تحلیل بورس ایران: بیشترین خروج پول حقیقی در خرداد
با گذشت سه ماه از سال جاری، روند خروج سرمایه از بازار بورس ایران صعودی بوده است و در خرداد ماه سال جاری بیشتر از 2 ماه اول سال، سهامداران به فروش سهام هایشان پرداختند. در خردادماه امسال بیش از پنج هزار و هفتصد و چهل میلیارد تومان پول حقیقی از بازار سرمایه خارج شد که حجم عمده آن مربوط به گروه بانکی بوده است. کارشناسان معتقدند که علت اصلی این روند رو به رشد، از دست رفتن اعتماد معامله گران به سرمایه گذاری در این بازار بوده که این خود به اصلی ترین چالش پیش روی سازمان بورس ایران تبدیل شده است.
به گزارش سهیل بانی، گزارشگر اقتصاد آنلاین؛ علت عدم رشد بازار سرمایه به عقیده کارشناسان این حوزه در روزها و هفته های گذشته، عدم ورود نقدینگی جدید به چرخه معاملات است. علی رقم وجود فاکتورها و سیگنال های بسیاری که برای ورود سرمایه گزاران به این بازار وجود دارد، خودداری افراد حقیقی از ورود به این بازارها سبب شده که نه تنها پولی به سمت این بازارها سوق داده نشود که رفته رفته پولهای موجود نیز از چرخه این معاملات خارج گردد.
حقیقیهایی که از بورس نا امید شده اند!
گزارشها حاکی از آن است که تا روز 25 خرداد ماه سال جاری و در طول 17 روز معاملاتی، خرده سهام دارن حقیقی به خروج بیش از پنج هزار و هفتصد و چهل میلیارد تومان پول نقد دست زده اند که این میزان در ماه گذشته معادل هزار و چهارصد میلیارد تومان و در فرودین ماه امسال تنها 345 میلیارد تومان ثبت شده است.
لازم به ذکر است با وجود مثبت بودن شاخص بورس در 9 روز معملاتی خرداد ماه امسال، ورود پول حقیق فقط در روزهای چهارم و بیست و سوم خرداد ماه و معادل 140 میلیارد و 280 میلیارد تومان انجام شده است.
شایان ذکر است که ورود این میزان پول حقیقی در این دو روز نیز نسبت به مبلغ خارج شده از بازار در همان تاریخ ها، اصلا قابل مقایسه نبود. برای مثال در روز دوم خرداد ماه نزدیک به هزار و دویست و پنجاه میلیارد پول حقیقی از بازار سرمایه خارج شده که با مبلغ ورودی تفاوت چشمگیری دارد.
چگونگی عملکرد صنایع مختلف در خرداد ماه سال جاری
پر طرفدارترین نماد معاملاتی در بین افراد حقیقی، صنایع نیروگاهی بوده است. بررسی ورود و خروج پول نقد در 17 روز معمالاتی خرداد نشانگر این است که صنعت عرضه برق، گاز، بخار و آب گرم در خرداد ماه امسال 110 میلیارد تومان پول حقیقی دریافت کرده است. صنایع لاستیک و پلاستیک با ورود 57 میلیارد تومان و اطلاعات و ارتباطات با ورود 53 میلیارد تومان پول حقیقی در رده های بعدی بیشترین ورود پول حقیقی قرار داشته اند.
از سوی دیگر گروه بانکی در این ماه با خارج شدن 970 میلیارد تومان و صنعت فلزات اساسی با از دست دادن 830 میلیارد تومان و پالایشی ها با خارج شدن 680 میلیارد تومان، بیشترین پول حقیقی را از دست داده اند.
و اما تکلیف اعتماد از دست رفته مردم چه می شود؟
آنچه مبرهن است، پس از دعوت گسترده دولت یازدهم به بورس در سال های 98 و 99 و سرمایه گذاری همه جانبه مردم در بورس و در پی آن، سقوط شدید بازار و از دست رفتن سرمایه شمار زیادی از افراد حقیقی، بزرگترین چالش پیش روی سازمان بورس ایران، جلب اعتماد مجدد مردم می باشد. تدابیر این سازمان از جمله آغاز دوباره عرضه های اولیه نیز در جهت جلب اعتماد مردم به این بازار، نتوانسته تاثیر قابل ملاحظه ای در بازگشت مردم به چرخه ی معاملات بورس ایجاد کند.
حال باید دید که سازمان بورس به کمک دیگر ارکان اقتصادی کشور تا چه حد می توانند امید و اعتماد از دست رفته مردم را دوباره زنده کنند!