خلاصه ه‎ای از تاریخچه و سیر قیمت بیت‎کوین

بیت‎کوین(BTC) شناخته شده ترین ارز دیجیتال است که در سال 2008 توسط ساتوشی ناکاموتو پدید آمد و در آگوست سال 2010 قیمتی در حدود 0.003 دلار داشت. این ارز دیجیتال در اوایل سال 2015 به قیمت 220 دلار رسید و بالاترین قیمتش را در سال 2017 با قیمت 19798 دلار ثبت کرد. تا اینکه در دسامبر 2020 سقف قبلی خود را شکست و همچنان به صعود خود ادامه می‎دهد.

“آینده اقتصادی جهان، با ارزهای دیجیتال رقم خواهد خورد”. این جمله‎ای است که بسیاری از تحلیل‎گران حوزه اقتصاد و بازارهای مالی به آن اعتقاد دارند، چنانکه برخی از آنها، ارزهای دیجیتال را نابودکننده سیستم بانکی سنتی در دنیا می‏دانند. بنابراین و با توجه به روند داشتن این بازار، بهتر است با نحوه سرمایه‎گذاری در این بازار آشنا شویم.

برای سرمایه‎گذاری در بیت‎کوین و سایر ارزهای دیجیتال باید یک سری مراحل را طی کنیم:

  1. افتتاح حساب در صرافی

شما می‎توانید در هریک از صرافی‎های داخلی یا خارجی یک حساب کاربری افتتاح کنید. نکته حیاتی در زمینه انتخاب صرافی، معتبر بودن آن است. بازار ارزهای دیجیتال به دلایل مختلفی اعم از نبود نهاد ناظر متمرکز بر فعالیت های این بازار محل پرپتانسیلی برای کلاهبرداری است. در ادامه به معرفی برخی از صرافی‎های مطرح می‎پردازیم. چنانچه تصمیم دارید که در این حوزه سرمایه‎گذاری کنید، حتما خودتان امنیت و اعتبار صرافی مورد نظر را بررسی کنید.

  • صرافی‎های داخلی:

  1. نوبیتکس: این سایت یکی از ساده‎ترین محیط‎های کاربری را دارد و با افتتاح حساب به راحتی می‎توانید به معامله ارزهای دیجیتال بپردازید. یکی از معایب این سایت تعداد نسبتا کم ارزهای تحت پوشش است که البته طبق اخبار سایت در آینده ارزهای بیشتری در این سایت قابل معامله خواهد بود. بیت‎کوین، اتریوم، اتریوم کلاسیک، لایت کوین، ریپل، باینانس کوین،دوج کوین، تتر، ترون، بیت‎کوین کش و استلار ارزهای دیجیتال قابل معامله در این سایت هستند. یکی از ویژگی‎های متمایز کننده این سایت امکان انجام معاملات بر پایه تتر است.
  2. والکس: یکی از سایت‎های نسبتا خوب و با محیط کاربری ساده که قابلیت معامله ارزهایی نظیر بیت‎کوین، اتریوم، تتر، بیت‎کوین کش، لایت‎کوین و دش را فراهم می‎کند. از معایب این سایت، محدودیت ارزهای قابل معامله است.
  3. اکسکوینو: شاید این صرافی را بتوان متنوع ترین صرافی داخلی ارزهای دیجیتال به حساب آورد. در این سایت علاوه بر ارزهای مذکور، ارزهایی نظیر Vechain, ChainLink, Cardano, Atom, Waves, IOTA و موارد بسیار دیگری نیز وجود دارد. اما از لحاظ امکانات معاملاتی محدودیت های بیشتری نسبت به دو سایت قبل دارد.
  • صرافی‎های خارجی:

در مورد صرافی‎های خارجی این نکته حائز اهمیت است که به دلیل تحریم‎های موجود، اکثر این سایت‎ها با کاربران ایرانی کار نمی‎کنند. برای حل این مشکل از یک VPN با ip ثابت(ترجیحا غیر آلمان) یا یک VPS استفاده کنید. مزایای این صرافی‎ها نسبت به صرافی‎های داخلی، این است که این صرافی‎ها دارای یک پلتفرم معاملاتی هستند و نقدشوندگی بالاتری نسبت به همتایان داخلی خود دارند.

صرافی‎ای که در این بخش قصد معرفی آن را داریم، صرافی Binance است که ارز مخصوص خود یعنی BNB یا همان باینانس‎کوین را نیز عرضه کرده است که رشد چشمگیری در این مدت داشته است. در زمان ثبت نام در این سایت و سایر صرافی‎های خارجی، به جای شماره تلفن از ایمیل استفاده کنید تا سرور سایت متوجه هویت اصلی شما نشود. این صرافی امکان معاملات اهرمی را نیز فراهم کرده است که در این بخش می‎توانید تا چندین برابر سرمایه خود را معامله کنید. البته این کار برای افراد مبتدی پیشنهاد نمی‎شود زیرا پتانسیل بالایی برای به بارآوردن ضررهای هنگفت دارد. برای شروع فعالیت در این سایت باید حساب خود را شارژ کنید. برای این کار می‎توانید ارز دیجیتال مورد نظر خود را به این سایت انتقال داده و سپس به معامله بپردازید. نحوه خرید و انتقال ارزها در ادامه توضیح داده خواهد شد.

3.خرید و نگه داری

پس از آن که حساب خود را شارژ کردید، می‎توانید با مشخص قیمت خرید و میزان خرید، ارز مورد نظر را بخرید. در هر صرافی یک حداقل مقدار خرید برای هر ارز دیجیتال وجود دارد که در قسمت خرید نمایش داده می‎شود. پس از آن که در قیمت مناسب ارز مورد نظر را خریداری کردید، این ارز در بخش کیف‎پول(wallet) پروفایل شما نشان داده می‎شود. حال چند راه پیش رو دارید. اگر قصد شما نوسانگیری و یا سرمایه‎گذاری کوتاه مدت در حد چند روز تا چند ماه است، می‎توانید ارز را در همان سایت نگه‎داری کنید و هزینه انتقال نپردازید. اگر دائما نگران امنیت حساب و صرافی هستید، به روشی که در ادامه توضیح داده خواهد شد می‎توانید دارایی خود را به کیف پول شخصی خود منتقل کنید. اگر میزان زیادی خریداری کرده‎اید یا قصد نگه‎داری برای مدت طولانی، مثلا 2 سال یا بیشتر، بهتر است ارزهای خود را به کیف پول خود انتقال دهید.

  • کیف پول

کیف پول‎های ارزهای دیجیتال مانند گاوصندوق‎های امنی برای ارزهای شما هستند. این کیف ها دو نوع دارند:

  1. سخت‎افزاری: از شناخته شده‎ترین‎های این دسته می‎توان Trezor و Ledgar اشاره کرد.

کیف پول‎های سخت افزاری امنیت بالاتر و در عین حال قیمت بیشتری هم دارند. برای سرمایه‎گذاری‎های بلند مدت‎تر استفاده از انواع سخت‎افزاری بیشتر توصیه می‎شود.

چه مواردی را باید در خرید و استفاده از یک کیف پول سخت‎افزاری در نظر داشت؟

امنیت آن، اعتبار شرکت سازنده، ارائه آپدیت برای کیف پول، ظرفیت و ارزهای پشتیبانی شده.

با یک جست و جوی ساده در گوگل می‎توانید لیستی از قیمت این کیف پول‎ها را مشاهده و درباره آن کیف پول تحقیق کنید.

  1. نرم‎افزاری: از معروف‎ترین‎های این دسته می‎توان به Coinomi و Exodus اشاره کرد.

در ادامه به نحوه استفاده از کیف پول Coinomi می‎پردازیم:

ابتدا اپلیکیشن این کیف پول را از سایت آن دانلود و سپس نصب کنید.

بار اول که وارد کیف پول می‎شوید تصویری مانند تصویر زیر را مشاهده می‎کنید. کلمات سبز رنگی را که برای شما نشان داده می‎شود را به همان ترتیب دنبال هم یادداشت کنید و آن را در یک جای امن نگهداری کنید.

 

 

بعد از زدن Next، شما به صفحه‎ای مانند تصویر زیر منتقل می‎شوید. حال باید کلماتی را که به ترتیب یادداشت کرده بودید، به ترتیب انتخاب کنید و روی Confirm کلیک کنید.

 

حال باید رمزعبور خود را انتخاب کنید.

 

 

در مرحله بعد، مطابق تصویر زیر، ارزهایی که قصد نگهداری آن را دارید انتخاب می‎کنید که البته بعدا هم می‎توانید ارزهای دیگری را هم اضافه کنید.

با تایید قوانین مربوط به Coinom، کیف پول شما آماده استفاده است

 

 

برای اولین بار که وارد محیط کیف پول می‎شوید تصویری مشابه تصویر زیر را مشاهده می‎کنید که میزان دارایی های شما را نشان می‎دهد.

 

 

با انتخاب گزینه Wallet در سمت چپ، شما تصویری مشابه تصویر زیر مشاهده خواهید کرد. اگر قصد انتقال یک ارز را داشته باشید، در صرافی‎ای که ارز را خریداری کرده اید، میزان ارزی که می‎خواهید انتقال دهید را انتخاب کرده و از شما آدرس کیف پولتان را می‎خواهد. این آدرس برای ارزهای مختلف، متفاوت است

 

 

ابتدا ارز مدنظر را در کیف پول انتخاب کرده و با انتخاب گزینه Recieve در صفحه‎ای مانند زیر نمایش داده می‎شود.

 

 

آدرس کیف پول برای بیت‎کوین در این مثال آموزشی، نوشته‎های آبی رنگ است که باید آن را در سایت صرافی وارد کنید تا ارزهای شما منتقل شوند. در این مرحله بسیار دقت کنید. اگر آدرس را اشتباه وارد کنید، تمام ارزهایی که قصد انتقال آن را داشتید، از دست خواهید داد و راهی برای برگرداندن آن وجود ندارد.

اگر هم قصد برداشت از کیف پول و انتقال به صرافی را داشتید، در صرافی گزینه واریز ارز مربوطه( در این مثال بیت‎کوین) را انتخاب کرده و آدرس نمایش داده شده را در کادر بالای تصویر زیر وارد کنید. سپس مقدار ارز را در کادر پایین سمت چپ وارد کنید و Send  را بزنید.

 

 

حال می‎رسیم به این سوال که: در چه زمانی و چه قیمتی در بیت‎کوین سرمایه‎ گذاری کنیم؟

برای این موضوع که بهتر است در چه قیمتی و چه زمانی بیت‎کوین بخریم، باید مفهوم حمایت و مقاومت را مرور کنیم. حمایت و مقاومت، به طور ساده سطوح یا محدوده‎هایی هستند که قیمت معمولا به آن‎ها واکنش می‎دهد. حمایت سطحی است که انتظار داریم وقتی قیمت در بالای آن قرار دارد و به آن نزدیک می‎شود، به تدریج شروع به صعود کند. مقاومت نیز سطحی است که انتظار داریم وقتی قیمت در پایین آن است، با رسیدن به آن به تدریج شروع به نزول کند. پس اگر قیمت بالای یک سطحی باشد که قیمت معمولا به آن واکنش داشته، آن سطح حمایت و اگر قیمت پایین آن باشد مقاومت خواهد باشد. به شکل زیر دقت کنید.

 

 

قسمت‎هایی که با فلش قرمز مشخص شده‎اند، برای قیمت به صورت مقاومت عمل کرده‎اند. قسمت‎هایی که با فلش سبز مشخص شده‎اند، به صورت حمایت عمل کرده‎اند. حمایت‎ها نقاط بهینه‎ای برای ورود هستند. اگر قصد دارید سرمایه‎گذاری بلندمدتی داشته باشید، بهتر است نمودار قیمت را در دوره زمانی هفتگی یا ماهانه بررسی کنید. البته برای ورود بهینه تر، بهتر است که تحلیل جامع تری داشته باشید. بهترین روش یافتن نقطه ورود مناسب، تحلیل تکنیکال است. پس بهتر است در یک سطح پایه و حداقلی با مفاهیم آن آشنا باشید.

اخبار حوزه ارز دیجیتال را پیگیری کنید و به دنبال خبرهای مثبت برای آینده ارز مدنظر باشید. یکی از سایت‎هایی که اطلاعات مناسبی را در مورد ارزهای دیجیتال ارائه می‎کند، Coinmarketcap است که اطلاعاتی نظیر حجم معامله و اخبار مربوط به ارز را پوشش می‎دهد.

بهتر است قبل از خرید هر ارز دیجیتال، نگاهی به نمودار قیمت آن بیندازید تا وضعیت بازار را بهتر درک کنید. نمودار قیمت ارزهای مختلف را می‎توانید در سایت Tradingview مشاهده کنید.

شما برای یک سرمایه‎گذاری موفق باید مبلغی را که در نظر دارید، به چند بخش تقسیم کنید. به عنوان مثال اگر قصد دارید مبلغ 60 میلیون تومان را صرف سرمایه‎گذاری در بیت‎کوین کنید، آن را به سه قسمت 20 میلیونی تقسیم کنید. اهمیت این کار در این است که اگر شما معادل 20 میلیون تومان بیت‎کوین خریده باشید و الان حدود 10% قیمت افت کرده باشد، می‎توانید با سنجیدن شرایط معادل 20 میلیون تومان دیگر هم بیت‎کوین ‎بخرید. به این کار میانگین کم کردن و پله زدن گفته می‎شود. همانطور که از نام آن پیداست، با این کار می‎توانید میانگین قیمت خرید خود را کاهش دهید،ضررهایتان را سریعتر جبران کنید و در عین حال در ادامه میزان سود شما هم بیشتر خواهد شد. اگر هم قیمت افزایش یافت نگران جا ماندن از بازار نباشید! بازارهای مالی مملوء از فرصت برای کسب سود هستند. با رسیدن به یک سطح حمایتی دیگر می‎توانید مقدار دیگری بیت‎کوین خریداری کنید.

نکاتی که در مورد سرمایه‎گذاری در بیت‎کوین و ارزهای دیجیتال رعایت کنید:

  • این بازار دامنه نوسان آزاد دارد. یعنی ممکن است شب بخوابید و صبح که بازار را بررسی می‎کنید، قیمت 30% افت کرده باشد. در چنین شرایطی نباید بر اساس احساسات و هیجانات لحظه‎ای تصمیم به فروش و یا خرید بگیرید. شرایط قیمت را بررسی کنید و اگر نزدیک حمایت بود، می‎توانید مقدار دیگری خریداری کنید تا راحت‎تر ضررهای خود را جبران کنید.
  • اگر قصد نگه‎داری بلندمدت دارید، یک کیف پول سخت‎افزاری مناسب بیابید.
  • در سرمایه‏گذاری باید صبور باشید. اگر از افراد با سابقه در بازارهای مالی بپرسید، اکثرا این اتفاق را تجربه کرده‎اند که پس از فروش دارایی های خود، قیمت آن شروع به رشد کرده است. اگر وقت کافی را صرف آموزش بازارهای مالی کنید و  به تحلیل خود ایمان داشته باشید، برآیند شما در نهایت مثبت خواهد بود.
  • از نگه‎داری ارزهای ناشناس ترجیحا خودداری کنید.
  • رمز کیف پول خود را در جایی امن نگه‎داری کنید.

پیروز و موفق باشید.

 

دیدگاهتان را بنویسید