اخبار برجام : امریکا و حل بحران انرژی
اخبار برجام را در نیکوست ببینید: ثبات نسبی قیمت نفت در ماههای اخیر را تا حد زیادی مدیون آزادسازی ذخایر استراتژیک نفتی آمریکا هستیم. ذخایری که با روند پیشِ رو تا پایان اکتبر 2022 به کمترین میزان خود در 40 سال گذشته خواهد رسید. اگرچه ادامه روند عرضه نفت در بازار از این ذخایر تا سال آینده نیز از نظر تئوری امکانپذیر است، اما نفت ذخیره باقیمانده کیفیت لازم برای پالایش به بنزین یا دیگر فرآوردههای نفتی را ندارد. بنابراین انتظار میرود قیمت نفت در پاییز امسال سیر صعودی به خود بگیرد. جالب است که نفت خامی که با چگالی متوسط، در حال عرضه به بازار توسط آمریکاست، مشابه گرید نفتی کشورهای روسیه، عربستان و دیگر تولیدکنندگان نفت خام در خاورمیانه است. اگر چه آمریکا تاکید دارد که سفر پیش روی بایدن به عربستان در ارتباط با مسائل نفت نیست، گمانه زنیها حاکی از آن است که آمریکا درخواست تولید بیشتر نفت از عربستان و تحویل آن به پالایشگاههای آمریکا را دارد تا از جهش بیشتر قیمت سوخت در اواخر سال جاری میلادی و سال آینده جلوگیری شود.
آخرین سنگر نفتی
خاویار باراس در گزارشی که توسط بلومبرگ تهیه شده بیان کرده که آمریکا به آخرین سنگر خود یعنی ذخیرهی استراتژیک نفتی(SPR) پناه برده که به تنهایی با عرضهی این ذخایر، از انفجار قیمتها در بازار انرژی جلوگیری کرده است. واشنگتن اما آگاه است که نمیتواند از این ذخایر تا ابد استفاده کند چرا که این ذخایر بسیار محدود بوده و امکان مبارزه با کمبود عرضه بالقوه نامحدود وجود ندارد. از همه نگرانکنندهتر این است که آمریکا در حال تخلیه¬ی این داراییها با سرعتی فراتر از حد تصور است.
تحلیل نفت
از اینرو آژانس بینالمللی انرژی چهارشنبه گذشته طی بیانیهای هشدار داد که:«عرضه جهانی نفت ممکن است برای رسیدن به سطح تقاضا در سال آینده با مشکلات جدی روبرو شود». ذخایر استراتژیک نفتی آمریکا احتمالا آخرین سپر در مقابل افزایش قیمت نفت و همینطور تورم جهانی در سال جاری میلادی و سال 2023 باشد. فعالیتی که جروم پاول، رئیس فدرال رزرو و همتایانش در سراسر جهان برای افزایش نرخ بهره انجام میدهند تا حد زیادی متکی به تحولات بازار انرژی است. برای درک بهتر میزان محدودیت ذخایر استراتژیک نفتی بایستی روند کاهش این ذخایر و همینطور روابط درونی صنعت پالایشگاهی آمریکا را مورد بررسی ریزبینانهتری قرار دهید. در طول یک سال گذشته کاخ سفید با فروش تقریبا 115 میلیون بشکه نفت از SPR و در اواسط ماه مه به رکورد 1 میلیون بشکه نفت در روز رسیده است! این میزان فروش از تولید اعضای متوسط اوپک مثل آنگولا و الجزایر نیز بیشتر است و آمریکا این میزان را از ذخایر استراتژیک نفت خود میفروشد.
کمترین میزان ذخیره نفتی در 40 سال اخیر
در صورتی که واشنگتن تصمیم داشته باشد که با سرعت فعلی ذخایر نفتی خود را در بازار عرضه کند، سطح SPR تا پایان اکتبر به پایین تر سطح خود در 40 سال اخیر یعنی ۳۵۸میلیون بشکه میرسد. لازم به ذکر است که یک سال پیش میزان ذخایر SPR 621 میلیون بشکه نفت بود که در 4 حفره زیرزمینی بزرگ در تگزاس و لوئیزینا وقع شده است. همانطور که بازار نفت امروز نشان میدهد، متوقف کردن فروش از این ذخایر در ماه اکتبر سال جاری بسیار دشوار خواهد بود.
حذف این منبع عرضه، به معنی خالی شدن منابع تجاری و در نتیجه افزایش شدید قیمت نفت خواهد بود. لازم به ذکر است که حتی در صورتی که کاخ سفید بخواهد فروش SPR را در سال آینده نیز ادامه دهد، نفت باقیمانده از نظر کیفیت قابل مقایسه با نفت فروش رفته نیست.
به طور کلی ذخایر استراتژیک با توجه به میزان چگالی و مقادیر سولوفور به دو نوع متوسط-ترش و سبک-شیرین تقسیم میشود.باید بدانید که به طور معمول پالایشگاههای آمریکایی نفت متوسط –ترش را ترجیح میدهند که هم چگالی و هم میزان سولفور بالاتری دارد. این نوع نفت، رژیم مورد علاقهی پالایشگاه های آمریکاست و در طول یک سال گذشته 85 درصد نفت فروخت شده از SPR از نوع متوسط-ترش بوده است. با نظر به اینکه صنعت پالایشگاهی از نقاط کلیدی در بازار نفت است، تغذیه کردن این پالایشگاهها با رژیم مورد نظرشان فوقالعاده حائز اهمیت است. بزرگترین شرکتها از جمله ماراتن پترولیوم و والرو انرژی خریدار عمده نفت SPR در حراجیهای 6 ماه اخیر بودهاند و به این صنعت کمک کرده تا از حاشیه سودهای بالایی بهره ببرد.
تحلیل بورس ایران
همزمان با عرضه نفت دلخواه صنایع پالایشگاهی، ذخایر استراتژیک نفت خام متوسط-ترش روز به روز در حال کاهش است و در طی 4 ماه آینده افت شدیدتری را نیز تجربه خواهد کرد. اویلایکس که یک شرکت مهندسی مشاور در زمینهی نفت، گاز و پتروشیمی است تخمین میزند که تا پایان اکتبر از ذخایر نفت خام متوسط-ترش تنها ۱۷۹ میلیون بشکه باقی خواهد ماند. در واقع ایالات متحده در طول دوره ژوئن 2021 تا اکتبر 2022 چیزی حدود 180 تا 190 میلیون بشکه نفت خام متوسط خود را از ذخایر نفتی استراتژیک فروخته است که این خود به معنای اتمام توان تکرار چنین برنامه ای است.
آنچه باقی میماند مقدار اندکی ذخیره برای مبارزه در بازار نفت است. در حال حاضر دولت آمریکا در جدیدترین مناقصه خود برای بشکههای SPR، عرضه نفت خام متوسط-ترش را تا حد زیادی کاهش داده و بیشتر سهم فروش را به نفت سبک-شیرین اختصاص داده است. هر چند پالایشگاهها مجبور به استفاده از این نفت است ولی راندمان فرآیند پالایشی افت چشمگیری پیدا خواهد کرد. با توجه به اینکه ذخایر گریدهای مناسب نفتی تا حد قابل توجهی مصرف شده است، جامعه جهانی دیگر نمیتواند به ذخایر استراتژیک ایالات متحده برای کنترل قیمت نفت اتکا کند. لذا با در نظر گرفتن جوانب مذکور، سفر جو بایدن، رئیسجمهور این کشور، در ماه آتی به عربستان سعودی باید به منظور نشستهایی در ارتباط با کنترل بازار جهانی انرژی باشد. لازم به ذکر است عربستان سعودی و امارات متحده عربی از تولید کنندگان برتر نفت متوسط-ترش هستند.