حتما شنیده اید که می گویند 80 درصد از سود بازار بورس تنها متعلق به 20 درصد از سرمایه گذاران می باشد.بدیهی است که دانش این افراد در بازارهای مالی تاثیر زیادی در موفقیتشان خواهد گذاشت؛ با این وجود بسیاری از افراد نیز وجود دارند که حتی با دانش مالی بالا باز هم ضررهای زیادی را متحمل می شوند.اما دلیل این ضررها چیست؟ آیا می توان جلوی آن ها را گرفت؟اگر این سوالات در ذهن شما نیز همانند بسیاری از افراد دیگر شکل گرفته است برای رسیدن به پاسخ آن ها تا پایان این مقاله  با موضوع روانشناسی موفقیت در بازار بورس همراه ما باشید.

اهمیت روانشناسی موفقیت در بازار بورس چیست؟

در جواب سوالاتی که در بالا مطرح شد باید بگوییم یکی از دلایلی که حتی افراد با دانش مالی بالا نیز گاهی در معاملات شکست می خورند غافل شدن آن ها از اهمیت روانشناسی موفقیت در بازار بورس می باشد.
روانشناسی موفقیت در بازار بورس از جمله مواردی است که یادگیری آن نسبت به سایر روش های موجود در بورس کمی سخت تر است؛ با این وجود غیر ممکن نیست.
بنابراین در زیر ما به مقوله های موجود در این حوزه پرداخته و تا حد امکان با زبانی ساده روانشناسی موفقیت در بازار بورس را بررسی خواهیم کرد.

مشکلات معامله گرها در بورس از دیدگاه روان شناسی چه چیزهایی هستند؟

طمع زیاد یکی از مشکلات موجود برای معامله گرها در بازار بورس می باشد.اجازه دهید موضوع را با ذکر مثالی برایتان توضیح دهیم.
تصور کنید سهامی را در بازار بورس خریده اید؛ این سهام پس از یک هفته 20 درصد سود می کند؛ همچنین پس از دو هفته 10 درصد دیگر نیز سود می کند.اکنون شما با سهام خود چه می کنید؟ آیا آن را می فروشید و به دنبال سهام دیگری که احتمال سودپذیری بالاتری دارد می روید؟ و یا سهام خود را به امید افزایش بیشتر نگه می دارید.
اگر پاسخ شما دومین گزینه است شما طمع زیادی دارید. به یاد داشته باشید افزایش یک سهام منجر به افزایش میزان خرید آن توسط سایر معامله گرها می شود؛ این کار سبب شده تا ارزش سهام مورد نظر حتی تا اندازه ای بیش از قیمت ارزش اصلی خود افزایش پیدا کند.
حال ممکن است اگر سهام خود را نفروشید هنگامی که ارزش سهام کمی کاهش یافت به دلیل ناباوری در کاهش ارزش سهام باز هم اقدام به فروش آن نکنید و در صورت ادامه این چرخه با ضرر شدیدی رو به رو شوید.

مشکل بعدی هیجانی عمل کردن است. فرض کنید ارزش یک سهام در بازار بورس به سرعت رو به افزایش است؛ اگر شما هم قصد داشته باشید همانند بسیاری از افراد بدون بررسی های لازم این سهام را خریداری نمایید بنابراین شما نیز نمی توانید هیجان خود را کنترل نمایید.
عدم توانایی در کنترل هیجان یکی از مشکلاتی است که منجر به ضررهای زیادی برای معامله گرها در بورس می شود. بنابراین پیش از هر چیز سعی در کنترل هیجان خود داشته باشید.

تازه گرایی چیست؟

از جمله مواردی که در آموزش بورس و روانشناسی موفقیت در بازار بورس حائز اهمیت است میتوان به تازه گرایی اشاره نمود.
به زبان ساده تازه گرایی به معنی این است که شما به رویدادهای گذشته نزدیک نسبت به رویدادهای گذشته دور بیشتر توجه می کنید.
اجازه دهید این موضوع را با ذکر مثالی برایتان توضیح دهیم.
فرض کنید در حال عبور از کوچه ای هستید. در ابتدای این کوچه ده ساختمان پنج طبقه و در انتهای آن ده ساختمان هفت طبقه وجود دارد.
هنگامی که به انتهای کوچه برسید اگر شخصی از شما بپرسد تعداد کدام ساختمان ها بیشتر بود جواب اکثر افراد ساختمان های هفت طبقه می باشد. چرا؟ به دلیل اینکه ذهن انسان روی رویدادهای نزدیک تمرکز بیشتری می کند و راحت تر آن ها را به یاد می آورد.

این مشکل در بازار بورس سبب می شود افراد دست به اقداماتی بزنند که اگر کمی بیشتر آن ها را بررسی می کردند به هیچ عنوان سمت آن نرفته و یا حداقل با احتیاط بیشتری سمت آن می رفتند.
مثلا اگر ارزش یک سهام در گذشته با کاهش زیادی رو به رو شده باشد و اکنون به طرز غیر قابل انتظاری ارزش آن افزایش پیدا کند، برخی از سرمایه گذاران و معامله گرها گذشته آن را فراموش کرده و اقدام به خرید آن سهام می کنند.
حال پس از مدتی همانطور که تاریخچه سهام مورد نظر نشان داده بود ارزشش افت کرده و افراد متحمل ضررهای زیادی می شوند. توجه داشته باشید که شرایط در برعکس بودن این قضیه نیز صادق است.

برای اجتناب از تازه گرایی چه کنیم؟

جهت اجتناب از این مشکل روان شناسی بزرگ تنها کافی است پیش از خرید یا فروش سهام مورد نظر چند سوال ساده از خودتان بپرسید.
آیا تمام وجوه ممکن را در نظر گرفته ام؟ آیا هنگام تصمیم گرفتن هیجان خود را کنترل کرده ام؟ و یا آیا تمام تصمیمات من مربوط به اتفاقات اخیر است؟
در صورت جواب دادن به این سه سوال تا حد زیادی قادر خواهید بود از تازه گرایی اجتناب کنید.

چه زمانی از معامله بورس خارج شوم؟(از جمله مهم ترین مسائل در رابطه با روان شناسی موفقیت در بازار بورس )

خارج شدن از معامله بورس یکی از مسائلی به حساب میاید که ذهن افراد بسیاری را درگیر خود کرده است.
اما این موضوع به این سادگی ها که فکر می کنید هم نیست.
فرض کنید سهام بورس شما 50 درصد کاهش یافته است(مثلا 500 هزار تومان سهام داشته اید و اکنون 250 هزار تومان دارید). در این شرایط برخی افراد هستند که به امید افزایش 50 درصد از سهام خود از فروش سهام سر باز می زنند.
این کار در بازار بورس اشتباهی غیر قابل بخشش است. چراکه در حقیقت پس از کاهش 50 درصدی از ارزش سهام، برای سود سهام باید 100 درصد رشد کند!
بررسی سود و زیان این سهام با یک محاسبه ساده ریاضی قابل اندازه گیری بود با این وجود بنا به دلایلی مانند کنترل نکردن هیجان هنگام معامله و عدم بررسی منطقی سود و زیان دهی همانطور که قبلا نیز اشاره کردیم، کار ساده ای نیست.

اشتباهات رایج هنگام خروج از معامله بورس چیست؟

خروج از معامله بورس به زبان ساده بدین معنا است که فرد یک سهام را فروخته و سهام دیگری را میخرد.
حال ممکن است فرد سهام اول را به دلیل رشد و یا حتی کاهش ارزش فروخته باشد اما موضوع بحث این نیست بلکه موضوع این است که هنگام خروج از معامله بورس چه اشتباهات رایجی وجود دارد یا به عبارتی بهتر برای جلوگیری از این اشتباهات چه روش هایی وجود دارد؟
استفاده از حد ضرر 3 درصد یکی از روش های رایج برای جلوگیری از ضررهای مالی سنگین است که توضیح آن از روی نامش مشخص است که این روش از جمله روش های مناسب در روان شناسی موفقیت در بازار بورس می باشد.
درست است که در بازار بورس همگی قصد دارند سهامی را خریده و در زمان مناسب آن را بفروشند اما شرایط همیشه مطابق میل افراد پیش نمی رود.
بنابراین برای جلوگیری از اشتباهات رایج هنگام خروج از بورس، مانند دیر فروختن سهامی که مدت زیادی است ارزش آن به صورت مداوم کاهش می یابد، بهتر است از روش هایی مانند روش ذکر شده در بالا(حد ضرر 3 درصد) استفاده کنید.

زیان گریز نباشیم

یکی از نکات مهم در آموزش بورس این است که به افراد یاد می دهند زیان گریز نباشند.
این موضوع بدین معناست که هنگامی که سهام آن ها دچار ضرری غیر منتظره شد به امید اینکه مجددا سهام مورد نظر ارزش خود را به دست آورده و به سوددهی برسد از فروش سهام خودداری نکنند.
به بیانی ساده تر پیش از ورود به بازار بورس باید ریسک آن را بپذیرید و با دید باز و منطقی وارد آن شوید؛ همچنین به این نکته نیز توجه داشته باشید که اگر سهامی را می خرید احتمال ضررتان نیز وجود دارد و گاهی اوقات بهتر است سهامی که ارزش آن کاهش یافته را بفروشید و به دنبال سهامی دیگر بروید تا از ضررهای سنگین در آینده جلوگیری نمایید.

یک مقاله کاربردی دیگر نیز مطالعه کنید: درس های مهم از بنجامین گراهام سرمایه گذار موفق

احساسات بازار چیست و چه تاثیری در معاملات بورس دارد؟

از جمله مواردی که در رابطه با روانشناسی موفقیت در بازار بورس زیاد به گوشمان می خورد احساسات بازار است.
احساسات بازار به معنی احساس سهام داران و معامله کننده ها نسبت به ارزش سهام یا یک دارایی خاص می باشد.
اگر احساسات بازار در رابطه با سهامی منفی بوده و ارزش این سهام نیز کاهش پیدا کند به آن بازار رو به پایین و اگر احساسات بازار در رابطه با سهامی مثبت بوده و ارزش این سهام نیز افزایش پیدا کند به آن بازار رو به بالا یا مثبت می گویند.

تاثیر روند رو به بالا در روانشناسی موفقیت در بازار بورس چیست؟

تصور کنید ارزش سهامی طی یک ماه اخیر افزایش زیادی داشته است.
در چنین شرایطی احساسات بازار در رابطه با این سهام مثبت خواهد شد و روند رو به بالا شکل خواهد گرفت.
این احساسات مثبت، افراد بیشتری را به سمت خرید سهام مورد نظر می کشاند.
در این شرایط خریداران بدون توجه به ارزش واقعی این سهام مقدار زیادی از آن را خریده و باعث می شوند سهام مورد نظر ارزشی بیش از ارزش واقعی خود پیدا کند.
در این شرایط سرمایه گذاران در این تصور هستند که سود کرده اند در صورتی که اکنون در بالاترین میزان ریسک اقتصادی قرار دارند که ممکن است منجر به ضرر بسیار زیادی برای آن ها شود. این مسائل تنها مربوط به بازار بورس ایران نیست وحتی بازارهایی مانند بازار فارکس نیز دارای چنین مسائلی می باشند.

تاثیر روند رو به پایین در روانشناسی موفقیت در بازار بورس چیست؟

روند رو به پایین نیز همانند روند رو به بالا ریسک های مالی زیادی به همراه دارد.
تصور کنید ارزش یک سهام کاهش زیادی یافته است. در این شرایط سهام داران به دلایل مختلفی از فروختن سهام خود خودداری می کنند.
دلیل این امر را میتوان عواملی مانند انکار، اضطراب و یا حتی امید به بازگشت بیان نمود.
حال به دلیل اینکه افراد قصد ندارند ضرر خود را بپذیرند به احتمال زیاد با ضررهای بیشتری رو به رو خواهند شد.
بنابراین بهتر است جهت کاهش ریسک در روند رو به پایین هنگام مواجه شدن با ضرر زیاد در سهام خود، ضرر مورد نظر را پذیرفته و سهام را بفروشید؛ در این شرایط از ضررهای سنگین احتمالی در آینده نیز جلوگیری خواهید کرد.

پیشنهاد می کنیم مقاله چگونه فرصت های سرمایه گذاری را بشناسیم؟ را مطالعه کنید.

چه پارامترهایی معامله گران موفق را از معامله گران ناموفق جدا می کند؟

به غیر از دانش مالی و تجربه عوامل دیگری نیز وجود دارد که منجر به تمایز معامله گرهای موفق نسبت به معامله گرهای ناموفق می شود.
در زیر به برخی از مهم ترین آن ها اشاره خواهیم نمود.

خود را ببخشید

ضرر کردن بخش جدایی ناپذیری از بازار بورس می باشد. با توجه به این مورد باید بدانید که اگر علی رغم بررسی هایی که انجام دادید باز هم متحمل ضرر شدید، خود را ببخشید و مجددا شروع کنید.
متاسفانه در صورتی که خودتان را نبخشید اعتماد به نفستان کاهش یافته و در نتیجه به دلیل احساس گناه قادر نخواهید بود با کیفیت مطلوب به سرمایه گذاری در بورس ادامه دهید.

خود را کنترل کنید(ثبات احساسی داشته باشید)

از جمله موارد مهم در زمینه روان شناسی موفقیت در بازار بورس کنترل کردن خود می باشد.
کنترل کردن احساسات و هیجان خود یکی از روش هایی بوده که نه تنها از ضررهای بسیار در زمینه سرمایه گذاری در بورس جلوگیری می کند؛ بلکه در آینده می تواند شما را به یکی از سرمایه گذاران موفق در این بخش نیز تبدیل کند.
بنابراین فارغ از افزایش یا کاهش ارزش سهام مورد نظر همواره سعی داشته باشید احساسات خود را به خوبی مدیریت کرده و هیجانتان را نیز کنترل نمایید.

خودتان را بشناسید

در آموزش بورس یکی از مواردی که دارای اهمیت زیادی است تفاوت افراد می باشد.
برخی دارای ریسک پذیری بالا و برخی ریسک پذیری کمتری نسبت به سایرین دارند.
در این شرایط بهتر است پیش از ورود به بازار بورس ویژگی های خودتان را بهتر بشناسید؛ این موضوع به شما کمک خواهد کرد تا اگر مثلا ریسک پذیری پایینی دارید سمت سهام هایی که احتمال افزایش یا کاهش زیاد ارزششان وجود دارد نروید.

مواردی که در بالا در رابطه با آن ها بحث شد از جمله مواردی بودند که در زمینه روان شناسی در بازار بورس اهمیت زیادی داشتند؛ بنابراین تا حد امکان هنگام معاملات خود آن ها را به یاد داشته باشید.
ممنون از اینکه تا پایان این مقاله با موضوع روان شناسی موفقیت در بازار بورس همراه ما بودید.

دیدگاهتان را بنویسید