هوش مالی چقدر تاثیرگذار است؟
احتمالا با اصطلاحاتی مثل هوش مصنوعی، هوش تجاری یا هوش دیجیتال آشنا هستید، ولی آیا اصطلاح هوش مالی به گوش تان خورده است؟ هوش مالی به اندازه هر هوش دیگری مهم است زیرا امروزه بیشتر مشکلات، چه فردی و چه کسب و کاری، با پول سر و کار دارند، برای مثال نبود تناسب بین درآمد و هزینه ها، نداشتن خانه یا ماشین، بدهی و غیره. متاسفانه سیستم آموزشی به صورتی طراحی شده که این مهارت ضروری را آموزش نمی دهد. این کمبود آموزش باعث می شود بسیاری از افراد حتی در دوران بازنشستگی گرفتار مشکلات مالی باشند. هوش مالی مستلزم درک مبانی معیارهای مالی مثل درآمد، ترازنامه و جریان نقدی بوده و شامل توانایی محاسبه سود، اهرم، نقدینگی و بهره وری و درک معنای نتایج کسب شده است. همچنین به معنای توانایی درک دستاوردهای مالی یک کسب و کار در کنار عوامل اقتصادی، محیط رقابتی، مقررات، نیازها و انتظارات متغیر مشتری، فناوری های جدید و تاثیر آنها روی تصمیمات مربوط به پس انداز و سرمایه گذاری است. هوش مالی به سادگی یک دانش نظری نیست، بلکه به تمرین و کاربرد در زندگی واقعی نیاز دارد.
هوش مالی توانایی تصمیم گیری هوشمندانه، مسئولانه و مبتنی بر ارزش در مورد پول با وجود احساسات ضد و نقیض است. وقتی از هوش مالی استفاده می کنید در حقیقت تقاطعی از پول، سلامت و شادی ایجاد می کنید. افراد زیادی از این مهارت برای بهزیستی مالی، فیزیکی و عاطفی خود استفاده می کنند.
هوش مالی در عرصه اقتصاد نیز بسیار مهم است. از آن جایی که میزان جرائم مالی بین المللی از زمان بحران مالی سال ۲۰۰۸ به بالاترین سطح خود رسیده، هوش مالی برای متوقف کردن مجرمان و اجرای قوانین و مقررات ضروری تر شده است. بسیاری از شرکت ها هوش مالی را صلاحیت اصلی یا بهترین شیوه در نظر می گیرند. روش های زیادی برای افزایش هوش مالی در سازمان ها وجود دارد، از جمله آموزش کلاسی، آموزش اینترنتی و شبیه سازی کسب و کار.
طرفداران هوش مالی در سازمان ها معتقدند اگر کارمندان، مدیران و رهبران اطلاعات مالی و نحوه اندازه گیری موفقیت مالی را درک کنند، بر این اساس تصمیم گیری کرده و به دستاوردهای بهتری می رسند. برای مثال، اگر همه اهداف مالی شرکت را بدانند و تصمیماتی بگیرند که از این اهداف مالی پشتیبانی کنند، سپس شرکت از لحاظ مالی موفق تر می شود. در نتیجه بسیاری از شرکت ها یک واحد هوش مالی برای تحلیل گزارش ها و مسائل مالی توسعه داده اند.
بسیاری از سازمان ها هوش مالی را در نحوه مدیریت خود نیز وارد کرده اند. برخی از آنها برنامه هایی به فرآیند توسعه رهبری اضافه کرده اند زیرا می دانند که رهبران آتی باید مفاهیم مالی را به خوبی درک کرده و هوش مالی بالا داشته باشند. برخی دیگر یک فرهنگ مالکیت روانی ایجاد کرده اند که در آن تمامی اعضا مثل شریک کسب و کار فکر کرده و رفتار می کنند. برخی دیگر روی حوزه های خاص شرکت متمرکز هستند، برای مثال اطمینان از این که نیروی فروش بعد مالی فروش و مشتری را درک می کند.
چرا هوش مالی مهم است؟
ارزش مالی شما محصول هوش مالی تان است. پولی که هوشمندانه مدیریت نشود هر چقدر هم زیاد باشد خیلی زود از بین می رود. افراد ثروتمند زیادی وجود دارند که همیشه نگران تمام شدن پول شان هستند زیرا مهارت کنترل کردن آن و سرمایه گذاری درست را ندارند. در مقابل افراد کم درآمدی وجود دارند که با کمک رویکردهای درست در مسیر ثروتمندشدن و استقلال مالی قرار دارند. صرف نظر از میزان پولی که دارید، تا زمانی که برای مدیریت آن به شخص دیگری وابسته باشید از لحاظ مالی مستقل نخواهید بود. وقتی وابسته به تجربه و دانش یک فرد دیگر باشید نمی توانید آزادی واقعی را تجربه کنید. دنیا سرشار از کسانی است که ثروت زیادی کسب کرده اند ولی آن را به دلیل ناآگاهی مالی خود از دست داده اند. نبود هوش مالی متضاد امنیت مالی است و برعکس. انتخاب کردن مسیر هوش مالی و یاد گرفتن تصمیم گیری مستقل از توصیه دیگران منجر به خرد سرمایه گذاری می شود. خرد سرمایه گذاری به نوبه خود ثروت را افزایش می دهد.
هوش مالی به سادگی به معنای داشتن گزینه های بیشتر و خلاقیت در حل کردن مشکلات مالی است. بیشتر افراد فقط یک راه حل را می شناسند: سخت کار کردن، پس انداز کردن و قرض گرفتن. پس چرا باید هوش مالی خود را افزایش بدهیم؟ شانس درست مثل پول قابل بدست آوردن است. اگر می خواهید خوش شانس تر باشید و بدون سخت کار کردن پول بیشتری کسب کنید باید هوش مالی تان را بهبود ببخشید. قدرتمندترین دارایی شما ذهن تان است. اگر ذهن تان را درست آموزش دهید ثروت عظیمی برایتان ایجاد خواهد کرد.
ثروتمند شدن تا حد زیادی به طرز فکری که در مورد پول دارید و نحوه اداره کردن آن بستگی دارد. افراد و سازمان های موفق اهمیت هوش مالی را می دانند و مدام برای بهبود بخشیدن به آن تلاش می کنند. یکی از کتاب های مفید در این زمینه پدر ثروتمند، پدر فقیر نوشته رابرت کیوساکی است که در سال ۲۰۰۱ یکی از ۱۰ کتاب پرفروش دنیا شد. این کتاب به سبک زندگینامه نوشته شده و در مورد پدر کیوساکی (فقیر) و پدر دوستش (ثروتمند) است. این کتاب تلاش می کند ثابت کند ثروتمند شدن نیازی به درآمد بالا ندارد. همچنین مفهوم هوش مالی را توضیح داده و روش ثروتمند شدن با استفاده از ایده های خلاقانه را نشان می دهد.
یک مقاله کاربردی دیگر مطالعه کنید: چگونه برنامه ریزی برای موفقیت مالی خود داشته باشیم؟
سه عنصر هوش مالی
- کاری که با پول انجام می دهید. بسیاری از اوقات افراد از کم بودن میزان درآمد خود گله می کنند. آنها پایین بودن درآمد را دلیل مشکلات مالی خود در نظر می گیرند. ولی در طول تاریخ افرادی بوده اند که در یک دوره ثروت زیادی داشته اند ولی تمام آن را به باد داده اند. همچنین افرادی وجود داشته اند که با وجود درآمد پایین مثل پادشاه زندگی کرده اند. چیزی که شما را ثروتمند می کند میزان درآمدتان نیست، بلکه کاری که با درآمدتان انجام می دهید است که تفاوت ایجاد می کند.
- طرز تفکری که در مورد پول دارید. شما چیزی هستید که فکر می کنید. اگر طرز تفکر درست در مورد پول داشته باشید می توانید امور مالی تان را تحت کنترل بگیرید. نحوه تفکر در مورد زندگی و مخصوصا پول تعیین کننده کاری است که با پول انجام می دهید. الگوی تفکر شما نگرشی که در مورد کارهای درآمدزا خواهید داشت را تعیین می کند. اگر ذهنیت متوسط داشته باشید کارتان عالی نبوده و در نتیجه وضعیت مالی فوق العاده نخواهید داشت.
- چیزی که در مورد پول می دانید. دانش به افکار، باورها و رفتارها شکل می دهد. اگر می خواهید وضعیت مالی تان را بهبود ببخشید لزوما باید دانش تان را افزایش دهید. اطلاعاتی که در مورد پول دارید را با مطالعه کتاب های مربوط به مدیریت مالی فردی، دوره ها و ویدئوهای آموزشی افزایش دهید.
روش های بهبود بخشیدن به هوش مالی
مطالعه در مورد نحوه اداره کردن امور مالی. کتاب های زیادی در این زمینه وجود دارد که کمک می کند طرز فکرتان در مورد پول را تغییر داده و آن را بهتر کنترل کنید.
پیگری کردن ارزش خالص. اگر فقط روی میزان درآمد تمرکز کنید ممکن است به اشتباه فکر کنید که در حال ثروتمندتر شدن هستید. ممکن است سال جدید را با پول بیشتری شروع کرده باشید، ولی اگر تمام پول تان را خرج کنید هیچ کمکی به رشدتان نمی کند. پیگری کردن ارزش خالص – اصطلاحی که برای توصیف کردن دارایی ها منهای بدهی ها به کار می رود – کمک می کند تغییر بدهی ها در طول زمان و پولی که واقعا کسب می کنید را درک کنید. می توانید ارزش خالص تان را به صورت دستی پیگیری کنید، ولی چند اپ سرمایه گذاری نیز به این منظور توسعه داده شده است.
پیگیری هزینه ها. اگر می خواهید از لحاظ مالی بیدار شوید خرج هایتان را پیگیری کنید. عادت کردن به این کار کمی طول می کشد، ولی نشان می دهد که پول تان کجا می رود. این کار را می توانید به شیوه های مختلف انجام دهید و هزینه ای که بابت غذا، تفریحات و غیره صرف می کنید را درک کنید.
کمک گرفتن از یک مشاور مالی و/یا برنامه ریزی مالیات. وقتی شرایط مالی تان پیچیده شده می توانید از یک برنامه ریزی مالی متخصص سرمایه گذاری کمک بگیرید. نظرات اطرافیان و دوستان را نادیده بگیرید و سعی کنید حتما از یک مشاور حرفه ای پیروی کنید.
سرمایه گذاری روی خود. می توانید روی یاد گرفتن مهارت های جدید سرمایه گذاری کنید. برای مثال می توانید مدرکی بگیرید که باعث شود کاری با درآمد بالاتر پیدا کنید. گاهی اوقات بهترین سرمایه گذاری اوراق یا سهام نبوده بلکه توسعه فردی است.
غلبه کردن بر ترس ها. به خاطر ترس از اعداد از امور مالی اجتناب نکنید. امور مالی و حسابداری بسیار ساده و بیشتر شامل جمع و تفریق است ولی در نهایت باعث می شود بهتر پیش بینی کنید و در مسیر پیشرفت قرار بگیرید.
تمرکز کردن روی چیزی که قابل کنترل است. گاهی اوقات زندگی غیر قابل کنترل و غیر قابل پیش بینی به نظر می رسد. حتی اگر تمامی مهارت های مربوط به پول را یاد بگیرید، نمی توانید آن چه در بازار سهام رخ می دهد یا بالا و پایین رفتن قیمت ها را کنترل کنید. در نتیجه این سوال برایتان پیش می آید که تلاش برای رسیدن به سلامت مالی چه فایده ای دارد. با این حال ناامید نشوید. تمرکز کردن روی چیزهایی که می توانید کنترل کنید باعث می شود به نتایج بهتری دست پیدا کنید. برای مثال، با این که نمی توانید جریان بازار سهام را کنترل کنید، می توانید نوع و میزان سرمایه گذاری تان را مشخص کنید. یا اگر نمی توانید افزایش حقوق تان را کنترل کنید، می توانید نحوه خرج کردن درآمدتان را کنترل کنید.
پیشنهاد می کنیم برای موفقیت بیشتر در سرمایه گذاری در بورس مقاله ۹ قانون طلایی برای سرمایه گذاری در بورس را مطالعه کنید.
ویژگی های افرادی که هوش مالی بالا دارند
- یک ایده مشخص دارند و مدام تغییر مسیر نمی دهند.
- حداقل ۱۰ درصد از درآمد خود را پس انداز کرده و با آن سرمایه گذاری می کنند.
- مخارج خود را ثبت کرده و آنها را به درستی مدیریت می کنند تا از هزینه های اضافی اجتناب کنند. ارزیابی خرج ها باعث می شود درآمدتان را بهتر توزیع کنید.
- برنامه ریزی کوتاه مدت و بلند مدت کرده و از آنها پیروی می کنند.
- بدهی های خود را تا جای ممکن کاهش می دهند و زیر بار بدهی جدید نمی روند.
- از متخصصان مالی کمک می گیرند و به توصیه های آنها گوش می کنند.
- مدام به دنبال پیدا کردن روش های جدید برای کسب درآمد بیشتر هستند.
اصولی که باید در کسب و کار به خاطر بسپارید
- در یک کلاس آنلاین شرکت کنید تا مفاهیم و اصطلاحات اساسی مالی را یاد گرفته و هوش مالی تان را بهبود ببخشید.
- گزارش های فصلی سازمان را بررسی کنید تا کارهای خاصی که برای سودآوری انجام می دهد را درک کنید
- اعداد ترازنامه شرکت را بررسی کرده و چند سناریوی جدید آزمایش کنید
- از اعداد نترسید. ریاضی کسب و کار نسبتا ساده است
- تاثیر مهارت های مالی روی کارتان را نادیده نگیرید. اگر می خواهید پیشرفت کنید باید هوش مالی داشته باشید
اهمیت هوش مالی در دوران پاندمی
شیوع بیماری کرونا پیامدهای اقتصادی در سراسر جهان داشته است. تلاش برای مقابله با این پیامدها منجر به اخراج گسترده کارمندان در بسیاری از صنایع از جمله رستوران ها، محیط های تفریحی، خطوط هوایی، هتل ها و غیره شده است. در نتیجه نیاز به هوش مالی و توانایی کنترل کردن دارایی ها بیشتر از قبل شده است. در چنین شرایطی باید نحوه خرج کردن بر اساس درآمد، کاهش دادن هزینه ها و کسب درآمد اضافی را بلد باشید تا بتوانید از مشکلات مالی عبور کنید.
همان طور که اشاره شد پول زیاد به معنای ثروتمند بودن نیست. هیچ فرد موفق و ثروتمندی وجود ندارد که هوش مالی نداشته باشد. در صورتی که هوش مالی نداشته باشید نمی توانید ثروت تان را کنترل کنید و در نتیجه ممکن است آن را از دست بدهید. با کمک راهکارهای متفاوت ارائه شده در بالا و همچنین سایر منابع به فردی با هوش مالی بالا تبدیل شده و به اطمینان خاطر مالی دست پیدا کنید.
ما در سایت نیک وست مقالاتی در زمینه آموزش بورس ارائه داه ایم برای موفقیت بیشتر در بازار بورس ایران پیشنهاد می کنیم مقالات آموزشی ما را دنبال کنید.