تحلیل تکنیکال یا فاندامنتال ، کدام بهتر است؟
تحلیل تکنیکال یا فاندامنتال ؟ کلیه افرادی که در بازارهای مالی، فعالیت دارند از روش های مختلفی جهت تحلیل بازار بهره می برند. این روش ها دربردارنده انواع مفاهیم ساده و یا پیچیده ای هستند که سرمایه گذاران برای موفقیت خود، می بایست آشنایی کافی از آنها داشته باشند تا در صورت لزوم و برای تحلیل بازار بتوانند از آنها استفاده نمایند.
در میان انواع مختلف این روشها، تحلیل تکنیکال و تحلیل بنیادی یا فاندامنتال، رایج ترین روش هایی هستند که در بازار سرمایه ایران، کارآمدتر بوده و افراد برای ورود به بازار بورس، لازم است ابتدا به یادگیری این مفاهیم بپردازند. اما سوالی که پیش می آید این است : کدام بهتر است؟ تحلیل تکنیکال یا فاندامنتال؟
در این بخش به معرفی و بررسی هریک از این دو تحلیل خواهیم پرداخت.
معرفی تحلیل تکنیکال کاربردهای آن
در تحلیل تکنیکال اعتقاد بر این است که از قیمت می توان هر نوع اطلاعات مهم بازار را دریافت کرد. در واقع این روش بر اساس دادههای قبلی موجود در بازار مانند قیمت، الگوهای گذشته و نمودارها، می تواند به دریافت اطلاعاتی از آینده کمک کند. افراد علاقمند به این روش، با استفاده از نوسانات قیمتی گذشته و برخی شاخص ها همچون، شاخص حمایت، مقاومت و فرکتالی، موفق به تحلیل تغییرات کنونی و آینده بازار می شوند.
ذهنیت افرادی که از تحلیل تکنیکال بهره می برند، بر این است که هرگونه تغییر در قیمت ها در نتیجه تاثیر عوامل مختلف سیاسی، اقتصادی، مالی و روانشناسی بر سرمایه گذاران است. همچنین می توان تغییراتی که در آینده بر روی نرخ سهام وارد می شود را از طریق ارزیابی نوسانات گذشته قیمت سهام، به دست آورد. به این صورت که این اطلاعات مالی با ثبت بر روی نمودارهایی خاص جهت استفاده به منظور الگوی بررسی تغییرات مورد استفاده قرار می گیرند. با این توضیحات، می توان گفت که بر اساس تغییر قیمت می توان روند بازار را تشخیص داد و بر مبنای آن زمان ایده آل برای ورود یا خروج به بازار مالی را پیش بینی کرد.
معرفی تحلیل بنیادی یا فاندامنتال و کاربردهای آن
اما یکی دیگر از روش های ارزیابی بازار، تحلیل بنیادین یا فاندامنتال است که طرفداران این روش، تمرکز خود را بر روی اطلاعات مالی شرکتها قرار می دهند. مواردی مانند ترازنامه، حساب سود و زیان، جریان وجوه نقد، EPS و DPS از آن جمله اطلاعاتی هستند که اهمیت زیادی برای افرادی دارد که از این روش، بهره می برند. در این روش تحلیل که به عنوان یک نوع تحلیل ریشهای و پایهای نیز شناخته می شود، سرمایهگذار هر نوع عامل موثر بر قیمت سهام را ارزیابی نموده و تصمیم گیری خود را برای سرمایه گذاری روی سهام مورد نظر، بر این اساس قرار می دهد.
این سرمایهگذاران ابتدا با بررسی و تحلیل بازار و اقتصاد، زمان ایده آل برای سرمایه گذاری را مشخص کرده و سپس با ارزیابی دقیق تر به سراغ صنایع و بنگاه های اقتصادی مختلف که بیشترین بازدهی را دارند، می روند و بهترین گزینه را برای سرمایه گذاری تعیین می کنند. در واقع این تحلیل بر اساس گزارش های مالی و میزان سلامت و امتیازاتی که شرکت و مدیران آنها دارا می باشند صورت گرفته و به این طریق، هر نوع رخداد مالی قابل پیش بینی می شود.
بیشتر بخوانید : مروری بر نوسان قیمت نفت
عوامل موثر برای انتخاب تحلیل فاندامنتال یا تکنیکال
-
معامله یا سرمایه گذاری؟
ابتدا باید مشخص کنید که در بازارهای مالی، قصد شما سرمایه گذاری است یا معامله؟ در اینصورت می توانید براحتی تشخیص دهید که کدامیک از روش های تحلیل مورد نیاز شما است.
معامله به معنای فرایند خرید و فروش براساس قیمت های روز است و همانطور که گفتیم، در تحلیل تکنیکال بیشتر تمرکز افراد بر روی قیمت است. از این رو، برای افرادی که با دیدگاه معامله وارد بازار سرمایهگذاری می شوند، تحلیل تکنیکال بهتر است.
اما در سرمایهگذاری با پیگیری و رصد کردن سهام یک شرکت و تشخیص فرصت از تهدید، می توان برای سرمایهگذاری تصمیم گرفت. به همین دلیل افرادی که دارای افکاری با دید سرمایهگذاری هستند از تحلیل بنیادی فاندامنتال بهتر می توانند برای بررسی فرصت های خود استفاده کنند.
-
برنامه ریزی بلند مدت یا کوتاه مدت؟
اگر برای سرمایه گذاری، آینده نگر هستید و نگرش شما طولانی مدت است، با کمک تحلیل فاندامنتال و اطلاعاتی بنیادی به نتایج بهتری دست پیدا می کنید. اما در صورتی که قصدی برای سرمایهگذاری بلندمدت ندارید و هدف شما شرکت در معامله های چند روزه یا چند هفته ای و دریافت سودی است که بلافاصله پس از خرید حاصل می شود، تحلیل تکنیکال نتیجه بخش خواهد بود.
-
بازار احساسی یا منطقی؟
در زمانی که جو سرمایه گذاری در اثر فضای احساسی ناشی از بررسی قیمت ها تعیین می شود و در این میان، اسناد و مدارک حسابداری جای خود را به نگرش های خوش بینانه یا بدبینانه می دهند، تحلیل تکنیکال، کاربرد بیشتری دارد. همچنین وقتی که بازار سرمایه گذاری به دور از فضای احساسی و در اثر استفاده از اسناد دقیق برخوردار از یک جو منطقی می شود، تحلیل فاندامنتال، نقش پررنگ تری پیدا می کند.