری را برای اولین بار انجام دهید برای آن که کار را به بهترین شکل انجام دهید اطلاعات زیادی را جمع آوری می کنید و راه را با انرژی بسیار زیاد ادامه می دهید.

برای خارج شدن از منطقه امن چگونه ذهن خود را کنترل کنیم

برای خارج شدن از منطقه امن ذهن باید بر روی افکار ذهن خود کنترل داشته باشیم. برای این کنترل باید طبق مراحل زیر عمل کنیم.

  • تشخیص اهداف

یکی از عواملی که باعث می شود از حاشیه امن ذهن خارج نشوید و در آن باقی بمانید این است که برای آینده خود هیچ برنامه و اهدافی ندارید. پس در راستای این اهداف هیچ گونه فعالیتی نیز صورت نمی گیرد. فرد برای رسید به اهداف خود هیچ انگیزه ای ندارد و همیشه در منطقه امن ذهنی خود می ماند. بنابراین برای خارج شدن از حاشیه امن ذهن خود ابتدا باید در ذهن خود هدف از زندگی را مشخص کنیم.

  • ریسک و شکست

باید ذهن خود را در مورد ریسک پذیری تغییر دهیم. اگر قرار باشد که ما از ذهن امن خود خارج شویم باید ابتدا باور های ذهنی خود را تغییر دهیم. باید ذهن خود را برای انجام هر کار ریسک پذیری آماده کنید. اگر برای رسیدن به موفقیت توانایی ریسک کردن را نداشته باشیم مطمئن باشید از حاشیه امن خود خارج نمی شوید. ریسک کردن به معنای انجام کارهای بزرگ نیست. ریسک کردن به معنای انجام کارهایی است که قبلا حاضر به انجام آن نبودید. از نتیجه کار خود استرس نداشته باشید و اگر در مسیر شکست خوردید به مسیر هم چنان ادامه دهید.

  • تقویت اعتماد به نفس

باید به این باور ذهنی برسید که شما توانای انجام هر کاری را نیز دارید. اگر شما به طور مداوم استرس داشته باشد که از عهده انجام کار بر نمی آیید اعتماد به نفس خود را پایین می آورید. کاهش اعتماد به نفس باعث می شود تا تمام استرس ها به شکست واقعی تبدیل شود. برای بالا بردن اعتماد به نفس مهارت و تجربه خود را برای انجام کارها بالا ببرید.

  • رویارویی با ترس ها

مهم ترین عاملی که ذهن ما را کنترل می کند رویارویی با ترس ها است. این ترس ها علاوه بر تغییر ذهن ما باعث می شود تا از خروج ما از حاشیه امن جلوگیری کند. برای کنار گذاشتن این عادت ذهنی باید ابتدا ترس های خود را بشناسید و از آن ها شناخت پیدا کنید. در راستای کنار گذاشتن این ترس ها برنامه ریزی کنید و روزانه از یک اقدام برای از بین بردن ترس ها استفاده کنید. از بین رفتن ترس ها ذهن شما را برای رسیدن به موفقیت آماده می کند.

  • شرکت در فعالیت ها

ما عادت کردیم به صورت روزانه به فعالیت های تکراری بپردازیم و هر روز این فعالیت ها را تکرار کنیم. اگر ما در کارهای روزانه خود هیچ تغییری ایجاد نکنیم نمی توانیم باور ذهنی خود را در مورد خروج از منطقه امن تغییر دهیم. انجام فعالیت های جدید به صورت روزانه به ما کمک می کند تا دایره امن خود را بزرگتر و باور ذهن را تغییر دهیم.

  • کار خارق العاده انجام نمی دهیم

بعضی از انسان ها فکر می کنند اگر بخواهند زندگی خود را تغییر دهند باید دست به کارهای خارق العاده و شگفت آوری بزنند که خبر آن در سراسر جهان منتشر شود و شما را معروف کند. این یک تصویر ذهنی غلط است. همین که تغییرات و خارج شدن از منطقه امن باعث تقویت روحیه شما و پیروزی شما برای رسیدن به هدف باشد یک کار خارق العاده به حساب می آید.

  • خوشبین باشید

اگر می خواهید باور ذهنی خود را تغییر دهید باید ابتدا نگرش خود را تغییر دهید. هنگامی که شما به هر کاری که انجام می دهید بد بین باشید اثرات منفی در ذهن شما می گذارد. این نگرش شما را انجام کار منصرف می کند. باید نسبت به انجام کار احساس خوب کنید و خوش بینانه آن را ببینید.

  • آموزش و یادگیری

لازمه رسیدن به موفقیت در زندگی و هر کار دیگر آموزش و یادگیری است. اگر شما مهارت و اطلاعات لازم برای انجام کار را نداشته باشید نمی توانید از منطقه امن ذهن خود خارج شوید. لازم به ذکر است بعضی افراد فکر می کنند که نسبت به امور اطلاعات کافی دارند اما این یک فکر بسیار اشتباه است. آموزش و یادگیری باعث بالا رفتن اعتماد به نفس و در نتیجه خارج شدن از منطقه امن ذهن می شود.

بازگشت به منطقه امن

پس از مدتی که در بیرون از منطقه امن سپری کردید باید دوباره به منطقه امن باز گردید. زیاد خارج از حاشیه امن ماندن باعث عادت افراد به منطقه خارج از حاشیه امن می شود. این کار کسل کننده و خسته کننده می شود. بنابراین برای جلوگیری از عادت و تکراری شدن امور باید بعد از مدتی به منطقه امن باز گردید. برای این که به این شرایط سریع عادت نکنید می توانید کارهای بسیار کوچکی و لذت بخشی انجام دهید. مثلا می توانید با خرید شام از بیرون و یا رفتن به رستوران یک تغییر بسیار کوچک در زندگی خود به وجود آورید.

برای داشتن سرمایه گذاری موفق در بازار بورس ایران مقالات آموزشی ما را در زمینه آموزش بورس و آموزش سرمایه گذاری دنبال کنید.

دیدگاهتان را بنویسید